Under denna helg har Elfsborgs sista gruppspelsmatcher i Ligacupen spelats och glädjande är att Elfsborg är vidare till semifinal i U16-gruppen.

För femte veckan i rad var det dags för matcher i Ligacupens andra gruppspel i klasserna U16, U17 och U19. Nedan kan du läsa om hur det gick för respektive lag och vad som nu väntar framgent.

U16

Laget hade skapat bra förutsättningar och vid seger mot Qviding i sista matchen skulle det vara avgjort, Elfsborg skulle då vinna gruppen oavsett att andra lag spelat färre matcher – men seger var kriteriet. För motståndarna Qviding hade de också allt i egna händer sedan de spelat en match mindre än Elfsborg, låg fyra poäng bakom och då kunde gå om nästa helg i sin släpande match vid seger – men det skulle bli en icke-fråga.

Elfsborg stod för en riktigt stabil match, stod upp bra och spelade en bra fotboll där båda lagen hade mycket att både vinna och förlora, vilket gjorde att man var lite försiktiga och målen uteblev i första halvlek. Spänningen var därmed kvar till andra halvlek där ett avgörande närmade sig. Klockan tickade fram till 70 minuter innan första målet kom och då var det Mohammed Adam som gjorde det för Elfsborg. Qviding repade dock mod och kvitterade tämligen omgående men då visade Elfsborg klass. Max Sandberg kunde kliva fram och sätta avgörandet med drygt tio minuter kvar – en härligt seger med 2-1.

Därmed är U16 vidare till finalhelg där semifinal inleder den 23 mars i Prioritet Serneke Arena, Göteborg.

U17

Efter förra helgen stod det klart att Elfsborg inte hade någon chans att avancera från gruppspelet då BK Häcken gått rent på de fyra matcher som spelats. U17 fick därmed en bra chans i ytterligare en tävlingsmatch att finslipa inför premiären i U17 Allsvenskan Södra. Halmstads BK kom till Borås på lördagen men det blev tufft för gästerna i första halvlek.

Elfsborg kom ut riktigt starkt och redan efter mindre än kvarten spelad hade Otto Vallentin gjort 1–0 till hemmalaget. Mot slutet av första halvlek kom sedan det som skulle visa sig vara avgörande. Besfort Zeneli satte 2–0 i 37′ minuten och fem minuter senare gjorde Vallentin sitt andra för dagen. En härlig tremålsledning in i pausvilan. Elfsborg kunde sedan hålla i det bra, men mot slutet skapades det ändå nerv när Halmstad reducerade både en och två gånger under sista kvarten, men närmre än så kom aldrig HBK.

Nu får Elfsborg istället för Ligacupen fokusera på U17 Allsvenskan där Elfsborg har sin premiär den 31 mars mot Kalmar FF.

U19

Hoppet om avancemang levde inför sista omgången då Norrby tagit poäng av Kalmar FF förra veckan, men när Elfsborg gick in i matchen mot Norrköping på lördagen var hoppet dessvärre borta. Kalmar spelade redan på fredagen och säkrade sitt avancemang med en stabil seger mot Östers IF. U-truppen fick istället en riktigt bra match mot IFK Norrköping och även de fick sida det som en möjlighet att spela tävlingsfotboll inför seriepremiären.

Dock var det bortalaget Norrköping som tog ledningen efter tio minuter, och fler mål bjöds det inte på i första halvlek. Elfsborg repade mod och kunde kvittera i 57′ minuten när Jesper Sandberg Hesselgren gjorde 1–1, och bara tio minuter senare ökade han även på till 2–1. Men matchen var inte slut där och med lite över tio minuter till fulltid kunde Norrköping kvittera, och matchen sluta 2–2.

U-truppen får nu fokusera på U21 Allsvenskan den 19 mars när Malmö FF gästar i premiären.