180521 Elfsborgs Per Frick jublar med lagkamrater efter 1-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och IFK Göteborg den 21 maj 2018 i Borås. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57999_353

Vårsummering och framåtblick

Publicerad: 2018-07-06 15:01

Det börjar äntligen närma sig allsvensk fotboll för IF Elfsborg igen! Med tanke på att gulsvart nu på söndag lämnar uppehållet bakom sig med bortamatch mot Örebro passar vi på att både blicka bakåt och framåt.

Att den allsvenska säsongen 2018 fick en start modell jättetung för IF Elfsborg är inte direkt någon hemlighet eller något som glömts av. Premiären på Borås Arena mot Malmö FF förlorades med uddamålet (1–2) och mot Kalmar FF i den andra omgången blev det samma utgång (0–1). Det såg länge ut som att årets första poäng skulle hämtas när IFE spelade mot Sirius på hemmaplan i den tredje omgången, men ett insläppt mål i matchens sista sekunder från gästerna gjorde att den tredje raka förlusten dessvärre blev ett faktum.

I omgång fyra kom äntligen första segern i årets allsvenska säsong för Elfsborgs del, och den var bergsäker borta mot BP sedan Issam Jebali och Per Frick gjort varsitt mål och skrivit slutresultatet till 2–0.
Vinsten följdes upp av ett kryss hemma mot Djurgården sedan Jon Jönsson smackat på ett närmast otroligt skott på uppstuds från långt avstånd, dessutom kom kvitteringsmålet till 2–2 på övertid.
Nästa match spelades borta mot Sundsvall och där blev det förlust, ännu en gång med uddamålet (1–2), för att sedan följas upp med 0–0 mot AIK på Borås Arena i en match där Stefan Ishizaki sånär frälste sitt Elfsborg i matchens slutskede, men det visslande skottet tog i stolpen och ut. 

Bortamatchen mot BK Häcken den 14 maj vill nog alla elfsborgare med ett gult hjärta bara glömma. Precis allt som kunde gå fel under 90 minuters fotboll gjorde också det. En utvisning, dubbla självmål och en storförlust med 0–5 blev den dagens mardrömslika kvitto, men såhär i efterhand känns det som att det kom många bra saker ur matchen också.
För sedan dess har IF Elfsborg inte förlorat i allsvenskan.
Årets match på Borås Arena, det alltid lika upptrissade västderbyt mot IFK Göteborg, såg tills de sista, självande sekunderna ut att betyda förlust. Men Per ”Frickadona” Frick ville annorlunda. Men en dödsföraktande insats och nick på en frispark från Simon Lundevall knoppade Elfsborgs nummer 17 in 1–1 när matchklockan var inne på den femte övertidsminuten, och det galna jubel som utbröt och den oerhörda energi som släpptes lös på arenan kom att följa med in i de två nästkommande matcherna. 

Dalkurd besegrades på bortaplan i Gävle utan några större problem sedan Issam Jebali, Simon Lundevall, Daniel Gustavsson och Alex Dyer gjort varsitt mål och fastställt slutresultatet till 4–1 (Dalkurds tröstmål kom i den 85:e minuten). Av bara farten, den nyfunna, slogs Trelleborg tillbaka på Borås Arena i allsvenskans avslutande våromgång med 2–1 efter att Simon Lundevall haft show. Elfsborgs nummer 10 låg först bakom kvitteringen (TFF chockstartade genom att göra 0–1 i den åttonde matchminuten) fram till 1–1 (bokfördes som självmål) och gjorde sedan regelrätt 2–1 några minuter senare. Elfsborg höll sedan undan och gick in i uppehållet som obesegrade i tre raka matcher. Lägg dessutom till två raka segrar i träningsmatcherna på bortaplan mot BK Häcken (2–1) och FC Helsingör (2–0) och du har ett uppenbart formstarkt IFE som nu på söndag ska ta sig an Örebro borta i den allsvenska omstarten.

Vårens elva matcher gav 12 poäng varav sju inkasserades under de tre sista matcherna. Elfsborg gjorde 13 mål framåt och släppte in 16 på de elva matcherna. En snabb jämförelse med 2017, även om man inte bör dra alltför stora slutsatser av sådana här jämförelser med tanke på att en ny tränare har infört ett helt nytt spelsätt under hela våren, så kan man konstatera att Elfsborg har gjort betydligt färre mål framåt (28 gjorda efter elva matcher 2017) men samtidigt släppt in färre (21 insläppta efter elva matcher 2017). Man ska dessutom komma ihåg att fem av de insläppta målen kom i matchen mot Häcken, och även om de naturligtvis räknas så bör man komma ihåg att det var en enskild match där allt gick fel och utvecklades alltmer till en mardröm. 

Sammanlagt inkasserades det 20 individuella poäng under säsongens elva första matcher, uppdelat på tolv mål (ett självmål) och åtta framspelningar. I topp av IF Elfsborgs poängliga hittar vi, i vanlig ordning, Simon Lundevall på sex poäng uppdelat på tre mål och tre assist. Bakom honom skuggar Issam Jebali på fyra poäng uppdelat på tre mål och en assist. Alex Dyer har spelat ihop tre individuella poäng uppdelat på ett mål och två assist och bakom Dyer står Per Frick på två poäng efter sina båda fullträffar mot BP och IFK Göteborg.
Daniel Gustavsson, Jon Jönsson, Viktor Prodell, Jesper Karlsson och Rami Kaib har allihop en poäng var, men med varierat antal spelade matcher. 

Flest varningar har Samuel Holmén och Ibrahim Dresevic dragit på sig, närmare bestämt fyra stycken. Stefan Ishizaki och Robert Gojani har varnats tre gånger var och Simon Lundevall och Simon Olsson har fått syna det gula kortet två gånger. Daniel Gustavsson, Jon Jönsson, Joakim Nilsson och Rami Kaib har fått en varning var.
Det röda kortet har visats för Elfsborgsspelare två gånger under vårsäsongen, och det var Stefan Ishizaki som blev utvisad i premiären mot Malmö och Robert Gojani som fick lämna planen mot Häcken på Bravida Arena.

På söndag har det äntligen blivit dags för IF Elfsborg att spela allsvensk fotboll igen då man möter Örebro på bortaplan, avspark 17:30. Därefter följer i tur och ordning hemmamatch mot Hammarby 16 juli, bortamatch mot IFK Norrköping 23 juli, bortamatch mot Östersunds FK 28 juli, returmatch på hemmaplan mot Östersund 6 augusti, bortamatch mot AIK 12 augusti, hemmamatch mot Norrköping 19 augusti, bortamatch mot Djurgården 26 augusti och sen avslutas sommarmånadernas matcher med en härlig hemmamatch mot Kalmar FF på Borås Arena.
Vi är alldeles strax igång igen, och det känns såklart hur bra som helst för alla gulsvarta. Nu kör vi!

Huvudpartners Officiella sportleverantörer