Nästa hemmamatch

2019-09-22 17:30

IF Elfsborg

VS

Malmö FF

Köp Biljett

1-3 IFK Norrköping – IF Elfsborg

Omgång 14 Publik: 9325

ALLSVENSKAN – OMGÅNG 14
IFK Norrköping – IF Elfsborg 1–3 (0–2)
Målskyttar: 0–1 (33) Simon Lundevall, 0–2 (34) Alex Dyer, 1–2 (48) Sebastian Andersson, 1–3 (88)
Elfsborgs startelva: Kevin Stuhr Ellegaard – Anders Randrup, Jörgen Horn, Joakim Nilsson, Adam Lundqvist – Daniel Gustavsson (71), Alex Dyer, Simon Olsson (82), Simon Lundevall – Issam Jebali, Per Frick (78)
Ersättare: David Olsson, Jesper Manns, Jon Jönsson (78), Rasmus Rosenqvist (82), Arian Kabashi, Emir Bajrami (71), Viktor Prodell
Varning, Norrköping: David Moberg Karlsson
Varning, Elfsborg: Adam Lundqvist
Domare: Mohammed Al-Hakim
Publik: 9 325

Sammanfattning

De senaste årens minst sagt nervkittlande trend med målrika, underhållande och gastkramande matcher mellan IF Elfsborg och IFK Norrköping fick en fortsättning under söndagen.
Efter en fullständigt briljant förstahalvlek gick IFE till pausvila med en tvåmålsledning (0–2), ett resultat som till slut skrevs 1–3 efter mål av Simon Lundevall, Alex Dyer och Emir Bajrami.

Förutom det udda undantaget med 0–0 på Östgötaporten i fjol har det sannerligen sprakat av matcherna mellan Elfsborg och Norrköping de senaste åren. Denna stekheta söndag i juli blev ännu en i raden av dagar då det bjöds på fotbollsgodis från gulsvart och vitblått.
Båda lagen kom för att spela, det rådde det inga tvivel om när domaren Mohammed Al-Hakim blåste igång matchen.
Först ut med en gyllene chans till ledningsmål blev Elfsborg då Daniel Gustavsson fick ett bra skottläge och lossade kanonen, men Norrköpings målvakt var med på noterna och motade bort.
Strax därpå var det hemmalagets tur, och läget var än bättre då David Moberg Karlssons avslut från nära håll och med endast Kevin Stuhr Ellegaard som sista utpost gick högt över.
Tonen var satt, så när Issam Jebali var så nära att sätta dit 0–1 att större delen av den 9 325 personer starka publiken var övertygade om att det blev mål fortsatte det bara.

Elfsborg tog kommandot och fick rejäl press på Norrköping ungefär 15 minuter in i halvleken, men ett så bra lag som Peking ändå är så var man långt ifrån ofarliga. Det hade dock IFE ett motrecept på, varenda gång under den första halvleken, och det försvarsspel framför allt inne i eget straffområde var inget annat än en mästerlig uppvisning av samtliga som har någon form av defensiva uppgifter när det bränner till.
I minut 34 var Simon Lundevall så mycket Lundevallsk som bara han kan då han lät både Linus Wahlqvist och Filip Dagerstål i Norrköping köpa en grillad med mosbricka på läktaren och snirklade sig igenom och satte dit dagens första mål. Målskytt för andra matchen i rad för den så vanligtvis assistsugne Lundevall, med andra ord.
Bara en dryg minut senare var det dags igen då Elfsborg anföll på bred och snabb front. Issam Jebali fintade bort målvakten Michael Langer och Jón Gudni Fjóluson och levererade en perfekt passning till Alex Dyer som befann sig på rätt plats i straffområdet och sedan kunde trycka in 0–2 i nättaket. Otroligt fin utdelning för di gule som tio minuter senare fick gå in och vila med uppumpade bröst och härligt adrenalin i blicken.

