Lars Råberg 1933 – 2020

Publicerad: 2020-04-20 14:50

Lars Råberg, en av IF Elfsborgs stora spelare och guldhjälte från 1961 har lämnat oss. IF Elfsborg tackar för alla fantastiska insatser i föreningen – våra tankar går till de närmast anhöriga.

Text: Mikael Häggström

Lars Råberg föddes 1933-01-03 och debuterade i Elfsborgs allsvenska lag redan innan han fyllt 18 år säsongen 1950/51. Debuten var i seriepremiären på Eyravallen i Örebro och det slutade 1-1.

Lars Råberg kom in i ett Elfsborg som under hans första säsonger kämpade för att hålla kvar laget i allsvenskan. Han var bland lagets bästa spelare och fick också debutera i A-landslaget mot Nederländerna 1952. I hans andra landskamp samma år svarade Lars Råberg för ett hattrick i 8-1 segern mot Finland.

Elfsborg åkte ur allsvenskan 1953/54 men Lars Råberg blev föreningen trogen. Han var en av de tongivande under de sex åren i division II och blev också uttagen till ytterligare två landskamper.

När så Elfsborg äntligen 1960 vann division II Västra Götaland så blev det kval till allsvenskan. Lars Råberg assisterade till segermålet mot Örebro SK 2-1 och var också den som på Skogsvallen i Luleå med ett 3-1 mål såg till att Elfsborgs allsvenska status var tillbaka.

1961 blev ett stort framgångsår för Elfsborg och för Lars Råberg. Han gjorde många avgörande mål. Hattrick i 5-5 matchen mot IFK Göteborg, 2-0-målet i seriefinalen på Ryavallen, inför den största publiken någonsin i Borås och inte minst var det han som fick äran att i den näst sista omgången göra det mål som säkrade Elfsborgs allsvenska guld i 1-1 matchen på Ryavallen mot Örgryte.

Hans karriär i Elfsborg fortsatte i ytterligare två säsonger. Sammanlagt spelade han 272 seriematcher, fördelat på lika många allsvenska och i division II. 89 gjorde Lars Råberg, 38 i allsvenskan och 51 i division II.

Han varvade sedan ner med spel i IFK Kungsbacka, IFK Ulricehamn och Floby IF.

IF Elfsborg tackar för alla fantastiska insatser för föreningen och tankarna går just nu till de närmaste i familjen.

Vila i frid Lars Råberg

Huvudpartners