Föreningens Hall of Fame är ett sätt att hylla och hedra spelare, ledare och personer som gjort förtjänstförfulla insatser i IF Elfsborg. Vi välkomnar Anders Svensson och Mathias Svensson in som nya medlemmar i Hall of Fame.

Det var år 2014 som IF Elfsborgs Historiska Akademi inrättades och som har till syfte att värna, bevara och levandegöra fotbollföreningens historia. Akademin ansvarar även för föreningens prissamling samt uppbyggnad och utveckling av IF Elfsborgs Hall of Fame.

Kriterierna för att kunna bli invald är att man antingen har gjort extraordinära insatser för föreningen eller att man varit verksam inom föreningen i fem år som spelare och att det måste gått fem år sedan man slutade som verksam inom föreningen.

Historiska akademin har enhälligt beslutat att 2020 års nya medlemmar till Hall of Fame är Anders Svensson och Mathias Svensson. Vanligtvis brukar Hall of Fame-ceremonin vara intill årsmötet men i och med pandemin kommer Anders och Mathias att uppvaktas på annat sätt. Antalet medlemmar i Hall of Fame består nu av 43 personer.

Anders Svensson kom till IF Elfsborg som 17-åring år 1993 och fick debutera i A-laget redan under år 1994 i Söderettan. Två år senare fick Anders Svensson vara med och spela upp IF Elfsborg till Allsvenskan år 1996. Vilket skulle vara början till karriären som en av de största spelarna genom tiderna i IF Elfsborg och i det svenska landslaget. Efter flertalet minnesvärda mål och säsonger fram till säsongen 2001, som avslutades med en Svenska cupen-titel skulle Anders Svensson lämna för spel i engelska Southampton FC.

Efter fyra säsonger i engelska Southampton kom Anders Svensson tillbaka på sommaren år 2005 och fick en ledande roll i laget. Under år 2006 blev han lagkapten för IF Elfsborg och var en stor del i det efterlängtade första SM-guldet på 45 år. Anders var sedan med under den berömda storhetsperioden med flera säsonger av medaljer och spel i Europa, som kröntes med SM-guld år 2012 och Svenska cupen 2014.

Efter säsongen 2015 valde Anders Svensson att lägga skorna på hyllan och när karriären kunde summeras blev det totalt 370 allsvenska matcher och 60 mål för IF Elfsborg. Samt 148 landskamper för Sverige vilket gör honom till ha spelat flest matcher för det svenska herrlandslaget genom tiderna.

Anders Svensson om att ha blivit invald i IF Elfsborgs Hall of Fame:

– Jag känner mig oerhört stolt och hedrad av att ha blivit invald, då IF Elfsborg betyder allt för mig och det är där jag känner mig hemma bland alla lagkamrater och supportrar.

Mathias Svensson var med och spelade upp IF Elfsborg till Allsvenskan år 1996 under sin debutsäsong i A-laget som 22-åring. Efter att ha gjort 15 mål på 22 matcher för Elfsborg lämnade Mathias för spel i engelska Portsmouth för en lång och framgångsrik utlandskarriär. Där han spelade i Crystal Palace, Charlton Athletic, Derby County och Norwich City samt även en säsong i Österrike för Tirol Innsbruck.

Efter nio år som utlandsproffs kom Mathias Svensson tillbaka till IF Elfsborg under samma sommar som Anders Svensson år 2005. Mathias gjorde därmed under sin comeback-säsong sin allra första allsvenska match för IF Elfsborg. Han var även starkt bidragande till SM-guldet under år 2006 med sina sex mål.

Totalt blev det 83 matcher i den gula tröjan och 28 mål, samt även tre landskamper för det svenska fotbollslandslaget.

Mathias Svensson om att ha blivit invald i IF Elfsborgs Hall of Fame:

-Jag känner en stor glädje och tacksamhet i att ha blivit invald i IF Elfsborg fina historia tillsammans med gamla lagkamrater och legender inom föreningen. 

 

Se filmklipp från Anders och Mathias karriärer:

På Elfsborg Play kan du lyssna på hälsningarna från Anders och Mathias: 

https://www.youtube.com/channel/UCzlKQaSHChYtc5rtCpkmNKQ