Thelin: ”Vi jobbar genomgående med vårt spel på träning”

Publicerad: 2018-01-26 11:13, Uppdaterad 2018-01-26 15:51

En driven och dedikerad grupp som vill mycket. Så beskriver manager Jimmy Thelin Elfsborgs trupp efter två veckor tillsammans.
-Drivkraften är det viktigaste. Det är utifrån den vi bygger, säger Thelin.

Lägrets första träning ägde rum på torsdagseftermiddagen. Tränarteamet hade valt att senarelägga passet med anledning av resan.
– Vi landade sent, ville att spelarna skulle få i sig två måltider, få ordentligt med sömn och återhämtning för att få ut mesta möjliga av träningen. Vi landade sent, spelarna hade suttit still länge osv. Det är saker man måste ta hänsyn till, säger manager Jimmy Thelin.

Hur tänker ni kring träningen just nu?
– Vårt koncept bygger på att införa principer som vi vill ska synas tydligt i matcherna. Vi jobbar genomgående med vårt spel på träning, vill hela tiden implementera principen, dvs relationen spelarna emellan på planen – att de lär sig att läsa av varandra, se ”när och hur” osv. Detta är  grunderna men det är också viktigt att förklara varför vi gör som vi gör. Ofta missar man det men vi måste nå fram till spelarna och få de att förstå vad det är vi gör och varför. Nu i början när det är många nya vanor som ska skapas måste vi ledare vara där och pusha men målet är att spelarna ska ta över processen till slut, öka den egna kreativiteten, bli spetsen i spelet – lysa. 26 spelare måste dela samma mentala bild, förstå vad vi vill åstadkomma tillsammans och det jobbar vi mycket med nu. Ansvaret hos spelarna handlar om hur bra man fungerar med andra på planen så just nu handlar det mycket om att vi vill koppla ihop spelmodell med träningsmodell.

Berätta lite vad ni pratade om på samlingen idag.
-Vi pratade mycket om hur viktigt det är att ha tålamod när vi nu är med och inför någonting nytt, processen måste få ta tid. Vi människor fastnar lätt i vanor och det går inte att påskynda någonting utan det måste få ta sin tid. Exempelvis så i början av en säsong, under träningsmatch tex, brukar allt fungera bra under första 20-25 minuterna, dvs så länge man orkar tänka men så fort man blir trött fysiskt faller man tillbaka i gamla vanor, så – tålamod. Vi förklarade processen med att upprepa, repetera, och automatisera ett beteende tills det går av sig självt och blir den nya vanan.

Ni är också väldigt noga med att prata om återhämtningen och livet utanför fotbollen – berätta.
-Fotbollen och allt vi jobbar med på planen går ju hand i hand med livet utanför. För att klara av träningsnärvaro, vara fokuserad, tåla frustration, förstå vad man ska göra krävs noggrann återhämtning. Fotboll är en inlärningsprocess som hela tiden går framåt och då måste man lära sig att koppla ihop prestation och återhämtning. Ät rätt, sov på nätterna – annars kommer du trött till träningen, kan ha ont i huvudet eller kroppen – då kommer skadorna och inlärningsprocessen försämras. Allt hänger ihop. Det låter väldigt självklart, det ÄR självklart men det är lätt att komplicera. Det gäller att hänga med i utvecklingen hela tiden.

Hur upplever du/ni truppen nu när ni har  hunnit jobba ihop en tid?
– Det jag ser är att det är en driven och dedikerad grupp som vill mycket och det är nummer ett – att de har den drivkraften. Det är utifrån den som vi bygger. Ambitionen och  hängivenheten måste finnas där, den dagen man märker att den försvinner är det dags att sluta – oavsett om du är tränare eller spelare. Vi måste brinna för det vi gör, annars är det slut och alla bevis syns på planen när den dagen kommer, så enkelt är det.

Till sist – vi har några underbara supportrar som kollar på träningen idag. Du var framme och pratade med dem – härligt va!
-Ja men det är ju fantastiskt. Till att börja med att vi möttes på flygplatsen av en supporter i hela Elfsborgs-munderingen som hälsade oss välkomna (Lennart Odhström mötte oss – tack! reds.anm.) Att så långt hemifrån bli välkomnade på det sättet, det betyder så oerhört mycket -att det är folk på träningen som stöttar. Det är exakt det här som det handlar om, det man vill uppnå i en förening – att inse att alla behövs och är viktiga – den som tar fram materialet, de som förbereder matcheventen, de ideella, fansen – helheten. Där i ligger kraften som gör att vi kan vara med på högre nivå under en längre tid, att vi klarar av svängningar. Alla behövs, alla måste pusha och det är också det som vi försöker skapa tillsammans här nu.

 

 

 

Huvudpartners