210808 Elfsborgs Simon Olsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och Degerfors den 8 augusti 2021 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0104

Match 50 i allsvenskan mot Degerfors ikväll

Publicerad: 2023-11-05 12:47

Ikväll kommer Degerfors IF till Borås Arena. Det blir det 26:e mötet i allsvenskan i Borås. Elfsborg har 12 vinster fyra oavgjorda och åtta förluster. Målen 55-36.

På Stora Valla har också Elfsborg ett övertag. 12 vinster och sju förluster och således sex oavgjorda, 48-38 i mål.

Det var också ett möte i näst högsta divisionen 1985. Elfsborg vann 2-0 hemma och spelade 1-1 borta.

Degerfors IF debuterade i allsvenskan som lag 28 säsongen 1938/39. Redan 1936/37 så kvalade Degerfors men förlorade till Hälsingborgs IF. Men 1937/38 gick det bättre. Malmö BI avfärdades med 4-1 hemma och 2-o borta.

Degerfors kom till Ramnavallen den 28 augusti 1938. Det blev en blixtstart för gästerna. Redan efter två minuter så tog Degerfors ledningen efter mål av Henry Jacobsson. Men Elfsborg vände snabbt och trots en missad straffspark vid 0-1 så stod det 5-1 i halvtid.

Det skulle komma fem hemmamål också i den andra halvleken och så hade Elfsborg, detta blivande guldår, vunnit enda hemmamatchen i den allsvenskan historien med tvåsiffrigt 10-1. Gills Andersson gjorde fyra av målen, Sven Jonasson tre och Åke Samuelsson, Nils Samuelsson och Knut Johansson ett vardera. Degerfors åkte så småningom tillsammans med Hallstahammar ur allsvenskan 1938/39.

Det dröjde bara ett år innan de var tillbaka, då efter kvalseger mot Halmia. De kom till Ramnavallen i omgång 2 och nu gick det bättre för Vulkanlaget. De vann mot de regerande mästarna med 3-1 (Åke Samuelsson mål för Elfsborg) och Degerfors slutade tvåa i allsvenskan när 1940741 summerades. Hälsingborgs IF vann och Elfsborg slutade fyra.

Elfsborg vann sedan tre raka segrar 1942-1944, 3-0, 3-2 och 1-0 innan Degerfors vann igen 1944/45 med 2-0.

Det slutade 1-1 1945/46 vilket följdes av tre nya raka hemmasegrar 3-2, 4-1, 3-2 innan Elfsborgs hemmalycka vände. På de följande fem säsongerna så lyckades Elfsborg endast en gång spela oavgjort och det slutade med att Elfsborg degraderades säsongen 1953/54.

1961 var Elfsborg tillbaka. Degerfors kom till Ryavallen i omgång 19. Elfsborg hade förlorat två raka matcher mot Hammarby och IFK Malmö och serieledningen hade krympt till en enda poäng. Degerfors låg i botten och spelade för sin allsvenska existens. Det hindrade inte gästerna från att ta ledningen. Sten-Åke ”Söla” Andersson var målskytt. Henry Larsson kvitterade men sedan så sköt Degerfors Gunnar Aronsson ett skott från 35 meters avstånd som letade sig bakom den för dagen vikarierande målvakten Ulf Bertilskiöld. Degerfors vann med 2-1. Lyckan för Elfsborg den dagen var att Norrköping vann mot IFK Göteborg med 3-1 så serieledningen var kvar också efter denna omgång.

1962 kom Degerfors på besök i omgång 18. Ove Grahn två mål och Leif Peterson ett såg till att Elfsborg vann med 3-2.

1963 blev en stor säsong för Degerfors. För andra gången i historien kom de tvåa i allsvenskan. Matchen på Ryavallen var redan i omgång tre och det var Lasse Heineman som avgjorde den med matchens enda mål. Efter säsongen 1963 värvades säsongen skytteligavinnare (delad med Bo Larsson)Lars Heineman till Elfsborg men klubbarna kom inte överens och det blev ett ettårsfall.

1964 gick matchen i serieepilogen. Elfsborg avslutade 1964 starkt med 8-1-0 på de nio sista matcherna. Degerfors avfärdades med 6-1 efter hattrick av Gert Christiansson, två mål av Lars-Åke Gunnarsson och ett av Henry Larsson.

1965 var det match i omgång 13. Elfsborg slogs i toppen med Malmö FF och inledde starkt. Gert Christiansson och Ove Grahn gjorde var sitt mål och segern tycktes klar. Men de rödvita kom tillbaka. Anders Asplund och Tord Grip såg till att de kunde åka hem med en poäng efter 2-2. En dyrbar tappad poäng för Elfsborg i guldjakten. Elfsborg kom att sluta tvåa efter Malmö FF. Detta var en säsong där Elfsborg trots två segrar mot MFF inte fick en guldmedalj som hade varit välförtjänt efter många välspelade matcher.

1966 så var det match i omgång två. Matchen blev minnes värd kanske mest för att den stora profilen John Hedin debuterade som målvakt för Elfsborg. Elfsborg vann med 3-0 efter två mål av Lasse Heineman och ett av Owe Westerberg. Degerfors åkte ur allsvenskan och var tillbaka först 1993 men då var Elfsborg inte med på högsta nivån.

Det blev i stället 1997 som de båda träffade på varandra igen. Det var säsongens näst sista hemmamatch och Elfsborg vann med 2-1 efter mål av Moses Nsebuga och Mats Rotting.

Degerfors degraderades 1997 och det skulle dröja till 2021 innan ”Vulkanerna” var tillbaka i allsvenskan.

I omgång 14 kom de på besök till Borås Arena. Det blev en enkel seger för Elfsborg. Leo Väisänen nickade in ett tidigt ledningsmål. Marocky Ndione ökade till 2-0 efter en knapp halvtimmas spel. När så Jeppe Okkels i inledningen av den andra halvleken gjorde 3-0 var den dagens trepoängare säkrad.

2022 kom Vulkanerna till Borås Arena i omgång 26. Efter en mållös första halvlek så blev Diego Campos matchens första målskytt efter en knapp timma. Ersättaren Oscar Aga kvitterade då 84 minuter spelats. När det bara var två minuter kvar tilldömdes Elfsborg en straff. Michael Baidoo fick förtroende men sköt över målet. Det slutade 1-1 och Degerfors var ett av två lag som tog poäng av Elfsborg under de tio avslutande omgångarna 2022.

Text: Mikael Häggström

Huvudpartners Officiella sportleverantörer