Onsdag 26 juni, är det 115 år sedan världens vackraste förening grundades av 19 ungdomar i Ordenshuset på Landala i Borås. 2018 invigdes en minnessten i IF Elfsborgs ära på exakt den plats som föreningen bildades. Kl. 19.04 på onsdag är du som Elfsborgare välkommen för att gemensamt hedra vårt grundande.

Historien om IF Elfsborg startade den 26 juni 1904 när 19 pojkar i den övre tonåren valde att starta ett eget fotbollslag som fick namnet Borås Fotbollslag. Den stora pådrivaren var Carl Larson som förutom fotboll även utövade brottning samt friidrott. Larsson var den som drev igenom namnbytet till IF Elfsborg 1906, eftersom han ansåg att det fanns för många föreningar med Borås i namnet. Namnet Elfsborg kommer ifrån att grundandet av föreningen skedde i ordenshuset på Landala där flera av medlemmar var en del av nykterhetsrörelsen med namnet Elfsborg. 1908 kom den första framgången när IF Elfsborg blev Västergötlands främsta genom att vinna DM. Inte ens i sin vildaste fantasi kunde väl våra grundare ana hur IF Elfsborg skulle se ut 115 år senare? Totalt har 14 olika idrotter utövats inom föreningen, varav den främsta fotbollen, idag utgör huvudföreningen.

Efter arbete i IF Elfsborgs historiska akademi finns sedan 2018 en minnessten på exakt den plats där Idrottsföreningen Elfsborg bildades den 26 juni 1904:
Platsen för föreningens bildande och minnesstenens placering är på Landala i Borås, en bit in på den korta Landalagatan där det gamla ordenshuset låg. Stenen avtäcktes  2018 av historiska akademins ordförande, tillika styrelseledamot i IF Elfsborg, Lars Stensson och han flankerades av supporterlegendaren och historiemästaren Torbjörn ”Tåbben” Lindeberg som var initiativtagare till projektet med att hitta den exakta platsen för IF Elfsborg bildande.

– Vi i IF Elfsborg tycker att det är jätteviktigt att vi minns vår historia. Sedan förra året har vi nu en plats att minnas och komma ihåg var föreningen bildades, vilket är kul för både oss och kommande generationer säger Lars Stensson.

Kl. 19.04 kommer Mikael Häggström och Torbjörn Lindeberg att hålla i ett kortare program där historien om grundandet och IF Elfsborgs tidiga historia berättas. Varmt välkommen förbi och hedra grundandet tillsammans med oss.