0-2 Hammarby IF – IF Elfsborg

Omgång 15

Efter torsdagens avancemang i Europa Conference League-kvalet ställdes IF Elfsborg under söndagen mot Hammarby IF på Tele2 Arena. Ett möte som vanns av IF Elfsborg. Slutresultatet skrevs till 0–2 (0–1).

Matchen inleddes i ett rasande tempo. Hemmalaget Hammarby inledde bäst och man var också oerhört intensiva i framför allt sitt presspel, och man lyckades många gånger med att tvinga Elfsborg till att rensa långt.

Gästande IFE visade dock omgående prov på hur farliga man kan vara i sitt omställningsspel. Även om det inledningsvis inte ledde till de absolut hetaste chanserna – så var kvicka Rasmus Alm och Jeppe Okkels gång på gång ett hot för Bajens försvar.

Maudo Jarjué tvingades redan efter kvarten utgå. Mittbacken hade några minuter tidigare på ett minst sagt uppoffrande sätt räddat bollen på egen mållinje, men därefter föll han olyckligt och slog i huvudet. Christopher McVey kom in i hans ställe.

I matchens 17:e minut var det nära två gånger om för Di Gule. Johan Larsson skickade in en hörna som Per Frick, från nära håll, nådde högst på. Nicken tvingade Hammarby-målvakten David Ousted till en reflexräddning. Den efterföljande returen rullade ut mot André Römer som slog till direkt, vilket tvingade målvakten till ännu en fin parad.

Därefter var Elfsborg igång.

När Hammarby tappade boll på mittplan i den 26:e minuten var gästerna från Borås oerhört kvicka att sätta fart framåt. Bollen landade hos Per Frick, som tittade upp och serverade Rasmus Alm ett ypperligt läge. Den senare tackade för möjligheten genom att rulla bollen förbi målvakt Ousted och in i mål till 0–1 i matchen.

Tim Rönning skulle även han få visa upp sina kvalitéer den här aftonen. Reflexräddningar från nära håll stod målvakten för både en och två gånger under den fortsatta delen av halvleken. Men det var IF Elfsborg som gick till pausvila i ledning, 0–1.

Hammarby genomförde ett dubbelbyte till den andra halvleken och fick ny energi i laget. Precis som under starten av den första halvleken kunde de skapa ett momentum och likaså ett litet tryck mot IFE-målet.

Manager Jimmy Thelin agerade och valde då att sätta in Simon Olsson och Alexander Bernhardsson i spel. Ett val han inte direkt skulle få anledning att ångra.

Bytet fick önskad effekt i form av att Elfsborg kunde ta sig tillbaka in i matchen – och även i form av att skicklige Alexander Bernhardsson i matchens 67:e minut placerade in 0–2. Det var Frederik Holst som på ett tillslag hittade hela vägen fram till Bernhardsson inne i straffområdets högra del. Därifrån tog yttern med sig bollen i farten för att slutligen, med vänsterfoten, placera in bollen förbi hemmamålvakten.

IF Elfsborg spelade uppoffrande – minut efter minut. Något man också gjort sedan starten av den här matchen. Jobbet gjordes, och jobbet gjordes för varandra. Även efter 0–2-målet fortsatte man att göra allt man kunde för att inte ge hemmalaget ytor. Frederik Holst slet i vanlig ordning på mittfältet tillsammans med André Römer, och Leo Väisänen stod rätt gång på gång där bakom.

När matchklockan började ticka upp mot slutminuterna genomfördes ytterligare ett dubbelbyte från gulklätt. Marokhy Ndione och Jacob Ondrejka bytte av Per Frick och Jeppe Okkels.

Fortsatt slit, mycket vilja och väldigt mycket kämpaglöd gjorde att IF Elfsborg tog det här i mål. Matchen vanns av IF Elfsborg – och det med 2–0.

Nu väntar playoff i Europa Conference League mot Feyenoord med start på bortaplan. Den matchen spelas på torsdag.

Hammarby IF–IF Elfsborg 0–2 (0–1)

Målen: 0–1 Rasmus Alm (26), 0–2 Alexander Bernhardsson (67)

Startuppställning (4-3-3): Tim Rönning–Johan Larsson, Maudo Jarjué (15), Leo Väisänen, Simon Strand–Frederik Holst, André Römer, Robert Gojani (54)–Jeppe Okkels (84), Per Frick (84), Rasmus Alm (54)

Ersättare: Mathias Dyngeland, Christopher McVey (15), Samuel Holmén, Simon Olsson (54), Alexander Bernhardsson (54), Jacob Ondrejka (84), Marokhy Ndione (84)

Varningar, IFE: Jeppe Okkels (64)

Elfsborg Play

Till videoarkivet

Tabell

Annonser
Huvudpartners
Officiella sportleverantörer