Det väntar flera förändringar i serierna när elitlagen drar igång sina serier till helgen. 

Till följd av situationen som råder har alla matcher hitintills blivit inställda under våren. Till helgen drar dock serierna igång igen, dock i förändrat format. Vid denna tidpunkt skulle mer eller mindre serierna varit spelade till hälften, men dessa matcher är nu strukna och serierna kommer spelas som enkelserie istället.

U21 Allsvenskan
Denna serie kommer ställas in denna säsong. Om behov uppstår kan träningsmatcher bokas in istället.

P19 Allsvenskan Södra
Denna serie återupptas till helgen där IF Elfsborgs U-trupp möter Östers IF. Därefter väntar ytterligare en match mot Örgryte IS innan midsommar och ett sommaruppehåll. Serien kommer spelas som enkelmöte där de fem bäst placerade lagen i den norra, respektive den södra serien, går till ett slutspel. Dessa fem lag spelar en ny enkelserie där vinnaren går till SM-final mot vinnaren av den andra enkelserien.

P17 Allsvenskan Södra
Även denna serie återupptas till helgen och U17-truppen kommer möta Helsingborg och Trelleborg innan midsommar och sommaruppehållet. I denna serie kommer lagen också spela enkelmöten, därefter väntar SM-slutspel. Där kommer fem lag spela en ny enkelserie där vinnaren går till SM-final mot vinnaren av den andra enkelserien.

P16 Nationell Grupp
Även denna serie kommer att spelas som en enkelserie. Därefter följs detta av ett slutspel till hösten enligt plan.

Ingen publik på eller kring matcher
När serierna nu går igång för elitlagen är det av yttersta vikt att göra allt för att minimera smittspridning och ha möjlighet att fortsatt få spela fotboll. Svenska Fotbollsförbundet har gått ut med riktlinjer utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vilka IF Elfsborg fullt står bakom. Därmed ska supportrar och familj till spelare och ledare INTE närvara som publik under matcherna, varken vid planen eller området omkring.

IF Elfsborg kommer därmed inte acceptera att personer som inte är direkt nödvändiga att genomföra matchen vistas i området kring fotbollsplanerna.

Anledningarna till vår rekommendation är som följer:

– Vi ska tillsammans hjälpa till att undvika all onödig trängsel och risk för smittspridning.

– Solidaritet: det är lika för alla oavsett på vilken nivå man spelar eller var arrangemanget är/matchen spelas i landet.

– Ett skydd för arrangören som står som ansvarig om överträdelser av antalet personer inträffar. Rekommendationen utesluter risken för att för många personer samlas kring en match och arrangörerna slipper svåra gränsdragningar och bedömningar. Ofta spelas exempelvis flera matcher, med olika arrangerande föreningar på samma anläggning, vilket kan innebära att svårhanterade situationer i förhållande till förbudet uppstår.

För att läsa Svenska Fotbollsförbundets riktlinjer i sin helhet: Klicka här