181028 Elfsborgs spelare jublar efter att man blivit Svenska mŠstare efter fotbollsmatchen i U17 Allsvenskan slutspelsserie mellan Elfsborg och Halmstad den 28 oktober 2018 i BorŒs. Foto: Jšrgen Jarnberger / BILDBYRN / Kod JJ / Cop 112

SM-guld till IF Elfsborg!

Publicerad: 2018-10-28 18:21, Uppdaterad 2018-10-28 20:11

Elfsborg behövde en poäng för att säkra SM-guldet, istället blev det en rejäl seger där målen ramlade in matchen igenom.

Förutsättningarna var tämligen enkla – så länge Elfsborg tog poäng mot Halmstads BK skulle SM-guldet stanna i Borås i U17 Allsvenskan. Gulsvart hade en fin svit med sig, elva vinster och en förlust i SM-slutspelet och nu skulle säcken knytas ihop. Dock fanns ett orosmoln på himmeln, IF Brommapojkarna. Om Elfsborg skulle förlora samtidigt som BP vann skulle guldet ta sig till Stockholm, men molnet blåste iväg tämligen snabbt.

Gulsvart tog hand om matchen, satte tempot och tog tag i spelet. Halmstad hade problem i omställningar och tempoväxlingar, vilket gav ett övertag till hemmalaget. Lägg därtill farliga fasta situationer, framför allt på hörnor, gav ett än större övertag. Ledningsmålet kom i 20′ minuten när Musa M’Benga satte 1–0 i 20′ minuten. Åtta minuter senare skulle skyttekungen Jack Cooper Love nyttja den straff som hemmalaget fick tilldömd sig, hans 16:e mål i årets SM-slutspel. I 38′ minuten satte sedan lagkapten Gustav Broman in 3–0 och Elfsborg hade därmed skaffat sig ett riktigt bra läge inför andra halvlek. Brommapojkarna gjorde i sin match allt de kunde för att sätta press på Elfsborg, och ledde med 6–1 i halvtidsvilan mot Kalmar.

I den andra halvleken spelade Elfsborg kontrollerat och balanserat, kunde bevaka sina positioner och behövde inte känna någon större press att producera mer. Med halvtimman kvar kom andra halvleks första mål när Elfsborg gjorde 4–0 genom Oliver Zandén.

Fler mål blev det inte men Elfsborg tog därmed en stabil seger. Elfsborg tar i och med segern därmed SM-guld för andra året i rad i U17 Allsvenskan! Lägg därtill att laget också säkrat spel i UEFA Youth League även kommande år, precis som detta år där Chelsea står för motståndet i nästa omgång.

IF Elfsborg – Halmstads BK 4–1 (3–0)

Mål: 1–0 Musa M’Benga 20′, 2–0 Jack Cooper Love (straff) 28′, 3–0 Gustav Broman 38′, 4–0 Oliver Zandén 60′, 4–1 86′

Startelva: 31. Sebastian Jonsson (mv), 2. Rasmus Swahn, 3. Jonathan Levinsson, 5. Oliver Zandén, 6. Kevin Holmén, 7. Kevin Liimatainen, 10. Jack Cooper Love, 11. Otto Vallentin, 13. Filip Gustafsson, 16. Musa M’Benga, 19. Gustav Broman (K)
Ersättare: 30. Max Helge (mv), 12. Awil Hassan, 15. Mattias Mannerstål, 17. Arbnor Shabani, 18. Arvid Skantz, 20. Johannes Abdulahad

Huvudpartners Officiella sportleverantörer