Steg för steg har Elfsborgsläktaren på Borås Arena ändrat utseende under de senaste åren. Under veckan har supportrar varit på plats och färdigställt den senaste målningen. En 80 meter lång målning i historiskt tema som en hyllning till IF Elfsborgs sex SM-guld.  

Tack vare att Borås Arena får mer digital reklam har ytor blivit tillgängliga för andra kreationer. Frontbandet på Elfsborgsläktaren har under veckan målats med IF Elfsborgs historiska E-revären längst ut på varje sida, ett tema som följer årets matchtröja. Därefter pryder årtalen 1936, 1939, 1940, 1961, 2006, 2012  den centrala ytan. Årtal som för alltid är inskrivna i IF Elfsborgs historia och nu kommer att synas som en del av arenamiljön.

Sara Karlén och Alma Proohf ifrån Gulsvarta systrar var på plats och målade under torsdagen

På frågan om vad det betyder att vara på arenan och måla svarar Alma och Sara
– Det betyder allt att bara få komma in på arenan en stund, andas luften och bara få känna känslan som alltid varit där. Att vi får sätta vår egen stil på arenan gör att vi verkligen kan stå där med stolthet och med ryggen rak när matcherna faktiskt spelas. Att vi får vara med och utforma vår arena är jag så tacksam för, gul arena blir verkligen gul arena nu berättar Alma.

– Sara berättar att det känns skönt att kunna bidra med något mer nu i supporterskapet när det inte fnns möjlighet att besöka matcherna som vanligt. Elfsborgsläktaren är vår läktare, ett andra hem för många supportrar, och då ska det kännas att man kommer hem. Den gula inramningen gör mycket för helhetskänslan.

Längtan är stor efter att vara på plats under matcherna.
– Det har varit en väldgt annorlunda vår när man inte kunnat samlas kring matcherna sedan i början på mars. Därför beyder det mycket bara att vara på plats på arenan och måla tillsammans med andra supportrar säger Sara.

– Den stora längtan efter säsong är så stor så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Det är som att en pusselbit i hela ens vardag och liv saknas. Jag längtar tills jag kan stå där med alla mina vänner, skrika mig hes, krama Lente, gråta och dansa som aldrig förr. Jag längtar tills jag får komma hem igen avslutar Alma.

Eric Sjölin, SLO i IF Elfsborg berättar om satsningen. 
– Vår långsiktiga målsättning under de senaste åren har varit att skapa en av Sveriges bästa supporterläktare. Stämningen som skapas på ståplats är  otroligt viktig för laget på planen, i publikrekryteringen, ja allt som sker kring matcherna. Därför är det viktigt att ge rätt förutsättningar för att  öka intresset kring den aktiva supporterkulturen. I alla detaljer ifrån skyltar, målningar, servering, väderskydd har IF Elfsborg försökt att lyssna på supportrarnas önskemål och involvera dem i arbetet. Jag är glad att Borås Arena AB och Borås Stad har förstått värdet av att ge supportrarna möjligheten att uttrycka sig och forma sin del av arenamiljön. Under Elfsborgs herrmatcher kommer delar av målningen inte att synas fullt ut på grund av reklamskyltar och sedan även supportrarnas egna banderoller, men det känns bra att det nu skapats något bestående som lever vidare på arenan året runt. Målningen blir ännu en del av Elfsborgs identitetsbyggande.

– Jag vill passa på att tacka den grupp ifrån våra supportrar som ideellt har lagt ett enormt arbete med att iordningställa väggen, skissa och måla. När publiken kommer tillbaka till matchera kommer de nu att mötas av en ännu gulare inramning och ett utvecklat supportertorg bakom Elfsborgsläktaren som vi snart kommer att presentera i sin helhet.