Styrelsens svar på inkomna motioner – Årsmöte 2024
Publicerad: 2024-03-05 09:45, Uppdaterad 2024-03-05 08:19Till IF Elfsborgs årsmöte den 12 mars har det inkommit tre motioner. Dessa publiceras här nedan tillsammans med styrelsens svar.
Motion 1: Om rösträtt från 12 års ålder
Då konventionen om Barnets rättigheter blivit lag i Sverige bör det även påverka vilken ålder som gäller som rösträttsålder i IF Elfsborg
Med tanke på det stora antalet unga i föreningen bör dessa också via sin rösträtt få vara delaktiga i föreningen. Det är med utgångspunkt från Riksidrottsförbundets rekommendation som vi valt att föreslå att ungdomarna skall få rösträtt från 12 års ålder
FN:s konvention om barnets rättigheter
Den 1 januari 2020 blev barnkonventionen svensk lag.
Barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Hänsyn ska tas till barnets åsikter, utifrån barnets ålder och mognad.
Ur Barnens spelregler Riksidrottsförbundet och BRIS
Alla barn har rätt att känna sig delaktiga i sin förening
VAD BETYDER DET? Att få känna sig delaktig betyder att du som barn har rätt att vara med och tycka till om vad din förening gör, och hur de gör det. Du har också rätt att få information om vad som händer och planeras för i din förening, med ditt lag och om såna saker som rör just dig som idrottare. Alla barn har rätt vara delaktiga! Oavsett ålder och kön, vem du är eller var du kommer ifrån.
RF:s normalstadgar för idrottsföreningar
Riksidrottsförbundet har i tidigare utgåva av normalstadgar för idrottsförening angett att rösträttsåldern lämpligen bör ligga någonstans mellan 12 och 15 år.
Vi yrkar på att ändra paragraf 4 i stadgarna till nedanstående
4 § Rösträtt samt yttrande- och förslagsrätt på årsmötet För att vara röstberättigad och ha yttrande- och förslagsrätt på årsmöte krävs:
– att medlemmen under mötesåret fyller lägst 12 år; och
– att medlemsavgiften har betalats för det senaste verksamhetsåret
Göran Larsson medlem 2015088486, Bo-Lennart Bäcklund medlem 2015088095
Styrelsens utlåtande över motion 1 angående rösträtt från 12 års ålder
Styrelsen och IF Elfsborg följer barnkonventionen. Detta är ett av de krav man har på sig för att få den så kallade UEFA-licensen. Att barn ska ha rätt till en meningsfull fritid och att utöva sport efter sina egna förutsättningar är en självklarhet för oss. Det är bland annat därför IF Elfsborg har en breddverksamhet mellan 8–14 år, där alla barn är välkomna och man spelar på samma villkor. Det finns inga uttagningar där man selekterar och väljer ut vissa barn. IFE har även en av landets lägsta träningsavgifter. Detta för att det inte ska vara en ekonomisk fråga huruvida man kan vara med och träna eller inte.
I en elitförening i svensk fotboll är det väldigt stora och komplexa frågor som behandlas på årsmötet. Att utsätta yngre barn för att ta ställning i denna typ av frågor anser inte vi vara till barnens bästa. En möjlig risk är att barnen känner påtryckning från äldre medlemmar att rösta på ett visst sätt. Detta kan i stället skapa oro hos barnet.
Vi har även tittat på tio andra SEF klubbar (Svensk Elitfotboll) för att se vilken ålder de har som röstberättigad. Det ser ut enligt nedan:
Sundsvall 16 år
Helsingborgs IF 18 år
Djurgården IF 18 år
Öis 16 år
Gais 16 år
IFK Göteborg 15 år
Sirius 18 år
Degerfors 18 år
Halmstad BK 16 år
IFK Norrköping 15 år
IF Elfsborg 16 år
Styrelsen förslår att:
Motionen avslås
Motion 2: Om bättre utnyttjande av sponsorbiljetter
Bakgrund: 2023 var ett år då publiken började hittade tillbaka till Borås Arena, med ett publiksnitt på 9444 jämfört med 2022 där siffran låg på 6494. Även de sektioner som stängdes inför säsongen fick vid vissa matcher öppnas på grund av biljettrycket.
