171029 Elfsborgs lagkapten Mattias …zgŸn jublar med švriga spelare och lyfter pokalen dŒ man blivit svenska mŠstare efter U19 SM-finalen i fotboll mellan Elfsborg och IFK Gšteborg den 29 oktober 2017 i BorŒs. Foto: J…RGEN JARNBERGER / BILDBYRN / Kod JJ / Cop 112

Toppbetyg återigen för Elfsborgs talangutveckling

Publicerad: 2018-02-28 16:56

Årligen genomförs en certifiering av samarbetsprojektet Tipselit där samtliga föreningar i Tipselit-nätverket bedöms och får poäng för sin satsning på unga talanger. Detta är en certifiering som syftar till att kvalitetssäkra hur klubbarna arbetar med spelarutveckling mellan åldrarna 8-19 år. I denna har Elfsborg återigen fått högsta betyg och är topp tre i landet!

Certifieringen fastställs genom att man ställer en rad olika frågor inom olika verksamhetsområden där klubbarna får svara hur de jobbar. Detta genomförs genom besök av verksamhetsutvecklare från Svensk Elitfotboll, SEF, hos klubbarna. Varje svar bedöms och genererar en viss poäng och den sammanlagda poängsumman genererar ett antal stjärnor. Att få över 2000 poäng innebär att man får fem stjärnor, men Elfsborg nöjer sig inte med det utan vill också vara i toppen av de klubbar med fem stjärnor. Elfsborg hamnar för året 2017 på en tredjeplats med sina 2999 poäng. Endast Brommapojkarna och Malmö FF har fler poäng. På en fjärdeplats, 400 poäng bakom Elfsborg, hamnar IFK Göteborg. Noterbart är att Elfsborg får 248 poäng över fjolårets sammanställning över säsongen 2016.

Strategiskt arbete under lång tid bär frukt

För att få högt antal poäng krävs det att föreningen jobbar med tydliga utbildningsplaner, att det finns en stabil tränar- och ledarorganisation kring ungdomslagen, att faciliteter och lokaler är av god standard samt att föreningen samarbetar med skolor i sin stad och andra föreningar. Elfsborg har under lång tid strategiskt arbetat med att ta tillvara och utveckla talanger för att nå så långt som möjligt, såväl på det sportsliga som personliga planet, något som tydligt visar resultat i denna certifiering. En stor poänggivande del är också antalet egenfostrade spelare som har gjort allsvensk debut, landslagsdebut och så vidare. Denna poäng multipliceras sedan med antalet år spelaren har varit i klubben under sin ungdomstid. Så länge spelaren är aktiv får klubben tillgodoräkna sig poängen men den dagen spelaren lägger skorna på hyllan försvinner också dessa poäng.
– Vi har jobbat strategiskt under väldigt lång tid för att nå dit vi är i dag. Många av tränarna har varit i föreningen under många år, alla som jobbar med lagen följer vår tydliga utbildningsplan och så länge vi gör det har vi en stark grund att stå på. Sedan är det viktigt att vi dokumenterar allt i vårt arbete då det är en stor bas för vår verksamhet. Certifieringen visar att vi är en attraktiv talangutvecklingsförening och det är sådant potentiella nya spelare och deras föräldrar har koll på när de ska välja klubb inför gymnasiet – det är viktigt, säger Tony Lundqvist, sportchef ungdom.

Fortsatt fokus på talangutveckling

Från och med nästa år kommer modellen att göras om en del. Fler poäng kommer att fördelas, men högre krav och fler poäng krävs för att få fem stjärnor. I dag behövs 2000 poäng för fem stjärnor, nästa år behövs det 2500 poäng. Det kommer också att införas poäng för specialister, till exempel värdegrundsansvarig eller videoanalytiker. Dessutom kommer spelare som deltar i gruppspel i Champions League- eller Europa League att ge poäng.
– Känslan man har är att det här är kvittot på att vi gör ett riktigt bra arbete med vår talangutveckling. Vi är många som har jobbat hårt med detta under många år, och jag som ansvarig känner mig jättenöjd. Det är viktigt att man tar certifieringsarbetet på allvar och viktigt att klubbarna får verktyg att fortsätta utveckla framtidens talanger, det gör att man jobbar ännu hårdare och det kommer även vi göra för att fortsätta vara i Sverige-toppen, avslutar Tony Lundqvist.

 

Topp 10 certifieringen 2016

  1. IF Brommapojkarna, 4264p
  2. Malmö FF, 3955
  3. IF Elfsborg, 2999
  4. IFK Göteborg, 2599
  5. AIK, 2498
  6. Helsingborgs IF, 2414
  7. Halmstads BK, 2325
  8. IFK Norrköping, 2203
  9. BK Häcken, 2181
  10. Djurgårdens IF, 2018
Huvudpartners Officiella sportleverantörer