1-2 AIK – IF Elfsborg

Publicerad: 2023-01-02 16:50, Uppdaterad 2023-06-11 17:24
Omgång 12

Elfsborg avslutade med en seger när laget nu går på ledighet. Jeppe Okkels och Jacob Ondrejka blev Elfsborgs målskyttar i en match där di gule hade bra kontroll. Efter en sen AIK-reducering skrevs slutresultatet till 1–2 i Elfsborgsfavör.

Elfsborg fick en riktig drömstart i matchen. Ahmed Qasem fullföljde en löpning i djupled när Johan Larssons långa passning bakom backlinjen blev lite för lång. Bollen var på väg att långsamt studsa ner mot AIK:s målvakt. Men Qasem hann fram och fick en tå på bollen precis framför målvakten, vilket gjorde att dennes rensning blev helt fel och hamnade hos en fri Jeppe Okkels, som strax utanför straffområdet fick öppet mål. Dansken gjorde inget misstag utan prickade in Elfsborgs ledningsmål redan i den andra minuten.

Ett par minuter senare var det nära igen. Elfsborg vann bollen högt och bollen spelades ut till Johan Larsson på högersidan. Ett inspel längs marken hittade Sveinn Gudjohnsen vars avslut smet strax utanför stolpen.

Hemmalagets egentligen enda riktiga målchans från den första halvleken kom i minut 11. De tog sig fram längs högersidan, och nere vid kortlinjen spelades bollen snett inåt bakåt i straffområdet. Anfallaren Omar Faraj mötte upp inspelet men skottet strax utanför första stolpen.

Elfsborg hade annars bra kontroll på matchen. AIK hade en del boll, men di gule var trygga i sitt uppställda försvarsspel. Och vid minsta felpass från hemmalaget tog man chansen att sätta fart framåt.

Spelet längs kanterna var lyckosamt med de båda yttrarna Okkels och Ondrejka. Men även tidigare nämnde Larsson som ofta hittade fina ytor att kliva framåt på.

Vid halvtimman spelad kom Elfsborgs andra mål i matchen. Jeppe Okkels tog sig fram fint på vänstersidan, fintade sig förbi en försvarare och hittade ett inspel till ytter-kollegan Ondrejka som placerat sig vid straffpunkten. Med en lätt bredsida skickade han in bollen i bortre hörnet och 2-0-ledningen var ett faktum.

Andra halvlek

Starten av andra halvlek var lite avvaktande. Hemmalaget fick ta hand om bollen och Elfsborg låg rätt i sina positioner och var genomgående stabila.

I den 56:e minuten blev det farligt för AIK när ett skott gick via täckande Elfsborgsben och tog i ribban. Men i den efterföljande situationen redde det ut sig, och Valdimarsson kunde ta hand om bollen.

En kort stund senare skulle nästa ribbträff komma. Då var det Elfsborgs tur att pricka virket. Jacob Ondrejkas hörna nickades av Per Frick som kom upp fint vid den första stolpen. Men nicken alltså någon decimeter för hög och hemmalaget kunde avstyra.

Elfsborg spelade till stora delar ett smart och behärskat spel. När laget behövde försvara så gjorde man det på ett bra sätt med hela laget. Vid bollinnehav behöll man lugnet och spelade runt bollen, hade tålamod och inväntade rätt lägen att kliva framåt.

Men en kvart kvar av matchen kom dubbla chanser lite från ingenstans. André Römers långa passning längs marken hittade en djupledsgående Ondrejka som sköt på ett tillslag och tvingade målvakten till en räddning. I nästa läge kunde nyinkomne Alexander Bernhardsson komma först till bollen och rundade målvakten, men hamnade i dålig vinkel. ”Berra” sökte en passning, men hemmaförsvarare kunde komma emellan och chansen uteblev.

I den 84:e minuten kom reduceringen för AIK. Ett långt inlägg från höger hittade fri spelare vid bortre stolpen. Nicken räddades av Valdimarsson, men returen gick bara till samma spelare som kunde placera in bollen mellan målvakt och första stolpe.

Slutet av matchen var lite ryckig, och hemmalaget försökte trycka på. Men Elfsborg kunde behålla lugnet och hindra AIK från att skapa klara målchanser. Efter fem tilläggsminuter blåstes matchen av och Elfsborg kunde fira en vinst och plocka med sig tre sköna poäng.

AIK – IF Elfsborg 1-2 (0-2)

Startuppställning: Hakon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Gustaf Lagerbielke, Niklas Hult – André Römer, Michael Baidoo (78’), Ahmed Qasem (68’) – Jacob Ondrejka, Sveinn Gudjohnsen (46’), Jeppe Okkels (58’).

Ersättare: Tim Rönning, Buhari Ibrahim, André Boman, Noah Söderberg (78’), Emmanuel Boateng (58’), Alexander Bernhardsson (68’), Jack Cooper-Love (78’), Per Frick (46’, 78’), Besfort Zeneli.