IF Elfsborg har idag kommit överens med belgiska KAA Gent om en övergång för Joseph Okumu, 24. Vi säger därmed stort tack för allt du gjort för den gula tröjan och önskar dig stort lycka till med dina fortsatta utmaningar.

28 augusti 2019 presenterade IF Elfsborg den kenyanska mittbacken Joseph Okumu. Okumu kom då från amerikanska Real Monarch och anslöt direkt från en landslagssommar i Afrikanska Mästerskapen med sitt Kenya.

Som 20-åring lämnade Okumu hemlandet för spel i Sydafrika och FS Stars innan han i början av 2018 värvades till det amerikanska NPSL-laget AFC Ann Arbor. Där gjorde han snabbt succé med sin fysik och teknik och blev efter säsongens slut framröstad till ”2018 Player of the Year”. Efter framgångarna i Ann Arbor värvades han i augusti 2018 till Real Monarchs i den näst högsta divisionen United Soccer League. IF Elfsborg följde noggrant Josephs utveckling och kunde alltså i augusti 2019 ta honom till Borås.

Omgående kom den skicklige mittbacken att både bli en viktig pusselbit i IF Elfsborgs bygge och en favorit bland många supportrar.

”Elfsborg har varit mitt hem”

Nu går alltså karriären vidare för 24-åringen. IF Elfsborg och belgiska KAA Gent har kommit överens om en övergång.

– Det är en fantastisk känsla, men samtidigt också jobbigt. IF Elfsborg och Borås har varit mitt hem. Jag har verkligen kommit till rätta här och trivts så bra. Jag har fått lära känna fantastiska människor. Men i slutet av dagen är det ett jobb och det kommer ibland en dag där man går vidare. Så det är tufft – men samtidigt en bra känsla inför det som väntar härnäst, säger Joseph Okumu och blickar stolt tillbaka på sin tid i föreningen:

– Det känns väldigt bra att få ha varit en del av det fantastiska lag som var med och tog klubben tillbaka till en topplacering i allsvenskan och en återkomst i Europa.

”Vi har haft en stark och tydlig identitet men också fått utrymme för egna individuella spetsegenskaper i spelet. Där ska Jimmy ha stor eloge.”

– Joseph Okumu

Hur har dina nästan två år här varit?

– Väldigt bra. Det är ett gäng bra spelare med hög potential, både som grupp och som individer. Det som hela tiden har varit vår styrka är att vi varit enade som ett lag och haft en stark mentalitet. Vi har alltid jobbat för varandra. Om jag har gjort ett misstag har jag alltid vetat att det funnits någon där för mig, och om någon annan i laget gjort ett misstag så har jag sett till att vara där för den personen.

Tiden med Jimmy Thelin som manager, och med de övriga i staben likaså, är något som Joseph Okumu ser tillbaka på som väldigt lärorik.

– Jimmy är en otrolig kille. Verkligen. Det handlar inte hela tiden bara om vad han tycker och tänker, utan han vill alltid ha alla delaktiga. Han har gett oss spelare mycket frihet i att tycka och tänka kring många olika delar, för att sedan i slutändan ta det beslut han vet blir bäst för alla.

Okumu fortsätter:

– Det har alltid funnits någon i tränarstaben där för att hjälpa dig. Är du på rätt spår får du höra att du ska fortsätta, och om du är på fel spår är de direkt där och korrigerar det med dig. Det har varit väldigt bra för både mig och alla spelare i laget. Någon har alltid ens rygg, oavsett om det är på träningsplanen eller på match.

Nu hoppas han kunna fortsätta på den inslagna vägen även i Belgien.

– Jag tänker på samma sätt som jag gjort här. Jag vill hjälpa klubben att nå de uppsatta målen och under tiden ska jag själv se till att fortsätta utvecklas.

”Tacksam för all kärlek”

Han avslutar med en hälsning.

– Det finns så många jag vill tacka för tiden här. Jag vill tacka ledningen och de som arbetar i klubben för att jag fick möjligheten att komma till IF Elfsborg. Jag vill tacka alla ledare för det otroliga arbete ni gjort med att utveckla laget och mig som spelare. Tack till det medicinska teamet för att jag har kunnat vara på planen och spela. Tack till lagkamraterna för all support och allt vi gjort tillsammans. Avslutningsvis också ett stort tack fansen. Tyvärr har vi inte kunnat ha er på plats, men stort tack för allt ni gjort under den tiden. Jag har sett mycket på sociala medier och jag är tacksam för all kärlek jag fått. Jag har haft en fantastisk tid här. Tack!


Klubbchef Stefan Andreasson:

– Josephs tid hos oss är minst sagt en framgångssaga sedan han kom sommaren 2019. Han har på kort tid utvecklats till en av allsvenskans absolut bästa mittbackar och har för alltid tagit en plats i våra Elfsborgshjärtan, säger han.

– Vi har haft en bra och seriös dialog med Gent en längre tid och har nu kommit överens om en uppgörelse som vi känner oss väldigt nöjda med. Den är också ekonomiskt sett en av IF Elfsborgs största någonsin. Vi är enormt stolta över Josephs tid hos IF Elfsborg. Hans utveckling som spelare, hans personlighet som gjort han populär hos samtliga i vår förening och hos våra supportar. På planen har han visat enorm kvalité och bidrog starkt till stora silvret 2020 och som gjorde att vi återigen kvalificerade oss för Europaspel. Vi vill tacka Joseph så mycket för hans tid här och önskar honom all lycka till i sin nya utmaning i Belgien.

Andreasson avslutar:

– Jag tror att jag talar för alla Elfsborgare när jag säger; ut i Europa och visa att du är bäst – och sedan är du välkommen tillbaka!

Manager Jimmy Thelin:

– Joseph kom till IF Elfsborg först efter en noggrann scoutingprocess och sedan efter ett imponerande arbete att få Joseph till IF Elfsborg. I IF Elfsborg har han utvecklats och utbildats i en bra tävlingsmiljö och med rätta förutsättningar. Efter hårt och dedikerat arbete är han nu redo att ta nästa steg i sin karriär. Vi önskar Joseph stort lycka till!