Totalt har Örebro-Elfsborg spelat 39 matcher och ÖSK har 24 segrar mot Elfsborgs tio och fem matcher har slutat oavgjort. Målskillnaden är 77-48 i hemmalagets favör. Det något märkliga i detta sammanhang är att i Borås har statistiken lika stor övervikt till Elfsborgs fördel och detta faktum är desto mera konstigt då lagen har varit förhållandevis jämnstarka.  

Första allsvenska mötet var 1946/47 då Elfsborg vann med 2-1 efter att Stig Lindqvist och Karl-Erik Grahn gjort målen. ÖSK åkte ned men kom tillbaka omedelbart till säsongen 1948/49. Elfsborg vann åter med 3-2 och målskyttar var Rune Rosén och de båda blivande Torinoproffsen Per Bengtsson och Åke Hjalmarsson. De värvades till Torino då hela laget, som var italienska mästare, omkommit i en flygolycka i hemstaden.
Örebro SK åkte ut igen men kom snabbt tillbaka och de tre sista matcherna på 1950-talet slutade 1-1, 2-1 respektive 1-0 med hemmalagets siffror nämnda först.
GULDÅRET 1961 var det en spännande match på Eyravallen där Elfsborg tog ledningen med  2-0 efter mål av Lasse Råberg och Wigar Bartholdson varefter ÖSK kvitterade till 2-2 innan Lasse Råberg gjorde sitt andra mål för dagen och fastställde Elfsborgsegern till 3-2.
1962 hette Elfsborgs matchhjälte Ove Grahn som gjorde segermålet 1-0.
1963 kom tredje raka vinsten. I den andra omgången vann Elfsborg med hela 4-1 efter att Ove Grahn hittat målet två gånger och Jens Söderberg och Leif ”Gästis” Petersson var sin gång.

1964 vann Örebro SK i den trettonde omgången med 2-0. Elfsborg avslutade efter detta med åtta segrar och en oavgjord men det räckte ändå inte till någon allsvensk medalj.
1965 tappade Elfsborg sin första poäng för säsongen i Örebro. Efter fyra raka vinster i de inledande omgångarna slutade det 1-1 i den femte spelomgången. Henry Larsson var den dagens målgörare för Elfsborg. ÖSK vann matcherna 1966 med 3-1 och 1967 med 2-0 innan det blev en klar Elfsborgsseger 1968 med 3-0. Den matchens mål gjordes av Henry Larsson, Roger Carlsson och Rolf Karlsson.
1969 vann ÖSK igen, nu med 3-1 och Christer Olofsson gjorde mål för Elfsborg.
1970 kom vann Elfsborg med 1-0 och Hans Höglund var segerskytt.
Efter detta var det inga var det inga roliga hemresor från Örebro. Från och med 1971 slutade det 3-0, 2-1, 3-2, 2-2, 4-2, 2-1 och 5-2 innan Örebro fick lämna allsvenskan 1978.
Elfsborg kom tillbaka 1997 och då vann Örebro med 1-0.
1998 gjorde Jesper Bengtsson och Tobias Linderoth var sitt mål och 2-0 ledningen stod sig tills 25 minuter återstod. Under denna tid gjorde ÖSK fyra mål och vann med 4-2.
1999 tycktes äntligen en poäng säkrad men ÖSK:s vänsterback Peter Karlsson fick på ett kanonskott med matchens sista spark och en ny tung hemresa med 0-1 i baken var ett faktum.

Örebro vann sedan
två tremålssegrar 2000 och 2001 med 3-0 respektive 4-1. Christian Lundström var den elfsborgare som hittade målet.
2002 stod det också länge 0-0 i en dålig match innan ett stort misstag i försvaret bäddade för 1-0 till hemmalaget genom Maruti Boniventura och sedan föll också ett andra mål från Paul Oyuga i slutminuten på en kontring.
2003 spelade Elfsborg bra den första halvtimman och Hasse Berggren gjorde också 1-0. Efter detta var det som tidigare. Paul Oyuga kvittera och Herish Kuhi gjorde segermålet strax före pausen då han forcerade in en hörna.
2004 bröts Örebros tio matcher långa segersvit. Samuel Holmén och Hasse Berggren gjorde var sitt mål och matchen slutade 2-2.
Örebro tvångsnedflyttades då de inte klarade kravet för elitlicensen och de var tillbaka i allsvenskan 2007. Emir Bajrami debuterade från start – hans allsvenska debut kom mot GAIS som ersättare – och han blev målskytt redan efter sju minuter. Nedim Halilovic kvitterade strax innan paus och detta resultat stod sig tiden ut.
2008 vann ÖSK igen, nu med 2-0. För första gången under säsongen fick Johan Wiland plocka ut två bollen från de egna nätmaskorna. Robin Staaf och Eric Bassombeng var hemmalagets målgörare.
På långfredagen 2009 var äntligen Elfsborgs Golgata i Örebro över. Efter 39 år och 17 matcher utan seger så blev det äntligen en hemresa där leendet kunde vara uppåt. Inhopparen Joel Johansson blev Elfsborg 24:e allsvenska debutant som målade i sin gulsvarta allsvenska premiär. När 10 minuter återstod blev han frispelad av en ÖSKare och gjorde matchens enda mål.

2010 vände serien mitt i sommaren. Det blev ingen rolig tillställning för Elfsborg. ÖSK vann med 3-0 efter två mål av Astrit Ajdarevic och ett av Samuel Wowoah.
Det var serievändning också 2011 och nu var Elfsborg överlägsna. Stefan Ishizaki gjorde ett tidigt ledningsmål och Elfsborg hade ett stort spelövertag men det var ändå inte helt klart innan Amadou Jawo och Johan Larsson gjorde var sitt mål i slutminuterna sedan ÖSK-målvakten John Alvbåge blivit utvisad och 3-0 segern var spikad.
2012 vann Elfsborg sin andra raka seger. Tidiga mål i såväl den första som andra halvleken av Stefan Ishizaki respektive Amadou Jawo gav en behaglig hemresa efter en 2-0 seger. Örebro blev sedan degraderade denna säsong.
ÖSK var tillbaka genast 2014 och matchen på Behrn Arena i den 27:e omgången glömmer vi elfsborgare gärna. Redan efter sju minuter hade Marcus Pode och Karl Holmberg gjort var sitt mål. Det väcktes ett litet hopp då Anders Svensson reducerade med timman spelad men slutet blev inte bra för de gulsvarta. Marcus Pode, Daniel Gustafsson och Mohammed Saied Gjorde var sitt mål och fastställde slutresultatet till 5-1 och tangerade därmed de största segersifforna lagen emellan. Elfsborg vann med samma siffror på Ryavallen 1967.
Det var inte så mycket roligare 2015. Martin Broberg gjorde två ÖSK-mål i den första halvleken. Anders Svensson gav Elfsborg lite hopp när han reducerade strax före pausvilan. Men i den andra halvleken fullbordare Martin Broberg och Daniel Gustavsson ökade på till  4-1. Ett sent reduceringsmål av Per Frick var klen tröst. Hemmasegern skrevs till 4-2.
Örebro vann tredje raka segern 2016. Matchen spelades i omgång nio. Erik Moberg gjorde matchens enda mål sent på stopptid i den andra halvleken.

Text: Mikael Häggström