Fyran mot femman i den allsvenska maratontabellen. Två städer historiskt präglade av textilindustrin. När IF Elfsborg tar emot IFK Norrköping på måndag är det 60:e allsvenska mötet i Borås de båda klassiska föreningarna emellan. Elfsborg.se tar dig med på några nedslag genom historiken.

Första mötet var 1926/27 och Norrköping reste hem med 4-2 seger. Elfsborg målskyttar var den gången legendarerna Nils Hedihn och Bror Ljunggren. I slutet av 30 och början på 40-talet var IF Elfsborg den dominerande föreningen inom svensk fottboll med tre SM-guld (1936, 39, 40). När IFK Norrköping kom tillbaka 1940/41 skulle svensk fotboll snart få en ny dominant. Efter en sjundeplats första säsongen vann IFK Norrköping allsvenska medaljer 21 av de kommande 25 säsongerna fram till och med 1966. 11 av medaljer var av den ädlaste valören.

IF Elfsborg guldår 1961 var den stora matchen mot IFK Norrköping. 22 654, vilket är publikrekord för Elfsborg på hemmaplan, hade bänkat sig på Ryavallen för att titta på matchen i den 16:e spelomgången. Elfsborg spelade en lysande fotboll och den unge Ove Grahn gjorde sitt första allsvenska mål redan i inledningen av matchen. I den andra halvleken ökade Lasse Råberg till 2-0 och sedan fastställde Roland Sandström på straffspark Elfsborgs seger till 3-0 denna underbara fotbollssöndag som gav Elfsborg en ordentlig skjuts till det allsvenska guldet.

Modern tid och nya guldmedaljer för båda föreningarna

I Elfsborgs allsvenska comeback 1997 vann Norrköping med 1-0 och Magnus Samuelsson, som sedan skulle dra på sig den gulsvarta tröjan, spelade fram Pär Andersson till IFK:s segermål. 2001 minns vi den dramatiska avslutningen. Elfsborg låg på kvalplats inför sista omgången men Jurica Siljanoskis mål räddade det allsvenska kontraktet. Elfsborg vann med 1-0 och det är kanske Elfsborgs viktigaste seger på 2000-talet.

GULDÅRET 2012 vann Elfsborg i den tredje omgången sin tredje raka hemmaseger mot IFK Norrköping. Lasse Nilsson gjorde också för tredje hemmamatchen i följd mot IFK Norrköping. Viktor Claesson gjorde Elfsborgs andra mål och det var Viktors första allsvenska mål.
2015 var det match i omgång 28 och ett guldjagande IFK Norrköping på besök. Alhaji Kamara gav IFK Norrköping ledningen med ett nickmål efter 12 minuter. Elfsborg kom tillbaka och hade innan paus gjort tre mål. Arber Zeneli kvitterade och Viktor Claesson gjorde såväl 2-1 som 3-1, det sistnämnda målet på straffspark. Alhaji Kamara nickade in ännu ett nickmål med en knapp kvart att spela men längre kom inte IFK Norrköping. Christoffer Nyman missade också en straff i matchen. Elfsborg vann med 3-2 men IFK Norrköping behöll såväl serieledningen efter denna omgång som efter den sista och blev svenska mästare för första gången sedan 1989.
2016 var det åter match i omgång 28 och Elfsborg vann den sjunde raka hemmasegern mot IFK Norrköping. Viktor Prodell gav Elfsborg ledningen efter en timmas spel. Jesper Manns kom in efter 74 minuter och första gången han rörde bollen så utökade han Elfsborgs ledning. Niclas Bärkroth reducerade sedan för Peking och det slutade med hemmaseger 2-1.
2017 spelades matchen i slutomgången och i Lasse Nilssons avskedsmatch blev Lasse målskytt i vad som slutade 3-3.
2018  bröt IFK Norrköping sin dystra svit genom att för första gången på 20 år vinna i Borås. Matchen slutade 0-1 efter mål av Simon Skrabb.