161106 …rebros Ferhad Ayaz och Elfsborgs Joakim Nilsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och …rebro den 6 november 2016 i BORS. Foto: J…RGEN JARNBERGER / BILDBYRN / Cop 112

Historik: Elfsborg–Örebro

Publicerad: 2017-04-18 09:03, Uppdaterad 2017-04-18 10:01

Örebro SK kommer till Borås på torsdag för 40:e gången för att spela allsvensk fotboll.
Den allsvenska statistiken i Borås är 24 segrar för Elfsborg sju för Örebro och åtta oavgjorda. Målskillnaden är 74-44 till Elfsborg. 

Örebro SK debuterade i allsvenskan 1946/47 och matchen på Ryavallen vann ÖSK med 3-2. Elfsborgsmålen gjordes av Hugo Lydén och Stig Lindkvist. Detta hjälpte inte utan Örebro åkte ned men var bara nere ett år i tvåan och vände.
När de var tillbaka 1948/49 vann ÖSK åter i Borås, nu med 2-1 sedan Hugo Lydén än en gång varit hemmalagets målskytt. Örebro åkte ned igen men också denna gång blev sejouren i den lägre divisionen ettårig.
Ryavallen var turarena för Örebro då föreningen i den sista omgången 1950/51 för första gången räddade sig kvar i allsvenskan med att vinna med 2-0. I samma omgång spräckte AIK Malmö FF: s svit med 49 matcher utan förlust i följd i allsvenskan men AIK åkte ned ändå trots 1-0 segern. Elfsborg klarade sig också kvar med samma målskillnad, -10, men med fler gjorda mål än AIK.
Örebro vann sin fjärde raka seger på Ryavallen 1951/52. Den mest anmärkningsvärda med denna match var ändå publiksiffran. Nästan 12 000 kom, men mest för att höra Snoddas Nordgren sjunga i pausen. Matchen vann ÖSK med hela 5-2 och så stora segersiffror han man inte haft senare på Ryavallen.

1952/53 tog Elfsborg sin första seger, 2-1. Henry Larsson och Urbans Larsson hemmamål i den sjunde spelomgången skulle när tabellen slutsummerades visa sig bli just de poäng som klarade kvar Elfsborg och skickade Örebro till division II.
Det viktigaste mötet någonsin lagen emellan är väl ändå den allsvenska kvalmatchen 1960. När det allsvenska kvalet 1960 skulle spelas gjordes efter en ny modell. Det fanns fyra Division II grupper på den tiden och lagen hade tidigare lottats parvis mot varandra i ett play-off hemma och borta. Inför kvalet detta år hade ordningen ändrats så att de fyra vinnarna spelade en enkelserie och de två bästa var kvalificerade för allsvenskan 1961. Det var ett ödets nyck att förändringen skedde just detta år. Elfsborg och Örebro SK hade vunnit sina serier med 41 poäng av 44 möjliga och inte skulle de lagen behöva slå ut varandra.
Elfsborg hade 20 segrar, en oavgjord – mot Trollhättans IF av alla lag – och en förlust i Halmstad mot HBK i division II Västra Götaland.
Örebro SK gick obesegrade genom division II Svealand med 19 vinster och tre oavgjorda. Avesta AIK lyckades spela oavgjort två gånger och SK Sifhälla en. När lottningen gjordes så blev det Elfsborg – Örebro i den första matchen på Ryavallen och det blev en spännande historia inför 15 293 åskådare en regnig oktobersöndag. Elfsborg tog ledningen efter mål av Wigar Bartholdsson i den andra halvleken och tycktes gå mot en seger. När det var fyra minuter kvar kvitterade Leif Wendt för ÖSK men den långa gulsvarta vandringen i Division II skulle snart vara över. Jens Söderberg forcerade in segermålet med bröstet i slutminuten och sedan klarade såväl Elfsborg som ÖSK av att besegra IFK Luleå och Kristianstad och gjorde sällskap till allsvenskan. 1961 vann sedan båda nykomlingarna medalj – Elfsborg guld och Örebro brons – och detta har aldrig hänt varken förr eller senare.

GULDÅRET 1961 slutade matchen 3-3 sedan Henry Larsson svarat för två hemmamål och Wigar Bartholdson för ett.
Sedan dess har ÖSK endast vunnit tre matcher i Borås. Den ena segern kom 1962 i en målrik historia där inte ens Ove Grahn med två mål och Stig ”Spiken” Johansson – senare Talmark – ett inte räckte till någon Elfsborgspoäng då ÖSK gjorde fyra mål.
1964 spelades den allsvenska premiären mellan de båda lagen och då gjorde Ove Grahn matchens enda mål.
Efter 0-0 i serieepilogen 1965 följde sedan en svit med åtta Elfsborgsvinster i följd. Detta är rekord för Elfsborg vad gäller segersviter mot en motståndare. Dessvärre är ÖSK ändå vassare i det avseendet med en segersvit med tio raka vinster på Eyravallen.
Från denna segersvit minns hemmasupporters gärna 1967 då det blev hela 5-1 och Roger Karlsson gjorde hat-trick och Gert Christiansson och Owe Westerberg också var målgörare.
1969, då Elfsborg var involverat i nedflyttningsstriden, vann Elfsborg en mycket viktig match i den 20: e omgången med 3-1 och en ung Ove Högfeldt var tvåmålsskytt. Hans Höglund gjorde det tredje hemmamålet.
Elfsborg vann i sista omgången 1978 med 2-0 efter mål av Tommy Svensson och Tommy Berggren. Detta resultat var avgörande för att Örebro åkte ur allsvenskan och det skulle ta dröja ändå till 1997 innan de båda lagen skulle mötas igen. Trots den enorma besvikelse som Örebroarna kände så minns vi gärna kommentaren från ÖSK: s tränare Benny Lennartsson den gången – ”Elfsborg spelar landets bästa fotboll”.

