Emir Bajrami om sin första tid som tränare

Publicerad: 2019-01-22 15:24

I höstas avslutade han sin framgångsrika spelarkarriär i hemmamatchen mot Brommapojkarna. I helgen var Emir Bajrami tillbaka på Borås Arena –  i sin första match som tränare i U19-träningsmatchen mot norska Stabaek.

Elfsborg.se möter upp en taggad Emir Bajrami i sin kontorsstol på Elfsborgs kansli. Han delar rum med tränarkollegan Tobias Linderoth som nu gör sitt åttonde år i IF Elfsborgs tränarstab. En erfaren och välkänd duo med totalt 178 a-lagsmatcher för IF Elfsborg och 94 svenska a-landskamper ska nu tillsammans utbilda, utveckla och träna IF Elfsborgs u-lag. – Det känns väldigt bra. Jag arbetar med en bra grupp som är väldigt arbetsvilliga, lyssnar och tar till sig. Det känns jättekul att komma till jobbet, säger Emir Bajrami.

2019 har redan dragit igång och spelarna ligger i hårdträning inför kommande säsong. – Nu handlar det om att jobbat hårt och lägga en grund i mer eller mindre alla bitar, så att det sitter när säsongen drar igång. Vi har inledningsvis tränat mycket defensiv och det tycker jag att vi fick svar på i matchen mot Stabaek. Vi är i detta nu inne i en tung belastningsperiod där vi vet att passningar, dribblingar, tacklingar och tajming inte helt kommer att sitta. Jag vet när jag spelade själv, att hjärnan vill så mycket mer än vad kroppen i den här perioden klarar av.

Han lade i höstas av sin fantastiska spelarkarriär med mängder av matcher i IF Elfsborg, FC Twente, AS Monaco FC och Panathinaikos FC, men trots det är han ödmjuk inför uppgiften. – Allt är nytt, allt är roligt och det är härligt att få vara med och vägleda dessa grabbar. Jag tycker att jag alltid haft en ledarroll i mig även som spelare. När det kom nya yngre grabbar till laget har jag alltid försökt få in dem i gruppen på bästa sätt – umgåtts, fikat m.m. Men som tränare är det ju även allt runt omkring det sociala. Spelarbelastning, träningsupplägg, planera och boka in matcher och plantider, men som tur är har Tobbe åtta års erfarenhet av det här, så jag försöker suga åt mig och lära mig allt han kan.

Vad tar du med dig som spelare in i din nya tränarroll och vad sätter du för krav på dina spelare? – Som spelare är det viktigt att han en kravbild. Vissa spelare har det naturligt – det här ska jag göra, så här ska jag träna, varje dag, varje träning och varje match oavsett vad. Jag tror att det är samma för en tränare. Att ha en viss kravbild på dina träningar av vad som accepteras och inte accepteras, för någonstans där sätter du ribban på allt från spelarnas fokus, till deras sätt att ta till sig information från mig som tränare. Både jag och Tobbe har erfarenheter som spelare utomlands och vi vet vad kravbilden är men någonstans ska vi försöka förmedla och implementera den i våra spelare. Det handlar ju om att lära sig förstå hur man ska bete sig på träning, på matchdag, innan match, efter match och där kan både jag och Tobbe hjälpa till.

Vad är viktigt för dig att förmedla i en leddaroll? – Det handlar om att utveckla och utbilda smarta spelare som får jobba med det de är bra på. De ska aldrig sluta att göra det de är bra på, men de behöver samtidigt lära sig att anpassa sig till laget och sättet vi spelar.

I lördags gästade norska Stabaek Borås Arena för träningsmatch. Det blev en skön 3-0-seger och en härlig inledning för Emirs och Tobias gäng. – Det var en bra match. Vi har som sagt tränat mycket försvarsspel där vi jobbat hårt på att inte släppa in våra motståndare mellan våra linjer och i mitten och jag tycker att vi gjorde det bra – nästan hela matchen. Våra omställningar var helt magiska, jag tror att vi hade fyra frilägen i första halvlek, trots det stod det bara 1-0. I det stora hela var matchen mycket positiv även fast det finns en hel del saker vi behöver jobba vidare med – och vi ska utmana och hjälpa grabbarna att ta ytterligare steg.

– Vi har inte arbetat så mycket med uppbyggnadsfasen i det offensiva spelet och där har vi fortfarande något att jobba med. Där ska jag och Tobbe ge lösningar på hur vi ska ta oss uppåt i banan utan att slå långt allt för tidigt – i matchen blev det lite för mycket sånt.

– Fortfarande obesegrad som tränare, säger en skrattande Emir. – Nej, man ska inte underskatta vinster på något sätt, man sätter ett mindset i gruppen redan tidigt på säsongen. Även om vi jobbar med utveckling, som är det absolut viktigaste, så är en vinst inte att underskatta.

 

Huvudpartners Officiella sportleverantörer