Flera sektioner såsom Familjeläktaren och Elfsborgläktaren var väl fyllda varje match. Ålgårdsläktaren fick också ett uppsving, där sittplats-publiken har den bästa kombinationen med en bra överblick över planen och samtidigt ha en närhet till spelet som de övre etagen kan sakna.
Trots denna kombination är det beklagligt att se att den motsatta sidan av Ålgårdsläktaren finns det stolar som gapar tomma på matchdagar, då de är bland de mest attraktiva platserna för de som vill sitta och titta på matchen.
De sponsorliga förmåner i form av matchbiljetter på en attraktiv sittplats-sektion utnyttjas dåligt och att det är dessa platser som syns i tv-sändningarna vilket bidrar till bilden att Borås Arena är publikfattig.
Förslag: Då det finns möjlighet för sponsorer att dela sina biljetter till andra manuellt ska detta i stället ske automatiskt. Sponsorer som tänkt gå på matchen får boka/hämta ut sin biljett inom ett visst datum innan matchdag. Sponsorplatser skall inte vara helt låsta för övrig publik så de bästa sittplatserna kan erbjudas till publik som inte bidrar genom sponsring utan genom sitt supporterskap.
Axel Mellqvist, medlem 2015087369
Styrelsens utlåtande över motion 2 angående bättre utnyttjande av sponsorbiljetter
Vi har de senast åren tillsatt resurser för att arbeta med vår publikrekrytering. Att jobba mot olika målgrupper med olika budskap och erbjudanden har varit framgångsrikt, vilket vi har sett resultat av på läktarna 2023.
En av våra målgrupper är våra samarbetspartners (sponsorer). Dessa står för en väsentlig del av föreningens omsättning och är väldigt betydelsefulla för oss. Att sälja partnerpaket med exponering och evenemang, där våra hemmamatcher är en del, är något vi arbetar hårt med på vår marknadsavdelning.
Vi har även uppmärksammat att företagen vid framför allt helgmatcher har svårare att nyttja sina biljetter (då dessa nyttjas i deras verksamhet till kundmöten med mera). Vi har därför de senaste åren erbjudit företagen en pott av biljetter i stället för x antal fast platser till varje match. Man kan då plocka ut fler biljetter till de matcher då man har kundaktiviteter och färre till andra matcher (eller inga alls).
Vi har även lagt på funktionen att skicka biljetter vidare när man inte själv kan nyttja dem. Detta har vi sett en ökning på under 2023.
Dock är det viktigt att vi har dessa platser till våra partners initialt och inte säljer till ordinarie försäljning då detta är paketerade biljetter som i sin tur leder till att vi får bättre betalt för varje plats.
Vi behöver ha sektioner på arenan där vi kan ha ett högre snittpris för att ha möjlighet att ha lägre priser på andra sektioner (exempelvis Familje- och Föreningsläktaren).
Vi kommer även 2024 jobba vidare med att anpassa biljetterna till våra partners behov och på detta vis öka nyttjandegraden på varje plats.
Styrelsen föreslår att:
Motionen avslås
Motion 3: Angående ståplats
Säsongen 2023 blev en stor framgång för IF Elfsborg med en andraplats i herrallsvenskan och en serieseger och uppflyttning för damerna. Tyvärr solkades detta fina år ner av de delar av den allsvenska publiken som såg till att flera matcher fick avbrytas på grund av pyroteknik eller allmän stökighet och vandalism. Problemet har funnits i mindre omfattning också bland Elfsborgspubliken under ett par år, men eskalerade till en ohållbar nivå under senaste säsongen.
Försök har gjorts att få bukt med dessa avarter under årens lopp, exempelvis genom förbud mot pyroteknik och maskering, visitation vid insläpp, införandet av villkorstrappan (som jag för övrigt var negativ till) samt att några personer har stängts av från arenorna. Uppenbarligen har detta inte haft någon som helst inverkan, utan omfattningen har nu nått en nivå där även en inbiten fotbollsperson som jag slutligen tröttnat. Och jag är helt säker på att om vi som klubb inte gör något för att komma till rätta med problemet, så kommer någon annan, antagligen mindre lämplig instans, att försöka lösa det på sitt sätt.
Eftersom problemen helt och hållet är kopplat till ståplatspubliken, ser jag ingen annan lösning än att ta bort ståplatserna om inte en omedelbar förbättring sker. Mitt förslag är därför att Elfsborgs medlemmar vid dagens årsmöte fattar följande beslut.
