När mer än den halva allsvenska säsongen är spelad har Rasmus Rosenqvists speltid redan mångdubblats jämfört med i fjol. Nu har 21–åringen som målsättning att få spela ännu mer, och utvecklas i samma, fortsatta riktning.
– Jag känner att jag har tagit stora steg i år och utvecklas hela tiden, och det finns mycket mer att ta av, säger ”Ralle”.

Rasmus Rosenqvist, central mittfältare sedan tidig ålder och uppväxt i IF Elfsborg då han kom till gulsvart så tidigt som 2006, begick allsvensk debut när han startade hemmamatchen mot Östersunds FK den 25 juli 2016. Från noll allsvenska minuter till en startplats var av naturliga skäl en stor händelse i Rasmus karriär och liv, och han fick med beröm godkänt för sin insats när Elfsborg vann matchen med 3–1.
Serien vände och gulsvart åkte till Östersund i omgången därefter. I matchen som slutade 0–0 fick Rosenqvist ett inhopp på övertid och därmed sin andra allsvenska match registrerad, trots att det som sagt bara rörde sig om ett par minuter.
Bara några dagar efter starten och inhoppet i de båda Östersundsmatcherna var dock olyckan framme i en U21–match. Rasmus halkade på en usel gräsmatta i Malmö som matchen spelades på och vred till knät. Domen för honom som kanske var på väg att få sitt genombrott i allsvenskan: uttänjt ledband i knät och borta i minst sex veckor från full träning och spel. Dessvärre blev det inget mer spel i allsvenskan under säsongen 2016.
– Det var verkligen så usel tajming på den skadan som det bara kunde bli. Jag hade börjat få speltid och var i kanonform, men så förstördes det genom en sådan skitskada. Men det är sånt som händer i fotboll och jag blev mycket starkare av det, vilket jag har haft nytta av i år, säger Rasmus Rosenqvist.

För när årets säsong drog igång var Rasmus med från första början, genom hela försäsongen och in i allsvenskan 2017. Årsdebuten skedde som inhoppare i den 82:a minuten i hemmamötet mot Örebro den 20 april, där han dessutom drog på sig en varning efter endast 30 sekunder på planen.
Efter det spelade Rasmus Rosenqvist från start för första gången i år i den minst sagt helgalna hemmamatchen mot Östersund (4–4) och blev utbytt i minut 68. När vi nu är framme i den artonde omgången av allsvenskan har Rosenqvist fått ytterligare sju matcher registrerade, samtliga dessa sju som inhoppare med allt från drygt 25 till fem minuters speltid.
– Jag vill precis som alla andra fotbollsspelare spela så mycket som möjligt, och att ha medverkat i nio matcher än så länge den här säsongen tycker jag är bra. Mitt främsta mål med den här säsongen som ju är min andra i A–truppen är att dels få så mycket speltid som möjligt i allsvenskan och på så vis komma in i det ännu bättre och dels att fortsätta utvecklas, säger Rasmus Rosenqvist.
Vad är det som du tycker att du har utvecklat i år?
– Framför allt mognaden i mitt spel, den har blivit jättemycket bättre. Jag tar bättre beslut, avväger situationer och ser till att utnyttja mina största styrkor som spelare, där märker jag en stor skillnad jämfört med förra året. Sen är jag allmänt bättre, helt enkelt, säger han.

Samtidigt som Rasmus Rosenqvist fortsätter att få den så hett eftertraktade allsvenska speltiden dominerar han rejält i U21 Allsvenskan Södra. IF Elfsborg med Rasmus som ett självklart nav och dynamo på mittfältet har med två matcher kvar att spela av grundserien ett väldigt bra utgångsläge till att nå A–slutspel. På tolv spelade matcher har man inför söndagens möte mot Halmstad på Borås Arena 22 poäng, vilket i den jämna tabellen innebär tre pinnar upp till förstaplatsen. För att nå A–slutspel måste IFE vara en av de tre främsta i tabellen, ett mål som uppfylls om man vinner de två återstående kamperna. Extra imponerande i just U21–spelet är att Elfsborg bara släppt in åtta mål och hållit nollan sju gånger under säsongen.
Men innan Rasmus Rosenqvist och de andra ynglingarna i U21 tar sig an Halmstad väntar kvällens allsvenska bortamatch mot Örebro för A–truppen.
– Det är en väldigt viktig match för oss, nu när vi ändå är såpass nära andra– och tredjeplatsen så vore ju tre poäng fantastiskt sköna i Örebro. Vi har två raka förluster i ryggen just nu, men innan dess hade vi en riktigt bra period, så kvalitén har ju knappast försvunnit. Vi får se till att hitta tillbaka till vårt spel och göra rätt saker, då är vi extremt svårslagna. Nu vill vi dessutom studsa tillbaka och visa våra supportrar vad vi går för, säger Rasmus Rosenqvist.