Mest adrenalin var det Norrköping som kom ut med till den andra halvleken. Uppenbart var det så att man tänkte ge det ett rejält försök att ta sig in i holmgången igen, och det började bra för hemmalaget men såklart jobbigt för Elfsborg då Sebastian Andersson kunde språngnicka in reduceringen redan efter tre minuter. Det blev startskottet för Norrköpings bästa period under matchen och Elfsborg var satt under en ohygglig press fram till den 60:e minuten, men med mod, resolut försvarsspel och väldigt laglojalt arbete lyckades man ta sig ur det värsta och kunde sedan flytta upp sina positioner allt eftersom.
Simon Lundevall, en av många mycket framträdande elfsborgare denna dag, prickade ribban med ett vänsterskott som var värt ett bättre öde i den 67:e minuten och strax därefter stod Kevin Stuhr Ellegaard för en superräddning när en Norrköpingsspelare fick på en stenhård nick direkt på hörna.
Det var precis en sådan match som man minns länge, och för Elfsborgs del skulle den bli än mer minnesvärd eftersom man tog med sig alla tre poäng med sig hem till Borås. För i den 88:e matchminuten avgjorde inhopparen Emir Bajrami med ett distinkt och välplacerat vänsterskott sedan han fått bollen genom att Simon Lundevall prickat ribban en andra gång på 20 minuter.

Segern innebar Elfsborgs sjätte raka match utan förlust och tre extremt sköna poäng, vilket gör att man inför Samuel Holméns återkomstmatch mot Hammarby på Borås Arena den 17 juli har spelat in 22 poäng. Det innebär i en haltande tabell att IFE ligger på en sjätteplats men med bara tre poäng upp till tredjeplatsen och fem till andraplatsen som innehas av dagens motståndare Norrköping (dessutom har de en match mer spelad). Höstsäsongen, eller sommarsäsongen är väl ett bättre ord för att påvisa årstiden, har knappt börjat och IF Elfsborg är riktigt ordentligt på gång.
Fortsättning följer om en dryg vecka då vi ska hälsa Samuel Holmén välkommen hem, och det ska vi göra tillsammans!

 

Inför matchen

Dags för klassiskt möte mot Norrköping på bortaplan! De senaste årens tillställningar lagen emellan har blivit dramatiska, underhållande och prestigeladdade, och det finns inget som tyder på att det skulle bli annorlunda nu.
Läs, lyssna och se hur förutsättningarna är inför matchen.

ALLSVENSKAN – OMGÅNG 14
IFK Norrköping – IF Elfsborg
Östgötaporten, söndag 9 juli, avspark 15:00
Matchen sänds i C More Sport och streamas på www.cmore.se (sedan nedan för fullständig länk)
Länk till Norrköping–Elfsborg: https://www.cmore.se/sport/spel/3912525-fotbollssondag-ifk-norrkoping-if-elfsborg
#FramåtGulsvart

ELFSBORGS TRUPP
Kevin Stuhr Ellegaard, David Olsson
Jesper Manns, Adam Lundqvist, Anders Randrup, Jörgen Horn, Jon Jönsson, Daniel Gustavsson, Simon Lundevall, Issam Jebali, Joakim Nilsson, Rasmus Rosenqvist, Per Frick, Simon Olsson, Emir Bajrami, Viktor Prodell, Alex Dyer, Arian Kabashi
Frånvaro: Jesper Karlsson (landslagsuppdrag, U19–EM i Georgien), Ibrahim Dresevic (överansträngd ljumske),  Rami Kaib (skada, fotled), Lasse Nilsson (för kort tids träning efter ryggskada och sjukdom)

FORMKURVOR
IFK Norrköping (F–V–O–V–V)
2 juli: Örebro–Norrköping 4–2
4 juni: Norrköping–Göteborg 2–0
1 juni: Norrköping–AIK 0–0
27 maj: Norrköping–Halmstad 3–2
21 maj: Malmö–Norrköping 1–2

IF Elfsborg (O–V–O–V–V)
1 juli: Halmstad–Elfsborg 1–1
2 juni: Elfsborg–Häcken 2–0
28 maj: Göteborg–Elfsborg 1–1
22 maj: Elfsborg–Jönköping 3–0
18 maj: Elfsborg–Eskilstuna 2–1

POÄNGLIGOR (TOPP 5)
IFK Norrköping
Niclas Eliasson 12 (3+9)
Kalle Holmberg 8 (7+1)
Sebastian Andersson 4 (3+1)
Filip Dagerstål 3 (2+1)
Linus Wahlqvist 3 (0+3)

IF Elfsborg
Issam Jebali 7 (4+3)
Simon Lundevall 7 (2+5)
Per Frick 6 (5+1)
Daniel Gustavsson 4 (3+1)
Joakim Nilsson 3 (3+0)

Nemanja Miljanovic och Simon Lundevall inför matchen mot Norrköping

Elfsborg Play

Till videoarkivet

Tabell

Annonser
Huvudsponsorer
Officiella sportleverantörer