1997 vann Elfsborg med 2-1 efter en mycket bra match där Christer Mattiasson gjorde 1-0 i den första halvleken och Stefan Andréasson gjorde segermålet 2-1 med kvarten kvar att spela. Det var sextonde raka hemmamatchen i allsvenskan mot Örebro SK (1963-1997) utan förlust och detta är ett klubbrekord.
1998 vann ÖSK sin andra seger sedan 1960-talet då Johan Wallinder gjorde det 1-0 mål som säkrade Örebros andra första vinst i Borås sedan 1962.
1999 var lagets möte mycket viktigt då Elfsborg i den 25: e omgången vann med 3-1 – två mål av Fredrik Berglund och ett av Haraldur Ingolfsson – och det innebar sedan att ÖSK fick kvala sig kvar i allsvenskan mot Assyriska.
2000 blev segersiffrorna 2-1 sedan Niklas Skoog givit ÖSK ledningen och Joakim Alexandersson och Anders Svensson med var sitt mål vänt matchen till Elfsborg fördel.
2001 var Anders Svensson segerskytt igen som matchens ende målskytt.
2002 var Andreas Klarström matchhjälte med två mål varav det andra var en riktig praktpärla från 25 meters håll. Hasse Berggren hittade också nätet och det slutade 3-0.
2003 kom Elfsborg till matchen utan att ha gjort något mål på tre matcher i allsvenskan men nu spräckte Hasse Berggren målnollan framåt och Hasses mål blev matchens enda fullträff.
2004 spelades matchen i den nionde omgången och Elfsborg hade ännu inte vunnit någon match. Örebro blev åter en tacksam motståndare och mardrömsöppningen av allsvenskan fick en vändning sedan Lasse Nilsson gjort två mål och Hasse Berggren ett. 3-0 segern skulle bli den första i en svit på sex matcher utan förlust för de gulsvarta. Örebro SK flyttades ned efter att licensnämnden inte godkänt klubbens bokslut.

Örebro var tillbaka i allsvenskan 2007 och kom på besök i den näst sista omgången och för första gången på Borås Arena. ÖSK hade inte vunnit en enda bortamatch på hela säsongen och som så många förr så ändades en svit. Lars Larsen gjorde 1-0 på straff och Patrik Anttonen ökade till 2-0 och Örebro säkrade sitt allsvenska kontrakt med denna seger.
Elfsborg lyckades inte spräcka nollan 2008 men det gjorde inte heller ÖSK så matchen slutade 0-0.
2009 spelade Elfsborg en lysande fotboll mot Örebro SK. Daniel Mobaeck och James Keene gjorde var sitt tidigt mål i matchen men Marcus Astvald reducerade strax efteråt. Elfsborgs segersiffror stannade vid 2-1 men segern kunde ha blivit betydligt större.
2010 vände allsvenskan på sommaren med matcherna Elfsborg-Örebro, och då med första matchen på Borås Arena. Det blev en svängig match där Patrik Anttonen gav ÖSK ledningen redan efter sju minuter. Martin Ericsson kvitterade efter en dryg kvart och detta stod sig till pausvilan. Denni Avdic öppnade den andra akten med att ge Elfsborg ledningen efter fem minuter men innan kvarten spelats hade Roni Porikara utjämnat. Stefan Ishizaki såg ut att bli kvällens matchvinnare med sitt 3-2 efter 84 minuter men snöpligt för Elfsborgs del så kvitterade Astrit Ajdarevic i matchens sista minut och det slutade 3-3.
Även 2011 spelade Elfsborg och Örebro mot varandra då allsvenskan vände. Elfsborg hade vunnit borta med 3-0 och på Borås Arena blev segersiffrorna desamma. ÖSK gjorde självmål i den första halvleken och Oscar Hiljemark och Anders Svensson blev målskyttar i matchens slutskede.

GULDÅRET 2012 var det match i omgång 25. Elfsborg var i serieledning medan Örebro SK sladdade i botten och i stort sett redan var klart för degradering. Ändå blev det en svår match för serieledarna och det var först i den 69:e spelminuten som Stefan Ishizaki, framspelad av Oscar Hiljemark slog in Elfsborgs segermål, 1-0. Örebro SK degraderades men gjorde Elfsborg en stor tjänst i näst sista omgången med att spela 1-1 på Swedbank stadion mot Malmö FF, ett resultat som hjälpte Elfsborg att vinna guldet.
2014 var Örebro SK tillbaka och kom till Borås Arena i omgång elva. Johan Larsson blev den dagens enda målgörare efter en halvtimmas spel.
2015 var det också möte i omgång elva. Marcus Pode gav Örebro ledningen i den första halvleken. Lasse Nilsson hade kommit in som ersättare efter pausvilan och han kvitterade när det spelats 70 minuter av matchen. Daniel Gustavsson gjorde 2-1 till ÖSK och då återstod det bara fem minuter av ordinarie matchtid. Men Elfsborg kom tillbaka och Henning Hauger kvitterade till 2-2 i matchminut 90.
2016 var det möte i den allsvenska epilogen. Höstens första snöoväder hade kommit till Borås och resultatet av det blev den lägst besökta allsvenska matchen på Borås Arena. Elfsborg vann matchen med 2-1 sedan höstens formstarka spelare Simon Lundevall och Issam Jebali blivit målskyttar för hemmalaget och Nordin Gerzic reducerat för ÖSK. Denna allsvenska säsong kunde då summeras och Elfsborg slutade på en femteplats emedan Örebro SK hamnade på position nio.

Text: Mikael Häggström

Huvudpartners Officiella sportleverantörer