Jag har varit sparsam med att dela med mig av minnen av Klas. De har känts som våra. Men nu, efter 6 år, vill jag verkligen vill skriva ner om hur jag känner för Klas och för att folk skall få veta och komma ihåg vilken fantastisk person och kämpe han var. 

Första gången jag träffade Klas var i mittcirkeln på Rydaplan – när vi i gruset sprang och sparkade på varandra i 90 minuter i en träningsmatch mot Blåvitt i slutet av 80-talet. Sedan tog våra karriärer olika riktning och nästa gång vi träffades på riktigt var 2001, på Elsys Café i Ödeshög. Då försökte jag få honom att börja spela med oss.

Klas hade då vänt hemåt efter en framgångsrik karriär utomlands. Klas hade ”provtränat” lite med oss och efter att ha sett honom stå och slå precisa hel och halvvolleys med båda höger och vänster, förstod vi att han inte bara var en ”brunkare” som han själv brukade säga. Med Klas i laget kände jag direkt att vi kunde vinna hela skiten! Dessutom styrde han hela truppen i varje övning – vilken ledare!

Tänk att han hade möjligheten att gå till i princip samtliga lag i hela Europa (förutom Liverpool och Barcelona), efter superåren i Bologna. Men han valde att stanna. Han var så oerhört populär, och ett bevis på det, var när spekulationerna var som störst att han skulle lämna. Supportrarna knackade på hemma hos Ingessons och vädjade till honom, att de dessutom hade med sig en container med lire kanske påverkade också.

Tillslut kunde han inte stå emot de större klubbarnas intresse. Det blev Marseille, där han och George Weah skulle bli de stora spelarna i deras ambition att vinna Europatitlar igen. 

Vi gjorde 2 försök (2001 och 2002) att få Klas att börja spela med IF Elfsborg. Andra gången kändes det som vi var riktigt nära. Vi gjorde verkligen allt och även om inte Klas var en sådan som krävde någonting, så hade vi fixat helikoptertransport från Ödeshög till Borås 3 ggr/veckan, sviten på Hotell Grand och dessutom skulle hela MQ-koncernen sälja hans italienska glasögonmärke. På fredagen kändes det som att vi var överens. Lönekraven var: ”Ge mig som eran sämst betalde spelare”. Sedan skulle han bara hem och förankra det med familjen.

På söndagskvällen ringde Klas och sade: ”Fan det går inte, jag har lovat att ställa upp för familjen”. Först blev jag oerhört besviken men sedan förstod jag att Klas var en person som stod för sina löften och prioriterade det viktigaste – familjen. De hade ställt upp under hela hans karriär och nu var det dags att ge tillbaka. 

Vi fortsatte sedan att ha kontakt genom åren, bl.a var han med i vår s.k ”Scoutinggrupp”. Jag kommer särskilt ihåg att vi gjorde ett utskick till eventuella intresserade personer som kunde hjälpa oss att titta på spelare. Överskriften i utskicket löd: ”Klas Ingesson behöver hjälp”. Snacka om att det blev intresse! 

Klas var också den som tipsade om sin gamle barndomskompis Peter Wettergren när vi skulle byta tränare inför säsongen 2004. Överlevnadslägret på hans gård Bjärkefall, inför guldsäsongen 2006, är en klassiker där han skrämde livet ur både spelare och ledare.

