180422 Elfsborgs tränare Tony Lundqvist under fotbollsmatchen i U17 Allsvenskan mellan Elfsborg och Malmö FF den 22 april 2018 i Borås. Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN / Kod JJ / Cop 112

’Otroligt rolig grupp att jobba med’

Publicerad: 2018-10-28 20:09

En fantastisk säsong har nu avslutats för U17-laget, en säsong som slutade i guld och segerjubel. 

Det började redan den 2 november 2017. Då samlades den nya U17-truppen i hällregn på Borås Arena och nya säsongen skulle starta. Januari kom, regnet fortsatte, februari och mars växlades över i extremkyla och rejäl vinter. Gruppen lärde känna varandra, kom ihop vilket blev grunden till en ny framgångssaga i Elfsborg.
– Vi körde på, kämpade på och tränade något kopiöst i perioden. Vi har slitit, men fick ihop det på ett riktigt bra sätt, säger tränare Tony Lundqvist.

Elfsborg radade upp bra resultat i U17 Allsvenskan Södra vår, där de sju bästa i serien tog sig till SM-slutspel. Sju vinster, fyra oavgjorda och bara två förluster gav en tredjeplats men framför allt avslutades vårsäsongen starkt med fyra raka segrar. SM-slutspelet drog igång där de fjorton bästa lagen från norra och södra serien slogs ihop. Tretton enkelmöten stod på schemat, Elfsborg radade upp ytterligare nio raka segrar innan den enda förlusten kom. Därefter blev det ytterligare tre segrar.

”Håller det här guldet högst”

Tony Lundqvist har varit med och vunnit guld förut, men upplägget var då annorlunda. Förra året gick topp två i södra och norra serien till SM-slutspel där semifinal och final väntade för att ta ett exempel.
– Jag håller nog det här guldet högst, det här guldet var det svåraste där endast segraren av serien under tretton matcher tog guldet. Det här väger tyngst ändå.

Gruppen har utvecklats, kommit ihop och de fina resultaten till trots är det viktigaste att spelarnas utveckling går framåt.
– Det har varit en otroligt rolig grupp att jobba med, en ära att få jobba med dessa fantastiska människor. Många här har en fantastisk resa framför sig. De har tagit åt sig instruktioner, vi har hjälpts åt och hittat ett bra samarbete mellan olika typer av människor. Det har blivit riktigt bra, fortsätter Tony.

Spelarna har varit viktiga i framgången givetvis, men även staben kring laget. Tony Lundqvist har varit tränare tillsammans med Kjell Antonsson under våren, och Tobias Linderoth efter sommaruppehållet. Lägg därtill de viktiga lagledarna Jan ”Flashen” Nilsson och Mikael Thomée som varit med hela vägen.
– De gör ett makalöst bra jobb allihop, finns alltid där och är otroligt viktiga i den här framgången. Kjell Antonsson var med i våras och bidrog på ett starkt sätt och sedan kom Tobias tillbaka, säger Lundqvist.

Europaspel även nästa säsong

SM-guldet innebär också en plats i UEFA Youth League, Champions League för ungdomar, vilket blir tredje gången för Elfsborg del.
– Att ”lilla Elfsborg” har varit med i dessa sammanhang tre gånger är helt otroligt. Det ger killarna internationell erfarenhet och är också viktigt i vårt rekryteringsarbete av spelare, att kunna påvisa att vi är kapabla att ta oss dit.

Ny säsong står för dörren

Nu får segerns sötma njutas av i ett par dagar, sedan inleds en ny säsong med nya utmaningar, mål och framtidsutsikter.
– Som klubb tar vi kliv hela tiden och har som grupp blivit starkare de senaste åren. Nu ska vi njuta, men sedan är det spelarsamtal som gäller. Hälften går upp till U-truppen, hälften stannar kvar. Sedan har vi ett spelarmöte på onsdag och på torsdag startar vi upp den nya säsongen. Vi kör träning in i halva december och sedan tar vi ett välförtjänt uppehåll, avslutar en mycket nöjd Tony Lundqvist, tränare för U17 och tillika sportchef ungdom i Elfsborg.

Huvudpartners