1. Om det vid någon enda hemmamatch under säsongen 2024 förekommer: a) någon som helst form av pyroteknik inklusive bangers och dylikt, b) om det under match finns åskådare som maskerar sig och/eller c) det blir så stökigt på läktaren att en match måste avbrytas en kortare eller längre stund, så skall Elfsborg ta bort samtliga ståplatser och endast ha sittande publik från och med säsongen 2025 och tills vidare. De nya sittplatserna på kortsidorna skall vara numrerade på samma sätt som på långsidorna.
2. Elfsborg skall i SEF och Fotbollförbundet driva frågan att samtliga övriga elitklubbar skall göra på samma sätt om de under någon match drabbas av de företeelser a-c som beskrivs i punkt 1 ovan.
För trovärdighetens skull och för att sopa framför egen dörr, måste årsmötet först besluta enligt punkt 1 om man önskar att Elfsborg skall agera enligt punkt 2. Om årsmötet inte bifaller motionen enligt punkt 1, skall inte motionens punkt 2 tas upp över huvud taget.
Jag förstår att denna motion kan uppfattas som kontroversiell, men för mig är det helt avgörande om den svenska elitfotbollen skall leva vidare med blandad publik på läktarna. Det skulle verkligen hedra Elfsborg som förening om årsmötet beslutar enligt motionen. Då har man i alla fall gjort ett seriöst försök att förbättra matchupplevelsen för alla oss som vill se matcherna utan avbrott, våld och stök.
Gert Rehn
Styrelsens utlåtande över motion 3 angående ståplats
Styrelsen är medveten om den problematik som under 2023 förkom på ståplatssektionerna i Allsvenskan både på hemma- och bortasektioner. Styrelsen har en hög prioritet i frågan och jobbar fokuserat med förstärkta åtaganden i samråd med både Polismyndighet och Svensk Elitfotboll. Under 2023 har styrelsen både på plats bevittnat och genom polisens filmer tagit del av att det finns ett mindre antal åskådare, som i syfte att skapa stämning, väljer att bryta mot de lagar och regler som finns, vilket är ett agerande som IF Elfsborg inte accepterar. IF Elfsborg jobbar ständigt med denna fråga ihop med övriga fotbollssverige och polisen.
Att införa kollektiv bestraffning anser styrelsen inte är rätt lösning på problemet. Vi tror inte på att kollektivt bestraffa flera tusen för att en handfull personer inte sköter sig. Vi tror inte heller att det skulle vara lösningen att ta bort ståplatssektionerna på våra fotbollsarenor (eller på Borås Arena). Detta skulle med stor sannolikhet endast flytta problemet till annan plats.
Styrelsen har till 2024 vidtagit ytterligare åtgärder för att på ett inkluderande sätt få bort olagligt agerande på Borås Arena.
– IF Elfsborg har en kontinuerlig och vägledande dialog med polisen.
– IF Elfsborg jobbar kontinuerligt med Svensk Elitfotboll kring frågan om bengaler och ordningsstörningar som påverkar säkerheten på arenorna.
– IF Elfsborg har anställt en säkerhetsansvarig på heltid. Tidigare har detta varit en deltidstjänst där det även förkommit andra arbetsuppgifter.
– IF Elfsborg har anställt en SLO (Supporter Liaison Officer) på heltid. Det har tidigare varit en deltidstjänst. Vi ser även över möjligheten att ha ett antal så kallade matchdags-SLO:er.
Detta ihop med att ha kontinuerliga dialogmöten med våra ståplatssupportrar där vi tillsammans tar upp vad vi kan göra från båda håll tror vi kommer att skapa bättre förutsättningar att komma närmre de individer som väljer att inte följa gällande regelverk.
Vi kommer att lägga mer resurser på att göra Borås Arena till en tryggare arena att vara på 2024, men det är även ett samhällsproblem som vi alla kan bidra till att förbättra.
Sammanfattningsvis anser styrelsen att kollektiv bestraffning genom att ersätta ståplats med numrerad sittplats inte är lösningen på svensk fotbolls utmaningar när det gäller uppträdande i samband med match.
Styrelsen föreslår att:
Motionen avslås