Klubbrekord väntar vid seger på söndag!

Publicerad: 2018-05-25 12:57

Vilken skön seger i går, elfsborgare! Nu laddar vi snabbt om batterierna inför söndagens match mot Trelleborg. Läs  historiken och det faktum att det kan bli nytt klubbrekord på söndag!

Åtta raka hemmavinster mot Trelleborgs FF innebär att om vi vinner matchen på söndag blir det ett klubbrekord. Vid seger kommer vi upp i nio raka segrar mot samma lag i allsvenskan och i och med det, in i en exklusiv klubb. Endast nio allsvenska möten tidigare i historien har slutat med att lag vunnit minst nio raka matcher.
Åtta raka hemmasegrar i allsvenskan har Elfsborg så här långt mot Örgryte under säsongerna 1932/33-1939/40, mot Örebro SK 1966-1974 och mot Trelleborg 2000-2011.

Trelleborgs FF debuterade i allsvenskan 1985, ett år då Elfsborg spelade i den näst högsta divisionen. Det skulle därför dröja till 1997 innan det blev ett allsvenskt möte lagen emellan. Historiken säger att Elfsborg har nio segrar, en oavgjord och en förlust på hemmaplan. Målen är 25-8 till Elfsborg.

Första mötet 1997 var när allsvenskan vände efter våromgången och Trelleborg hade vunnit på Vångavallen med 3-2. Returen blev en härlig match där Amir Teljigovic nickade in 1-0 till TFF i början av matchen. Den notoriske målskytten Christer Mattiasson gjorde två mål och vände matchen till Elfsborgs fördel. Andreas Hermansson – ofta målskytt mot Elfsborg – kvitterade med fem minuter kvar men det skulle bli Elfsborg som hade marginalerna på sin sida denna gång, Stefan Andréasson gjorde segermålet i slutminuten.

1998 blev det oavgjort 1-1 efter att Petter Solli gjort 1-0 till Trelleborg och Christer Mattiasson utjämnat.

1999 hade Elfsborg ett konstant spelövertag men det var Patrik Olsson som gjorde både 1-0 och 2-0 för Trelleborg. Fredrik Berglund reducerade men längre kom inte Elfsborg denna dag. I Trelleborgs mål stod Andreas Isaksson endast 17 år gammal och han var matchens bästa spelare.

2000 kom Trelleborg till Ryavallen i den sjätte omgången. Elfsborg hade startat allsvenskan med fem raka förluster men denna dag vände det. Fredrik Berglund gjorde matchens enda mål på straff med 20 minuter kvar att spela. Detta startade en segersvit som skulle komma att stanna först efter sex raka segrar för Elfsborg.

2001 var en oerhört viktig match i bottenstriden. Andreas Drugge gjorde 1-0 strax före paus och den andra halvleken blev en enda lång pärs där Bruno Branca Fogaca – alla minns väl honom, till slut gjorde ett förlösande 2-0 mål i slutminuten.

2004 vann Elfsborg igen. Segersiffrorna skrevs denna gång till 3-1 i en match där Samuel Holmén, Kristoffer Arvhage och Hasse Berggren var Elfsborgs målgörare.

2007 kom den fjärde raka hemmavinsten mot Trelleborg. Elfsborg kontrollerade matchen helt men det skulle ändå komma att dröja till 56:e minuten innan James Keene spräckte nollan. När sedan Mathias Svensson med kvarten kvar utökade ledningen till 2-0 bar den gulsvarta segern säkert i hamn.

Segersviten utökades till fem raka vinster 2008 och nu blev segersiffrorna 4-1. Daniel Mobaeck gav Elfsborg ledningen efter 21 minuters spel men en kvart senare utjämnade Trelleborg. Fredrik Jensen styrde in en frispark och detta var Elfsborgs andra (och sista) baklängesmål på 13 hemmamatcher under detta spelår. Att Elfsborg skulle avgöra i den andra halvleken var kanske inte så överraskande men att Johan Karlsson skulle bli  matchhjälte var något oväntat. Johan hade på sina tidigare 183 matcher i allsvenskan blivit målskytt endast två gånger, senast 2004. Nu dubblade han sin målskörd och Lasse Nilsson spädde på ett fjärde mål och fastställde slutresultatet till 4-1.

Det blev en ny seger på Borås Arena 2009. Dagens matchhjälte och segerskytt var Daniel Nordmark i en match där Elfsborg hade hela 20 hörnor där den 15:e resulterade i att Daniel nickade in segermålet 1-0.

2010 tog Trelleborg ledningen. Det var förre Elfsborgaren Joakim Sjöhage som redan efter fem minuter överlistade Joakim Wulff i elfsborgsmålet. Elfsborg ställde dock det till rätta ganska snart, innan halvtimman var spelad hade såväl Emir Bajrami som Denni Avdic skrivit in sig i målprotokollet. Efter pausvilan svarade Denni Avdic för ytterligare ett mål och Johans Larsson fastställde slutsiffrorna till 4-1.

2011 var Trelleborgs FF gäster i sista spelomgången. TFF var placerade näst sist i tabellen och behövde ta in tre poäng och sju mål på Syrianska FC som var på kvalplats. Någon hjälp från Elfsborg fick de dock inte, Johan Karlsson, Johan Larsson och Daniel Mobaeck gjorde var sitt mål. Matchen slutade 3-0 och Trelleborg degraderades. Det är således sju år sedan lagen möttes i Allsvenskan.

Mikael Häggström

 

Huvudpartners Officiella sportleverantörer