Måndagskvällen på Borås Arena bjöd på match i allsvenskans 14:e omgång mellan IF Elfsborg och Helsingborgs IF. En match som slutade oavgjort efter att Simon Olsson kvitterat med ett riktigt drömmål med endast minuter från slutet.

Höstsäsongens första hemmamatch på Borås Arena ägde under måndagskvällen rum när Helsingborgs IF var på besök. Ett Helsingborg, som till den här säsongen stod som nykomling i allsvenskan, med 13 inspelade poäng på lika många omgångar. Fyra färre än hemmalaget IF Elfsborg.

Inledningen av matchen, som från supporterhåll var en tyst sådan i och med supporterinitiativet ”Rädda svensk fotboll”, präglades av ett IFE som stod för bollinnehavet – men det var Hif som skapade de allra hetaste målchanserna.

I matchens 20 minut, alltså i samband med att supportrarna drog igång sången och hejaramsorna på arenan, tilldömdes gästerna en straff. Andreas Granqvist klev fram – men kapten Kevin Stuhr-Ellegaard räddade den och stämningen på Borås Arena blev snudd på magisk.

Di Gule spelade upp sig och fortsatte att ha mycket boll i sin ägo. Pawel Cibicki avlossade ett skott som resulterade i en hörna, och på den efterföljande hörnan, som var av den kortare varianten, var Gustav Henriksson sånär på få pannan på bollen.

Inledningen av den andra halvleken var en pigg sådan från IFE. Redan två minuter in kom Pawel Cibicki som så många gånger förr till ett skottläge. Skottet var tungt och Kalle Joelsson i gästernas mål hade lite bekymmer att hålla bollen.

Den fina starten till trots var det Helsingborg som skulle ta ledningen i matchen. Anders Randrup hittade, efter att Simon Olsson tappat boll i ett farligt läge, in till Max Svensson som mötte bollen med ett tillslag och 1–0 var ett faktum.

Efter målet började Elfsborg spela ett rakare spel. Minuten innan målet byttes Simon Lundevall in för Kevin Kabran, och kort därefter valde manager Jimmy Thelin att göra ett dubbelbyte. Ut gick Per Frick och Samuel Holmén till förmån för Jesper Karlsson och Deniz Hümmet.

Inbytte Simon Lundevall satte fart på Elfsborgsoffensiven och kunde i den 60:e minuten rinna igenom och närmade sig ett friläge. Hans väg stoppades av Helsingborgsförsvaret, dock utan att en gul frispark tilldömdes.

Vänsterkanten med Lundevall och Strand fortsatte vara Elfsborgs väg framåt, och det fanns flertalet fina intentioner från hemmahåll. Men det allra sista framför mål saknades och det skapades inte de riktigt heta målchanserna som behövdes.

När tre minuter återstod av ordinarie tid landade bollen hos Simon Olsson strax utanför straffområdet. Mittfältaren drog till och fick till en riktig drömträff. Bollen trycktes vackert in via stolpen och matchen var till hemmasupportrarnas stora glädje utjämnad. En härlig revansch för Simon Olsson.

Några fler mål blev det inte i det här mötet, utan matchen slutade 1–1.

På lördag väntar bortamatch mot AIK för IF Elfsborgs del.

Elfsborgs manager Jimmy Thelin om matchen:

– Första halvlek börjar vi ganska bra spelmässigt men Helsingborg skapar de farligaste chanserna. Det är en del tveksamheter från vår sida. När vi väl hade grepp om spelet fastnade vi utanför deras box och var lite tveksamma i våra beslut. Vi fortsatte spela till nästa spelare och nästa spelare hela tiden. Där måste vi vara mer distinkta och inte bli stillastående, säger han på den efterföljande presskonferensen.

Det blev alltså till slut en poäng för IFE, efter en sen kvittering via en härlig träff från Simon Olsson.

– Det var ett bra mål, ett bra avslut och framför allt en viktig kvittering. Självklart vill vi vinna matchen. Det är viktigt att vi får till kvitteringen men får tyvärr inte till någon riktig forcering och där gör Helsingborg det bra.

Han avslutar:

– Efter deras start och med underläget vi hamnade i får vi ta den poängen idag.

IF Elfsborg–Helsingborgs IF 1–1 (0–0)

Målen: 0–1 Max Svensson (56), 1–1 Simon Olsson (87)

Startuppställning (4-5-1): Kevin Stuhr-Ellegaard–Frederik Holst, Stian Gregersen, Gustav Henriksson, Simon Strand–Kevin Kabran (56), Robert Gojani, Simon Olsson, Samuel Holmén (72), Pawel Cibicki–Per Frick (72)

Ersättare: Tim Rönning, Rami Kaib, Jesper Manns, Deniz Hümmet (72), Simon Lundevall (56), Jesper Karlsson (72), Marokhy Ndione

Varningar, IFE: Gustav Henriksson (20), Pawel Cibicki (45+3), Simon Strand (60)

Sålda biljetter: 5430