IF Elfsborg besegrade Malmö FF i SM-finalen av U17 Allsvenskan och kan titulera sig svenska mästare 2017!

Det kunde bli en historisk eftermiddag på Borås Arena när det skulle spelas två SM-finaler på kort tid, en i U19 Allsvenskan och en i U17 Allsvenskan. Derbyt mot IFK Göteborg vanns av gulsvart, några timmar senare – när segersången dämpats en aning från U-truppen, var det dags för U17-laget att försöka göra samma bedrift. Malmö FF, en av de tuffaste motståndarna som Elfsborg har i U17 Allsvenskan, mötte Elfsborg för bara ett par veckor sedan i serieavslutningen. Då blev det poängtapp men revanschen skulle komma på söndagen.

Likt den andra finalen som utspelat sig på Borås Arena ville inget av lagen gå bort sig, ge något gratis och heller inte riskera något i onödan. Att en final inte går att likställa med en seriematch stod verkligen klart efter dagens matcher. Första halvlek var spelmässigt jämn där Malmö hade något mer boll, men varken Camil Altun i hemmamålet eller Mångt Ingvarsson i MFF-målet ställdes på några större prov. Ett par halvchanser för respektive lag, inte mycket mer än så.

Andra halvlek skulle bli desto mer fart i. MFF kom ut mer mycket energi och gick för att ta ledningen så snabbt som möjligt. Ett ribbskott från Jesper Dickman var så nära som MFF kom, för drygt tio minuter in i den andra halvleken vände vinden. En frispark från mittplan svepte in mot bortre delen, Aleksandar Ceganjac snappade upp den, drev igenom och sköt in 1–0. Bara minuter senare fick Elfsborg en hörna som Ingvarsson oturligt boxade in i eget mål, men Eduart Iljazi noterades för målet till 2–0. Malmö försökte sedan etablera press och tryck men fick aldrig grepp om ett duktigt defensivt Elfsborg. Matchen slutade 2–0 till Elfsborg och därmed SM-guld även i U17 Allsvenskan!

Inte bara att gulsvart kan titulera sig svenska mästare, laget tog också en viktig plats i UEFA Youth League 2018.
IF Elfsborg – Malmö FF 2-0 (0-0)
Mål: 1-0 Aleksandar Ceganjac 59′, 2-0 Eduart Iljazi 61′
IF Elfsborg startelva: Camil Altun – Joel Wiktorsson, Tim Stålheden, Johannes Vedin, Oliver Zandén – Noah Söderberg;
Prince Isaac Kouame, Nattnael Zerai, Eduart Iljazi – Aleksandar Ceganjac, Jesper Sandberg Hesselgren