Med 152 allsvenska matcher i rad, 17 allsvenska mål och SM-guldet 1961 är han för evigt inskriven i de gulsvarta historieböckerna. För ett år sedan lämnade han över VD-posten i Pulsen till sonen Jonus och alldeles i dagarna firade han sin 80-årsdag. Grattis till 80 fantastiska år Wigar Bartholdson!

Bland det första som slår en när man sitter ner med far och son Bartholdson är hur samspelta de är. De fyller i varandras meningar utan tvekan och verkar onekligen vara ett bra team. Vi pratar mycket om just team och lagbygge under vår stund tillsammans, om föryngringen i Pulsen och om Elfsborgs nya lagbygge där Jimmy Thelins filosofi och tankesätt visar sig påminna mycket om Jonus företagsfilosofi. Men vi börjar från början.

Pulsen grundades 1964 och är en av IF Elfsborgs äldsta och trognaste partners. Sedan snart 20 år tillbaka är man huvudsponsor och att stötta Elfsborg har alltid varit självklart för grundaren och tidigare Elfsborgsspelaren Wigar Bartholdson.
-När jag slutade spela kände jag direkt att jag på något sätt ville ge tillbaka lite efter allt klubben gjort för mig. Dels när jag själv var spelare dels som ”dörröppnare” när jag startade upp mitt företag. Som elfsborgare var det alltid väldigt lätt att komma in och få till dialog med VD:s och företagsledare vilket givetvis underlättade mycket för mig, berättar Wigar.

1967 slutade han med fotbollen då det nystartade företaget började ta alltmer tid. Under flera år ägnade han sig åt ideellt föreningsarbete i Elfsborg för att visa sin uppskattning, bland annat som ordförande i fotbollssektionen. I takt med att företaget växte tog också sponsringen fart och sedan 18 år tillbaka är Pulsen inte bara partner utan en av Elfsborgs huvudpartners.
-Elfsborg är Borås största varumärke och oerhört viktigt för staden. Vart man än befinner sig och Elfsborg kommer på tal, ja då vet alla att det ligger i Borås, konstaterar Wigar och får medhåll av sonen Jonus.
-Så är det definitivt, som utflyttad boråsare har jag flera gånger fått uppleva att även om människor man möter inte alltid vet exakt vad Pulsen är, så förknippar de oss ändå med och vet att vi sponsrar Elfsborg. Företagsloggan på matchdräkten har på något sätt etsat sig fast och det i sig visar på hur viktigt det är med långsiktighet i sin sponsring, dels för klubben att få känna någon form av trygghet, dels för oss företagare, att vi verkligen får ut någonting av det, säger han.
Jonus Bartholdson lämnade Borås 1992 för studier, resor och jobb innan han så småningom slog sig ner i Stockholm. Efter 25 år på annan ort är den viktiga frågan om han ändå alltid har varit elfsborgare?
-Absolut! Alltid elfsborgare, det är mitt lag, ingen tvekan, säger han med eftertryck.

2017 genomfördes generationsskiftet på Pulsen. Jonus axlade rollen som VD för koncernen och Wigar blev efter 53 år på VD-posten istället styrelseordförande.
Hur är det att jobba tillsammans på det här sättet?
– Det fungerar väldigt bra, verkligen. Jag respekterar pappa väldigt mycket, det är han som har grundat företaget och jag förhåller mig till det, samtidigt som jag känner att han är positiv till att det nu blir en föryngring. Vi är ett bra team och har egentligen alltid jobbat bra ihop, säger Jonus och Wigar fyller i:
– Jonus är nog den av våra söner som är mest lik mig själv, just vad gäller affärsverksamhet. Alla våra tre söner är entreprenörer och gillar att driva verksamheter men Jonus är precis som jag gammal fotbollsspelare, dvs lagspelare medan våra andra söner kanske är mer individualister, mer lika Katarina som var en väldigt framgångsrik tennisspelare, säger han och ler.

