Hållbarhetsdagar med Svensk Elitfotboll

Publicerad: 2023-11-28 09:29

I dagarna genomförs den årliga Hållbarhetsarenan på Clarion Hotel Post i Göteborg med över 120 anmälda deltagare från ligor, klubbar, partners, förbund, privat sektor och offentlig sektor.

Hållbarhetsarenan är ett initiativ av Svensk Elitfotboll där även Svenska Fotbollförbundet och Elitfotboll Dam medverkar som gäster. Det genomgående temat för dagarna, där även representanter från näringsliv och offentlig sektor deltar, är fotbollens betydelse i det lokala samhället.

Idrotten är en viktig funktion i byggandet av ett samhälle, och skapar successivt förutsättningar för ett gott klimat för goda samhällsmedborgare att växa upp i. Diskussionsämnena som tas upp under Hållbarhetsarenan berör bland annat fotbollens samhällsverkande roll och hur den kan användas för att skapa ett mer inkluderat samhälle tillsammans med näringslivet och den offentliga sektorn. 

– Tillsammans med offentlig sektor, privat sektor och föreningslivet finns det en stor potential att tillsammans skapa bättre samhällen. För att göra det på bästa vis så behöver vi skapa långsiktiga relationer intressenterna emellan, säger Beatrice Clarke, ansvarig för hållbarhetsfrågor på Svensk Elitfotboll.

På plats är Vedad Aganovic, social hållbarhetsansvarig, IF Elfsborg.

– Hållbarhetsarenan är en givande möjlighet för oss som arbetar med social hållbarhet att inspirera varandra samt utbyta tankar och idéer kring hur vi tillsammans kan skapa positiv förändring i samhället, säger han.

Samhälls- och framtidsanalytikern Troed Troedson samt nationalekonom Ingvar Nilsson gästspelar under konferensen, där den sistnämnda ligger bakom rapporten Fotbollsplanen mitt i byn som beskriver den samhällsnytta elitfotbollen i landet bidrar med varje år.

Huvudpartners