Det var en fin start på matchen, men ett tidigt rött kort ställde till det för IF Elfsborg. Di Gule kämpade dock länge och väl i söndagskvällens bortamöte med Malmö FF, men fick till slut se sig besegrat med 4–1.

Inledningen från gästande IF Elfsborgs sida var som sagt av den piggare sorten när man gästade Malmö FF på Stadion. Precis på samma sätt som man gjort tidigare under säsongen, dessutom med stor framgång, satte Elfsborg stor – och hög – press på sina motspelare. Matchens tre första hörnor tilldelades de gulklädda, och var ett av bevisen till att IFE var laget som hade fått till ett något större tryck framåt.

I den 15:e minuten lyckades Stefan Ishizaki vinna bollen högt från vänsterkanten, och hittade via ett lågt inspel hela vägen bort till en löpande Jonathan Levi som tagit sig in i straffområdet. Levi var sånär på att ta sig runt sin försvarare och få träff.

Elfsborgs allra hetaste chans i den första halvleken kom till när drygt 25 minuter hade spelats. Pawel Cibicki vann en frispark stra utanför offensivt straffområde, och samme Cibicki lade rätt bollen och tog gjorde sig redo. Skottet var lurigt och tvingade Malmömålvakten Johan Dahlin till att sträcka ut.

I sekvensen efter drog Simon Olsson på sig en varning i samband med att hemmalaget försökte ställa om till kontring. Sex minuter senare varnades Olsson än en gång och fick syna det röda kortet. Därmed tvingades Di Gule att fullfölja matchen med tio spelare.

Malmö kunde efter utvisningen ta över spelet under den avslutande delen av den första halvleken – och fick också utdelning. Markus Rosenberg stod länge och laddade i den bortre delen av Elfsborgs straffområde. Inlägget som slogs hamnade också till slut hos honom efter att bollen skarvats vidare, och han kunde dra till från nära håll. Målet kom till i den 41:a minuten.

Några fler mål bjöds det inte på i den första halvleken, utan lagen gick till halvtidsvila med ett 1–0-resultat.

Efter 15 minuters vila äntrade lagen åter stadion, och det var Malmö, med sitt numerära överläge, som öppnade piggast. Anders Christiansen avlossade ett tungt skott som satt klockrent i kryssribban.

Men Elfsborg jobbade sig in igen, och kämpade både hårt och väl för att inte lämna Stadion utan poäng. Trots att man spelade med en man mindre fortsatte IFE pressa motspelarna högt. Det gav också resultat i den 57:e minuten. Frederik Holst fick bollen på högerkanten och spelade in bollen längs med gräset framåt mot straffområdet. Där mötte Stefan Ishizaki upp på bästa sätt och drog till direkt. Bollen letade sig i nät och kvitteringen var ett faktum.

Det gäller att avsluta snyggt, som man brukar säga. Så kan Stefan Ishizakis insats beskrivas, då han direkt efter kvitteringsmålet byttes ut till förmån för Samuel Holmén.

Glädjen skulle dock bli kortvarig. Anders Christiansen, som nu skjutit in sig, gick återigen på skott från långt håll. Den här gången var träffen än bättre och dansken återtog ledningen för sitt MFF.

Elfsborg gjorde ytterligare två byten. Först kom Kevin Kabran in för Deniz Hümmet, och några minuter senare byttes Jonathan Levi ut till förmån för Simon Lundevall.

Strax innan slutet, när gästerna från Borås jagade en kvittering, kunde Malmö ställa om och Sören Rieks avslutade anfallet med ett placera in 3–1 och därmed spiken i kistan. Och några sekunder från slutet fastställde Markus Rosenberg slutresultatet 4–1.

Nu gäller det bara att ladda om. I nästa omgång ställs IF Elfsborg mot nykomlingen AFC Eskilstuna hemma på Borås Arena.

Malmö FF–IF Elfsborg 4–1 (1–0)

Målen: 1–0 Markus Rosenberg (41), 1–1 Stefan Ishizaki (57), 2–1 Anders Christiansen (61), 3–1 Sören Rieks (88), 4–1 Markus Rosenberg (90+3)

Startuppställning (4-5-1): Kevin Stuhr-Ellegaard–Frederik Holst, Stian Gregersen, Joakim Nilsson, Simon Strand–Jonathan Levi (71), Robert Gojani, Simon Olsson, Stefan Ishizaki (59), Pawel Cibicki–Deniz Hümmet (64)

Ersättare: Tim Rönning, Gustav Henriksson, Jesper Manns, Samuel Holmén (59), Simon Lundevall (71), Jesper Karlsson, Kevin Kabran (64)

Varningar, IFE: Simon Olsson (25, utvisad 31), Stefan Ishizaki (44), Robert Gojani (53)

Publiksiffra: 16 139