2009 fick Klas det brutala cancerbeskedet. Mitt i livet. Vi 68:or skulle ju leva för alltid hade vi skojat om och vi hade också pratat om en tränarroll hos oss. För att förstå hur Klas hanterade situationen så väljer jag att citera några meningar om den här tiden från hans fantastiska självbiografi ”Det är bara lite cancer” som Henrik Ystén skrev: 

”Egentligen hade jag ingen koppling till Elfsborg, men klubben påminde mig om hur Blåvitt en gång var när jag kom dit i slutet av 80-talet – familjär och mysig, men ändå med höga ambitioner. Eftersom cancern fanns där kom erbjudandet perfekt. Jag kunde inte hugga ved, jag kunde inte sitta i skogsmaskinen, jag kunde inte ens jaga ordentligt. Varje dag jag åkte till träningen med glädje i kroppen. Något hade hänt med mig. Jag var mer positiv. Dåliga dagar glömde jag fort, bra dagar sög jag år mig som aldrig förr. Att pendla tre timmar varje dag mellan Ödeshög och Borås var ingen uppoffring. Jag älskade att vara med i ett lag igen”   

Hur Klas orkade kämpa de närmaste åren övergår mitt förstånd, men ihop med hans fantastiska familj hade de förmågan att ändå kunna se saker från den ljusa sidan. Trots donationsbyten och massor av medicintester var han oftast positiv. Klas påverkade så många människor runt omkring sig, med sina värderingar och attityd. Om Klas inte gnällde i sin situation. Vem gnäller då, att inte Wi-fi fungerar, att maten kommer in lite för sent eller att det är trafikstockning en fredag?

Klas blev vår manager för A-laget i augusti 2013 och jag kommer aldrig att glömma hans glädje efter hans första match mot Standard Liege i Europa League. Matchen slutade 1-1 och efter den kanoninsatsen knöt han näven och vrålade ”Nu är jag tillbaka”.

Klas ville var med på träning och match så ofta han kunde. Tyvärr fick han inte vara med på plats när vi tog Svenska Cuptiteln 2014, men givetvis var han med per telefon när vi sjöng segersången i omklädningsrummet.  

Jag brukar ibland läsa våra sms till varandra genom åren (finns en del) och blir påmind vilken oerhörd person och fin kompis han var, även om de sista meddelanden är brutala och jag brister i storgråt. Saknaden är fortfarande stor men eftersom jag har dig bakom mig på kontoret så vet jag att du håller koll på mig!  Idag tänder vi ett ljus och tänker på dig och din familj och jag rekommenderar alla att läsa boken ”Det är bara lite cancer” så vi fortsätter att komma ihåg och prata om Klas! 

Tack för allt du gav till mig och IF Elfsborg ! 

Och jag vet precis vad du hade sagt till din omgivning i de här tuffa tiderna vi upplever nu: Äh fan, Nu är det som det är! Nu kör vi på, det är bara lite Corona! 

/Stefan Andreasson

___________________________

Idag är det 6 år sedan vår vän och kollega Klas Ingesson lämnade oss. Ett podium kommer att sättas upp vid Klas Ingessons minnesplats inne på Borås Arena och alla Elfsborgare är välkomna under dagen för att tända ett ljus, lämna en blomma och tillsammans minnas Klas.

 Klas värderingar vill vi bevara och lyfta fram inom IF Elfsborg. Varje gång vi pratar om Klas, berättar om ett minne eller håller upp en flagga med hans ansikte på läktaren är det exempel på stunder då han finnas med oss i vardagen. Genom stiftelsen Hedra Klas Ingesson kan du som privatperson även bidra ekonomiskt för att utveckla IF Elfsborg i Klas Ingessons anda.

Stiftelsen Hedra Klas Ingesson

Stiftelsen Hedra Klas Ingesson ska i första hand stödja, stimulera och belöna intressen för att utveckla IF Elfsborg i Klas Ingessons anda. Detta kan röra sig om stöd till arbete med viktiga värderingar kring idrotten, att främja en positiv supporterkultur, support till funktionshindrade eller utsatta barn och ungdomar med mera. Du kan skänka ditt bidrag till Stiftelsen Hedra Klas Ingesson på antingen bankgiro eller Swish.

Bg: 585-2702
Swish: 123 538 25 85

Köp Hedra Klas Ingesson-halsduken
Halsduken skickas inom 7 dagar från orderdatum

Läs mer om Klas Ingessons stiftelse här