Det var dags för den sista matchen i U17 Allsvenskan Södra för säsongen, Örebro SK på bortaplan där allt skulle avgöras. Resultatet – säkrad SM-semifinal!

Allt skulle avgöras i den sista omgången. Efter 25 matcher hade Elfsborg samlat ihop 56 poäng och låg på en andraplats. Serieetta var klara, HIF Akademi, men på en tredjeplats fanns Malmö FF, två poäng bakom Elfsborg och med något bättre målskillnad. Förutsättningarna var enkla – om Elfsborg vann sista matchen mot Örebro på bortaplan, då var SM-semifinalplatsen säkrad. Om det blev förlust eller oavgjort skulle Elfborgs öde först avgöras på söndag då Mjällby skulle ställas mot Malmö FF.

Det började ganska jämnt där Elfsborg hade lite bollövertag, men Örebro var bra på omställningar och det var två lag som ville rulla boll. Efter en kvart fick gulsvart ett riktigt bra läge, men bollen snek strax utanför stolproten efter touch av målvakten på ett friläge. Strax därefter gjordes en Elfsborgsspelare ner i straffområdet, straffen satt kliniskt av Adrian Zeka vid målvaktens vänstra stolpe och 0–1 – en bra start. ÖSK hade sedan en lite bättre period, men Elfsborg höll ihop det även om målvakt Tim Rönning fick sträcka ut vid några tillfällen.

Elfsborg kom uppåt i ett par fina omställningar, men saknade det lilla extra i avgörande läget. Istället var det Örebro som kom runt från vänsterkanten och satte in 1–1 strax efter halvtimman spelad. I slutet av halvleken fick Elfsborg ett par fasta situationer som oroade ÖSK-försvaret, men ställningen var oavgjord i paus.

Andra halvlek blev fortsatt spelmässigt jämn totalt sett, men Elfsborg skaffade sig ett gyllene utgångsläge när Adrian Zeka gjorde sitt andra mål för kvällen. Detta efter 56 minuter och en ny fast situation, denna gång på hörna. Spelet fortsatte jämnt men Elfsborg såg ut att ha kontroll på händelserna och de skottförsök Örebro skapade.

I slutskedet blev det dock nervöst då Örebro fick en frispark alldeles utanför straffområdet med bara minuter kvar, men bra räddning av Rönning och bollen utanför på returen. Mer skapade inte Örebro och matchen slutade 1-2, då vilt jubel utbröt bland de gulsvarta spelarna, ledarna och publiken.

I och med segern inkasserades tre nya poäng, säsongen slutar på 59 poäng och en säkrad SM-semifinalplats! Laget har gjort en otrolig resa då man så sent som i maj låg tolv poäng bakom andraplatsen.

Örebro SK – IF Elfsborg 1–2 (1–1)

1. Tim Rönning (mv), 2. Jacob Ejerblad, 3. Adrian Zeka, 4. Filip Schyberg (K), 6. Joakim Engström, 7. Eduart Iljazi, 9. Marokhy Ndione, 10. Marcus Ejerblad, 11. Prince Isaac Kouame, 15. Danijel Ramadanovic, 19. Tim Stålheden
Ersättare: 5. Samuel Rundqvist, 12. Nattnael Zerai, 14. Anton Thorsson, 16. Mentor Kelmendi, 17. Arlind Kutllovci, 18. Jesper Sandberg Hesselgren, 23. Camil Altun