180521 Elfsborgs Stefan Ishizaki, Samuel HolmŽn och manager Jimmy Thelin tar emot en jublande Per Frick som gjort 1-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och IFK Gšteborg den 21 maj 2018 i BorŒs. Foto: Jšrgen Jarnberger / BILDBYRN / Kod JJ / Cop 112

Per Frick poängfrälste Elfsborg mot IFK Göteborg

Publicerad: 2018-05-21 23:42, Uppdaterad 2018-05-22 02:37

Årets kanske finaste dag gick mot sitt slut när Elfsborg tog emot antagonisten IFK Göteborg i det så kallade västderbyt. Per Frick blev Elfsborgs hjälte med sitt kvitteringsmål i den 94:e minuten.

Som många matcher brukar börja så kände lagen på varandra under inledningen, man försökte hitta rytmen i sitt spel och det var Elfsborg som ägde den mesta av bollen de första minuterna utan att för den skull bli hyperfarliga. Första chansen skulle komma i den 12:e minuten när Issam Jebali högg på ett uppspel och snodde bollen av en IFK:are, tog sig framåt och serverade en framrusande Alex Dyer som inte fick till avslutet, men det var ett bra embryo till matchens karaktär. Ju mer halvleken led ju mer ökade den i tempo och båda lagen ville framåt. Rami Kaib visade åter igen varför han har lagt beslag på vänsterbackspositionen, han var överallt och när det vankades inlägg från gästerna stod han bara rätt i vägen på de flesta gånger och kunde stöta bort dem tämligen enkelt. Just Rami skulle fånga upp en bra Elfsborgsperiod när man tryckte ner IFK och kunde avsluta från en snäv vinkel, även om Stefan Ishizakis skott var inte hårdaste under dagen så ställde det Pontus Dahlberg i målet. Inget mål denna gången men absolut en bra chans. Elfsborg tuggade på och lade inga fingrar emellan och kunde gräva fram en hörna i slutet på halvleken. Avslutet landade på Simon Olsson som inte fick till avslutet och fick se den gå en bit utanför. Det var därmed mållöst efter halva matchen.

Andra halvlek tog vid där den första slutade: Mycket kamp, känslor, tuffa tag och en del tjuvnyp. Elfsborg ägde det mesta av bollen och många gånger lade sig IFK på rätt sida boll och det märktes att man inte ville gå bort sig i positionsspelet. Elfsborg trummade på och skapade en fin chans genom Alex Dyer och Simon Lundevall men Pontus Dahlberg i målet klarade av detta försök. Ett par minuter senare kunde gästerna ta ledningen med 1-0 men det skrämde inte Elfsborg. Man ville visa att man kunde bättre och satte en högre fart och kunde sånär kvittera när Stefan Ishizaki varit sist på bollen i en stökig situation. Elfsborg satsade allt framåt när Jesper Karlsson och Per Frick byttes in och Alex Dyer och Stefan Ishizaki gick ut. Man gjorde ett minuter senare sitt sista byte när Samuel Holmén lämnade planen för Viktor Prodell och det var bara full fart framåt som gällde.

Elfsborg jagade och jagade men kom aldrig till något farligt avslut och matchen höll på att gå förlorad. Men Elfsborg fick frispark på högerkanten och lyfte upp allt, precis allt och bollen möttes av Per Frick stenhårda panna och han fullständigt tryckte in kvitteringen i nät. Borås Arena exploderade i lycka (förutom på den tillresta bortaklacken som inte trodde sina ögon) och strax därefter blåste domaren av matchen. Elfsborg firade som att man hade vunnit och guliganerna ville inte sluta sjunga Per Fricks namn på vägen ur arenan, med all rätt.

Även om det ”bara” var en poäng, så var det en viktig krigarpoäng som förhoppningsvis är början på något bra. Det visade att fotbollsmatcher aldrig är slut förrän domaren blåser. Det visste Per Frick.

Efter matchen träffade vi en trött men nöjd Rami Kaib som igen gjorde en mycket bra match på sin vänsterkant:
– I första halvlek är det en jämn match men vi har lite övertaget och i andra tycker jag att vi tar över lite, de får ett läge och gör mål på det. Om sin egen prestation och om att bli utsedd till matchens lirare sade han såhär:
–Jag gör det jag är bra på, det kändes bra. Jag löper mycket och får slå mycket inlägg som jag gillar. Jag springer och visar att jag vill göra bra saker.

Jimmy Thelin sa såhär efter matchen på presskonferensen:
– Det är en jämn match rätt över. En derbymatch och vi försöker komma upp på dem och sätta press. Vi gör en forcering och de gör allt för få med sig poäng. Det är en signal på att vi gör rätt saker och att vi kämpar för varandra. Det känns bra inför matchen mot Dalkurd.

IF Elfsborg – IFK Göteborg 1-1 (0-0)
Mål: Giorgi Kharaishvili (63′), Per Frick (90+4)
Varning, Elfsborg: Samuel Holmén, Joakim Nilsson
Utvisning, Elfsborg: –
Sålda biljetter: 11 735
Elfsborgs startelva: Kevin Stuhr Ellegaard – Daniel Gustavsson, Ibrahim Dresevic, Joakim Nilsson, Rami Kaib – Samuel Holmén (81′), Simon Olsson – Stefan Ishizaki, Alex Dyer, Simon Lundevall – Issam Jebali
Ersättare: David Olsson (mv), Jörgen Horn, Jon Jönsson, Per Frick (72′), Jesper Karlsson (72′), Christopher McVey, Viktor Prodell (81′)

Huvudpartners