Idrotten har utan tvekan alltid varit en central del i familjen Bartholdssons liv – Wigar med fotbollen, Katarina med elva SM-guld i tennis, Jonus var i mitten av 90-talet allsvensk spelare i Örgryte och även yngste sonen spelade fotboll på hög nivå.
-Definitivt är det så. Jag har exempelvis alltid gärna anställt folk med idrottsbakgrund. Det är ofta drivna människor som vill någonting och som också är beredda att kämpa för att komma dit de vill, säger Wigar.

Den naturliga föryngringen som kommer i och med Jonus tillträde på VD-posten ser Wigar positivt på.
– Jag försöker att stötta Jonus så mycket som möjligt i hans arbete. Han är väldigt öppen för att ta in nya saker och han vågar förändra, bland annat har han förändrat ledarstaben på ett bra sätt genom att få in yngre medarbetare i hans egen ålder, precis som jag gjorde när jag började en gång i tiden. Det är en oerhörd styrka, att attrahera bra medarbetare, säger Wigar.

Genom att ha fått in ett antal nya ledare ser Wigar och Jonus också en ökad förändringstakt. Pulsenkoncernen har expanderat kraftigt på senare år och har idag omkring 1400 anställda, varav cirka 400 i Borås. Pulsen växer hela tiden och en av nycklarna som framför allt Jonus nämner är vikten av att ha rätt person på rätt plats.
-Den positiva spiralen som uppstår när en medarbetare trivs och får ut max av sig själv är oerhört viktig. Framgången uppmärksammas, man får uppskattning för sitt arbete, växer som människa och så går den positiva spiralen vidare.

Han pratar vidare om likheterna mellan företagsamhet och fotboll.
– Båda kräver hela tiden en förändringsprocess. Man kan aldrig nöja sig eller stå still utan måste hela tiden sträva efter förändring till det bättre. Det handlar oerhört mycket om att få ett lag eller en grupp att prestera tillsammans och en av de viktigaste insikterna är att det inte alltid är de individuellt bästa spelarna som avgör utan det man bygger runtomkring, kollektivet.

Resonemanget påminner onekligen mycket om det Jimmy Thelin för dagligen i sitt ledarskap med den gulsvarta truppen.
– Jimmy är absolut en framtidstränare som jag ser det, definitivt. Precis som han gör just nu, så måste man fokusera på att göra rätt saker hela tiden, gör man det och tar rätt beslut så närmar man sig sakta men säkert det nya. Det kan stärka en att ha en motgång i slutändan men fokus måste ligga på att göra rätt saker.

Han pratar engagerat och övertygande, även när vi pratar om sportsliga motgångar i den gulsvarta truppen.
-Ja, det har varit en motig period för Elfsborgs A-lag men vi har haft fantastiska framgångar med U17, U19 och U21. Ungdomslagen håller absolut toppklass i Sverige och då är det inte motigt för mig, utan då har man ju värsta laget. De här unga spelarna är framtiden som vi ska bygga på och ser man det så finns det ingen klubb som har så bra förutsättningar som Elfsborg, men vi måste ha tålamod och se det här som ett investerings-år där vi bygger nytt och där tålamod och fokus är nyckeln, säger Jonus.

På måndag ser han sin första match på arenan i år. Tre dagar i veckan är han i Borås, övriga i Stockholm med familjen. Så här långt har matchdagarna inte passat men nu när Pulsen står som matchvärd och man har ett stort kundevent på Pulsen Konferens, då är Jonus på plats med Wigar som också ska gratuleras på innerplan före matchstart.
-Det ska bli otroligt kul att äntligen få se en match på plats på arenan. Jag ser oerhört mycket fram emot det.

Inför måndagens derby samlas närmare 250 personer på Pulsen Konferens för gemensam uppladdning med hemmagjorda, ekologiska hamburgare, musik med Adam Englund och intervjuer med landslagets meste spelare genom tiderna, Anders Svensson samt Viktor Claesson som har sitt välförtjänta VM-äventyr framför sig. Här laddar Elfsborgs VM-resenärer tillsammans med Pulsenbolagens kunder på bästa sätt inför kvällens match. Vi ses på arenan! Välkomna!