En av IF Elfsborgs trognaste och mest framgångsrika försvarsspelare, mittbacksjätten Jon Jönsson, förlänger sitt kontrakt med föreningen.
Det nya avtalet som skrevs på i dagarna sträcker sig över säsongen 2019.

Nu är det klart att 33–årige Jon Jönsson, ständig publikfavorit i IF Elfsborg för sitt respektingivande och fysiska spel, förlänger med klubben i sitt hjärta över säsongen 2019. Det nya kontraktet är en utökning av det som sträckte sig över den nuvarande säsongen 2017.
Jon Jönsson är nöjd och glad över att ha skrivit på för ytterligare två år för det IF Elfsborg som han kom till guldsäsongen 2006. Sedan det där historiskt efterlängtade SM–guldet för elva år sedan har hans fotbollsresa gått via franska Toulouse FC i Ligue 1 (övergången från IFE är än i dag den dyraste för en försvarsspelare från allsvenskan ut i Europa) och danska Bröndby IF för att sedan återvända till Borås och Elfsborg inför säsongen 2010, och 2012 var det dags för ännu ett gulsvart SM–guld med Jönsson i laget.
– Det känns jättebra och jag är såklart väldigt glad för att få stanna här i Elfsborg som jag ser som mitt hem. Jag och klubben började prata om en förlängning i vintras och allt eftersom det klarnade med min fysiska status som inte varit såhär bra sedan jag var 23 så kom vi snabbt överens. Det ska bli riktigt kul och spännande att få vara med på resan de kommande åren, säger Jon Jönsson.

Efter ett par skadedrabbade år som redan är väldokumenterade nog är Jon Jönsson nu i den bästa form han kan vara. Han går åter igen att känna igen in i minsta detalj på fotbollsplanen där hans fysiska närvaro är konstant, försvarsspelet mer resolut än någonsin och ledaregenskaperna alltmer framträdande. Jon ville som sagt var vara kvar i Elfsborg och föreningens känslor var hela tiden ömsesidiga.
– Min roll är lite annorlunda i dag, och då tänker jag framför allt på vem man är i gruppen. Nu förväntas jag ta ett större ansvar och hjälpa de yngre spelarna till att utvecklas, och det är något som jag gillar. Det ska inte vara ett krav utan komma mer naturligt, och det har det gjort för mig det senaste halvåret. Jag kommer alltid vilja spela, vara bäst och ha samma vinnarskalle, men nu är det inte bara mig det handlar om utan hela gruppens bästa. Det är tankar som kommer med ju mer rutin man får, säger Jönsson.

I samband med kontraktsförlängningen fortsätter Jon Jönsson att prata mycket om hur han ser på det unga, minst sagt spännande lag som håller på att växa fram i IF Elfsborg.
– Jag spelar med de unga killarna i laget på träning och i match, och faller allt rätt ut så kan de bli hur bra som helst. Det är inspirerande att få vara med på deras resa och dela med mig av mina erfarenheter, så det ska bli kul och se om jag lyckas föra över något till dem. Det ska bli väldigt intressant att se vilket resultat som hela den här planen vi har i föreningen kommer få, säger han.
Vad vill du uppnå under de här tre kommande åren?
– Ett SM–guld till ska vi ta, det tycker jag absolut. Får vi till en bra säsong där allt klaffar så är det utan tvekan möjligt, för vi har ett riktigt bra lag som är på gång uppåt. Det är i alla fall ännu ett guld som jag hoppas kunna avsluta med.
Du ser alltså detta som ditt sista kontrakt?
– Det är så det känns just nu i alla fall, även om man aldrig ska säga aldrig. Men det är samtidigt skönt att känna det som mitt sista kontrakt, för nu kan jag verkligen fokusera på nuet och se till att de här tre åren blir så bra som de bara kan för både mig och Elfsborg, säger Jon Jönsson.


MANAGER MAGNUS HAGLUND OM JON JÖNSSONS FÖRLÄNGNING:
– Det är väldigt glädjande att ha med Jon på vår fortsatta resa. Han är en riktig klubbspelare som med tiden har utvecklat sina ledaregenskaper och har en stor betydelse för vårt lag och vår grupp. Han har genom åren samlat på sig ovärderlig erfarenhet och nu när fysiken är på topp så tycker jag att han är bättre än någonsin.

KLUBBCHEF STEFAN ANDREASSON OM JON JÖNSSONS FÖRLÄNGNING:
– Vi är väldigt glada över att ha kommit överens om ett nytt avtal med Jon Jönsson som efter en del skador verkligen har kämpat sig tillbaka. Nu när han är fullt frisk och tillbaka på allvar är Jon en av allsvenskans absolut bästa mittbackar.