Det var en lång – och på många sätt annorlunda – första halvlek mellan Djurgårdens IF och IF Elfsborg under söndagskvällen. Den satte rejäl prägel på matchen som till slut slutade 2–0 (2–0).

Två lag som inför mötet båda låg på 15 poäng och var väldigt sugna på att haka på lagen i toppen via en trepoängare ställdes mot varandra på Tele 2 Arena under söndagskvällen.

Matchen startade i ett rasande tempo och det dröjde bara knappa fyra minuter innan hemmalaget Djurgårdens IF lyckades ta ledningen i matchen. Fredrik Ulvestad sprang sig fri i IFE:s straffområde och hittades av Elliot Käck. Ulvestad kunde därifrån placera in matchens första mål.

Den första halvleken präglades annars av flertalet tuffa dueller och en hel del gula kort. Dessutom delades det ut ett rött kort, och  det var till Djurgårdens Haris Radetinac i matchens 17:e minut efter en situation med Simon Strand.

Trots att Elfsborg efter det spelade med en spelare mer än sin motståndare hade Di Gule svårt att skapa några riktigt farliga målchanser. Den enda riktigt heta av den sorten kom i den 26:e minuten. Simon Olsson hittade ut till Frederik Holst som skapat sig yta i den högra delen av offensivt straffområde. Holst hittade in till Pawel Cibicki som effektivt gick på skott med första tillslaget, men olyckligtvis för Elfsborgs del stod Dif-målvakten Per Kristian Bråtveit för en fin räddning.

Det blev starten av ett litet momentum för gästerna från Borås. Kort därefter fixade en ny offensiv räd en gulsvart hörna.

Strax efter det att klockan passerat 30 minuter var hemmalagets Mohamed Buya Turay på väg att få till en konstspark i luften. In emellan kastade sig dock Joakim Nilsson på ett minst sagt uppoffrande sätt. Mycket oturligt träffade Buya Turays fot Nilssons huvud, och den sistnämnda föll mot marken. Det var en otäck situation, och spelet sattes i uppehåll i drygt tio minuter medan vårdpersonal tog hand om Nilsson.

Joakim Nilsson kunde lämna planen på egna ben, och vi hoppas naturligtvis på det bästa för vår mittback!

In på planen i hans ställe kom Jon Jönsson, och spelet kunde åter komma igång. Jönsson hamnade bara minuten efter det i löpduell med tidigare nämnde Buya Turay, och det slutade med en Djurgårdsstraff. Fredrik Ulvestad klev fram och satte dit sitt – och hemmalagets – andra för kvällen.

En timme efter det att matchen blåsts igång, kunde den första halvleken blåsas av.

Till den andra halvleken var det ett Djurgården som var redo att försvara sin 2–0-ledning, medan Elfsborgs jakt på att spräcka målnollan intensifierades allt mer. Simon Lundevall kom in på planen för Deniz Hümmet, och Pawel Cibicki skickades därmed in mer centralt i anfallstrion.

Elfsborg tog över spelet mer och mer, och när kvarten av den andra halvleken var spelad kom spelet allt närmre Dif-målet. Kevin Kabran nickskarvade Simon Lundevalls hörna, och kort därefter tryckte Pawel Cibicki en frispark just över.

Men det här var en afton där det lilla sista saknades och det där extra flytet man kan behöva ibland.

Jesper Karlsson, som avgjorde senast mot AFC Eskilstuna, ersatte Kevin Kabran men hade även han svårt att komma till.

Den andra halvlekens hetaste chans stod Pawel Cibicki för när han gick på skott efter att en hörna landat hos honom strax utanför straffområdet. Därifrån la han upp bollen och sökte det bortre krysset, men än en gång var Bråtveit där. IFE försökte och försökte, men kom inte riktigt nära ett reduceringsmål.

Den händelserika första halvlekens 2–0-resultat stod sig matchen ut, och IF Elfsborg fick den här gången lämna Stockholm tomhänt.

I nästa omgång ställs IF Elfsborg mot Kalmar FF borta på Guldfågeln Arena.

Djurgårdens IF–IF Elfsborg 2–0 (2–0)

Målen: 1–0 Fredrik Ulvestad (4), 2–0 Fredrik Ulvestad (straff, 44)

Startuppställning (4-5-1): Kevin Stuhr-Ellegaard–Frederik Holst, Stian Gregersen, Joakim Nilsson (41), Simon Strand–Kevin Kabran (68), Robert Gojani, Simon Olsson, Samuel Holmén, Pawel Cibicki–Deniz Hümmet (46)

Ersättare: Tim Rönning, Gustav Henriksson, Jon Jönsson (41), Jesper Manns, Stefan Ishizaki, Simon Lundevall (46), Jesper Karlsson (68)

Varningar, IFE: Kevin Kabran (24), Jon Jönsson (43), Simon Strand (45+8), Stian Gregersen (45+10)

Publiksiffra: 10 100