180626 Elfsborgs avtäcker minnessten på platsen där man grundades 1904 den 26 juni 2018 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / Kod JJ / Cop 112

Minnesstenen invigdes på Landala

Publicerad: 2018-06-26 12:13

I dag, 26 juni, är det 114 år sedan världens vackraste förening grundades av 19 ungdomar i Ordenshuset på Landala i Borås. För att fira denna högtidsdag för alla oss gula invigdes i dag en minnessten i IF Elfsborgs ära på exakt den plats som föreningen bildades. 

I samband med IF Elfsborgs historiska akademis möte i början av juni beslutades det att invigningen av det minnesmärke som från och med i dag finns på exakt den plats där Idrottsföreningen Elfsborg bildades den 26 juni 1904 skulle ske på dagens datum, IFE:s födelsedag och 114 år efter föreningens bildande.
Platsen för föreningens bildande och minnesstenens placering är på Landala i Borås, en bit in på den korta Landalagatan där det gamla ordenshuset låg. Stenen avtäcktes av historiska akademins ordförande, tillika styrelseledamot i IF Elfsborg, Lars Stensson och han flankerades av supporterlegendaren och historiemästaren Torbjörn ”Tåbben” Lindeberg som är initiativtagare till projektet med att hitta den exakta platsen för IF Elfsborg bildande.

– Vi i IF Elfsborg tycker att det är jätteviktigt att vi minns vår historia, så därför är det mycket glädjande att få avtäcka den här stenen i dag. Nu får vi en plats att minnas och komma ihåg var föreningen bildades, vilket är kul för både oss och kommande generationer. Den exakta platsen är lite udda, med det är unikt det också tycker jag, säger Lars Stensson och fortsätter:
– Vi vill passa på att tacka Borås Stad som har ställt upp och hjälpt oss på alla möjliga sätt i detta, och så vill jag personligen tacka Torbjörn Lindeberg för hans gedigna arbete och drivkraft i det här projektet, säger han. 

Bland de närvarande på invigningsceremonin fanns otroligt glädjande Ingrid Andersson och Bo Larson, barnbarn till Carl Larson, en av de mest drivande grundarna till IF Elfsborg och förgrundsgestalt inom föreningen under 40 år. Uppskattningen var stor hos Ingrid och Bo.
– Man blir glad och stolt över en sådan här fin sak, det blir man verkligen. Vi är uppvuxna med Elfsborg och bodde till och med i samma hus på Norrmalm som vår farfar Carl Larson, så närheten till föreningen fanns verkligen alltid där, säger Ingrid Andersson.
– Jag är gul ända in i själen och har alltid följt Elfsborg på så nära håll som möjligt, vilket man såklart fick hemifrån. Att få vara med på invigningen av den här stenen kändes jättebra, det var fantastiskt fint, säger Bo Larson.

I dag säger vi grattis till alla oss gula! Framåt Elfsborg!

Huvudpartners Officiella sportleverantörer