Seriefinalen i den näst sista omgången av SM-slutspelet spelades på söndagen – då visade Elfsborg klass. 

SM-slutspelet för U17 Allsvenskan börjar lite mot sitt slut, och den näst sista omgången stod för dörren när Elfsborg tog emot serietvåan FC Djursholm på Borås Arena 2. Djursholm hade inte förlorat en match i slutspelet, Elfsborg var etta en poäng före Stockholmslaget. Därmed var förutsättningarna tämligen enkla – bortalaget var tvungna att plocka poäng för att ha fortsatt chans på SM-guldet, Elfsborg å sin sida skulle må bra av minst en poäng för goda förutsättningar inför sista omgången.

Det blev också en tuff och jämn match mellan två bra lag, där Elfsborgs effektivitet och kvalitet på fasta situationer skulle visa sig vara avgörande. 35 minuter in i matchen satte Kevin Liimatainen en hörna som gick rakt i mål, ett mål som bäddade för den ledning laget tog med sig in i pausvilan. I andra halvlek spelade gulsvart vidare med gott självförtroende, Jack Cooper Love tog med sig bollen och dunkade upp den i nättaket tio minuter in i andra halvlek – och när sedan Kevin Holmén satte 3–0 åtta minuter senare stängdes matchen. Gulsvart tog tre mycket viktiga poäng och har nu gynnsamt läge inför sista omgången. En poäng där och Elfsborg är Svenska Mästare 2018.

Tränare Tony Lundqvist analyserar:

– Vi är starka och gör en bra match mot ett lag som åker på sin första förlust i slutspelet. Det var en himla drabbning men vi var snäppet vassare på fasta. Nu har vi ett riktigt bra läge inför sista matchen, vi måste ta en poäng mot Halmstad hemma och gör vi det är vi SM-vinnare. Vi vet vad som gäller, vi känner till Halmstad och det kommer att bli tufft. Oavsett är jag väldigt stolt över killarna så långt och nu får vi fokusera på veckans träningar för att vara väl förberedda – det blir häftigt.

Nästa match är mot Halmstads BK den 28 oktober klockan 14.00 på Borås Arena. Det lag som kan hota Elfsborg är Brommapojkarna som vann sin bortamatch mot AIK på söndagen med 4–1. Skulle Elfsborg förlora samtidigt som BP vinner sin match, blir det en målskillnadsaffär där BP har fem plusmål fler.

IF Elfsborg – FC Djursholm 3–0 (1–0)

Mål: 1–0 Kevin Liimatainen 36′, 2–0 Jack Cooper Love 55′, 3–0 Kevin Holmén 63′

Startelva: 31. Sebastian Jonsson  (mv), 3. Jonathan Levinsson, 5. Oliver Zandén, 6. Kevin Holmén, 7. Kevin Liimatainen, 8. Noah Söderberg, 10. Jack Cooper Love, 11. Otto Vallentin, 14. Viktor Widell, 16. Musa M’Benga, 19. Gustav Broman (K)
Ersättare: 30. Max Helge (mv), 2. Rasmus Swahn, 12. Awil Hassan, 13. Filip Gustafsson, 15. Mattias Mannerstål, 17. Kevin Strand, 18. Arvid Skantz