IF Elfsborg kunde under lördagen säkra sin elfte seger för säsongen. Matchen borta mot Falkenberg slutade 1–3 (0–2), där IFE:s mål gjordes av Rasmus Alm, Jeppe Okkels och Simon Olsson.

Efter segern i toppmötet hemma mot IFK Norrköping senast var det ett IF Elfsborg fullt av självförtroende som under lördagen skulle ta sig an Falkenbergs FF på bortaplan. Ett Falkenberg som även de kommer från fina resultat den senaste tiden, även om man fortsatt krigar för ett nytt kontrakt i allsvenskan.

I den första halvleken skulle det dock visa sig att IFE var det lag som var allra mest spelsuget den här eftermiddagen. Gästerna från Borås hade full kontroll på det här mötet och man kunde också komma till ett antal heta lägen.

Det skulle rendera i en relativt tidig utdelning för det för dagen rödklädda IF Elfsborg. Joseph Okumu hittade ut till Johan Larsson som, precis som alltid, tryckt på framåt längs högerkanten. Johan Larsson tog emot bollen, tittade upp och valde att slå bollen snett inåt bakåt. Dit hade Rasmus Alm tagit sig och efter att han tagit emot bollen satte han säkert in ledningsmålet i den 16:e minuten.

Som tidigare nämnt var det ett spelsuget IFE på Falcon Alkoholfri Arena och man kom gång på gång fram fint på offensiv planhalva. Rasmus Alm och Jeppe Okkels hotade mer än gärna från sina ytterpositioner medan Simon Olsson fyllde på där bakom och serverade sina medspelare djupledspassningar gång efter annan.

I den 26:e minuten kom så också 0–2. Återigen var det Johan Larsson som tagit en offensiv löpning in i motståndarnas straffområde. Den här gången var det Rasmus Alm, efter att ha klivit in i banan, som hittade in till Larsson. Larsson som närmat sig kortlinjen hittade därifrån in med en passning till Per Frick, som i sin tur lyckades få en tå på bollen innan Jeppe Okkels dundrade upp 0–2 i nättaket från nära håll.

Bara minuten senare var IFE ytterst nära att även trycka dit ett tredje mål. Simon Olsson satte målskytten Jeppe Okkels i ett friläge en bit in på motståndarnas planhalva. Okkels satte full fart framåt med siktet inställt på målet. Avslutet kom i rätt läge – men bollen satt klockrent i stolpen.

IF Elfsborg gick till halvtidsvila med en minst sagt betryggande 2–0-ledning.

Till den andra halvleken kom Falkenberg ut med en nytändning, och det gav också effekt. Dryga tolv minuter in tilldömdes hemmalaget en frispark strax utanför straffområdeslinjen. Den tog Marcus Mathisen hand om och skottet, som fick styrning längs vägen, letade sig in i Tim Rönnings mål.

Målet gav FFF ett momentum – men hoppet om en vändning släckte Simon Olsson när han tio minuter senare fullföljde en löpning och därefter tog hand om en miss från hemmalagets målvakt och rullade in 1–3. Bara minuten tidigare hade dessutom Joseph Okumu ett skott i ribban.

Manager Jimmy Thelin valde under avslutningen av matchen att göra ett antal byten där i princip alla spelare på plats i Falkenberg fick speltid. 3–1-målet från Simon Olsson skapade ett nytt lugn och IFE kunde spela klart den här matchen på ett rutinerat vis.

En ny seger för IF Elfsborg och likaså tre viktiga poäng i den fortsatta kampen om topplaceringarna. I nästa omgång väntar Helsingborgs IF på hemmaplan. Den matchen spelas dock först 22 november.

Falkenbergs FF–IF Elfsborg 1–3 (0–2)

Målen: 0–1 Rasmus Alm (16), 0–2 Jeppe Okkels (26), 1–2 Marcus Mathisen (57), 1–3 Simon Olsson (68)

Startuppställning (4-5-1): Tim Rönning–Johan Larsson, Leo Väisänen, Joseph Okumu, Rami Kaib (88)–Rasmus Alm (84), Sivert Heltne Nilsen, Robert Gojani (88), Simon Olsson (71), Jeppe Okkels (71)–Per Frick

Ersättare: Mathias Dyngeland, Gustav Henriksson, Simon Strand (88), Frederik Holst (88), Samuel Holmén (71), Jacob Ondrejka (71), Isaac Prince Kouame (84)

Varningar, IFE: Jeppe Okkels (52), Leo Väisänen (66)