Efter två speldagar i Gothia Cup följer nu en summering över de resultat och matcher som hitintills har avverkats i turneringen. På onsdagen följer avgörande för några av lagen, medan andra är klara för A-slutspel. 

G18 – Flickakademin med två vinster

På måndagen var det ett historiskt ögonblick när IF Elfsborgs flickakademi gick in i turneringen för första gången. För motståndet stod norska Helgeröd/Göif. Det blev en tämligen jämn match men Stina Jensen satte 1–0 en bit in i första halvlek, vilket också blev slutresultatet. På tisdagen var det sedan dags för match mot Kungsbacka DFF som också vunnit sin första match. Kungsbacka fick en tidig ledning, men i de två efterföljande minuterna kunde Elfsborg både kvittera och ta ledningen. Därefter rullade det på, Elfsborg visade klass och kunde till slut vinna med hela 7–1. Därmed är Elfsborg klara för A-slutspel med en match kvar att spela – men kan också ta hem gruppsegern om laget inte klappar ihop på onsdagen.

Assisterande tränare Fabian Andersson:
– Vi är numret större och trots tidigt underläge får vi ingen osäkerhet utan spelar vidare. I första matchen saknades det lite kommunikation, men i dag är det bättre och det mesta är på plats. I dag ligger vi på bra, pressar, får målchanser och gör mål. Allt sitter mer och mer och vi vet hur vi ska hantera olika situationer, men det känns som vi har ännu någon nivå till. Jag är hoppfull om att vi ska kunna gå långt, hur långt vet jag inte men det är häftigt att se hur snabbt det har gått att få ihop det här laget.

På onsdagen ställs man mot Aasarums IF/FK och kan i den matchen knipa gruppsegern då laget är tre poäng före tvåan Kungsbacka och även har tolv plusmål. Blir det gruppseger slipper laget spela sextondelsfinal och går istället direkt till åttondel på torsdagen.

B17 – Tufft motstånd och storseger

På måndagen inledde Elfsborg att spela mot AIK, två svenska lag som hamnat i en tuff grupp. Det var också två bra lag som drabbade samman där AIK hade initiativet i den första halvleken, men det var ändå Elfsborg som tog ledningen på en omställning alldeles precis i slutet av den första halvleken. I andra halvlek var det spelmässigt jämnt, AIK pressade men även Elfsborg skapade chanser. AIK fick dock en straff halvvägs in i andra halvlek, en straff som förvaltades och därmed 1–1, vilket också blev slutresultat.

I den andra matchen ställdes laget mot ACBB Paris, ett lag som hade det tufft mot en av turneringens favoriter, Right to Dream, på måndagen. Den matchen slutade 0–5 och det gjorde det även för fransmännen mot Elfsborg. Gulsvart tog tag i matchen och var effektiva. Till slut vann laget matchen med 5–0. Därmed blir det på onsdagen en ren gruppfinal när Elfsborg ställs mot Right to Dream, ett lag som vunnit klassen tre av de fyra senaste gångerna.

B15 – tuffa matcher i Alingsås

I den första matchen ställdes IF Elfsborg mot Östers IF som fick en drömstart på tureringen. Öster tog ledningen tämligen omgående och kunde sedan utöka till 2–0. Elfsborg tuggade på, spelade sig in i matchen och satte också reduceringen till 2–1 genom Adrian Hugg, men närmre än så kom inte laget och fick därmed se sig besegrade.

Nya tag och en chans att ta poäng väntade under tisdagen när gulsvart ställdes mot Helsingborgs IF, ett motståndarlag som vann stort i sin första match. Bättre blev det inte när Helsingborg gjorde både 0–1 och 0–2 vilket gav en ny tung uppförsbacken. Här visade dock Elfsborg klass och motivation när man först reducerade genom Max Sandberg innan Isak Österberg kvitterade. Matchen slutade 2–2 och därmed en poäng. På onsdagen ställs laget sedan mot Sollentuna FK då gruppen ska avgöras.