IF Elfsborg är idag glada över att kunna presentera den 19-åriga målvakten Hakon Valdimarsson som ny spelare i IF Elfsborg. Hakon ansluter från Isländska klubben Grotta och har redan börjat träna med herrlaget.

Efter det första träningspasset är det en stolt Hakon som berättar om känslan om att äntligen vara här.

Det har varit väldigt bra hittills, jag har blivit väl omhändertagen av både spelare och ledare så i sin helhet känns det väldigt bra, berättar Hakon.

Hur skulle du beskriva dig själv som målvakt och vilka är dina största styrkor?

Mina styrkor som målvakt skulle jag nog säga är att jag är stark i boxen och duktig med fötterna när det kommer till att hitta mina medspelare. Men som helhet skulle jag beskriva mig som en lugn målvakt som noggrant tänker igenom varje beslut jag tar, beskriver Hakon.

Man tittar säkert runt om i Europa och letar efter inspiration gällande hur vissa världsmålvakter arbetar innanför straffområdet, finns det någon särskild där som du följer lite extra?

Ja men en spelare ute i Europa som jag definitivt följer lite extra är Manuel Neuer i Bayern München. Jag tycker han är fenomenal i det mesta han gör men kanske främst hur smart han är i när det kommer till att involvera sig själv i spelet, förklarar Hakon.

Nu är du äntligen här och ska påbörja ditt nästa steg i karriären, vad blir det viktigaste för dig nu den kommande tiden och kanske till- och med på lång sikt?

Mina mål nu blir att komma in i laget på ett bra sätt och lära känna samtliga i truppen. Sen vill jag jobba hårt med att utvecklas som fotbollsspelare och förhoppningsvis längre fram kunna ta steget och bli förstamålvakt i IF Elfsborg. Men en sak i taget, nu vill jag bara jobba hårt och visa att jag förtjänar att vara här, avslutar Hakon.

 

Målvaktstränare Linus Eriksson.

Hakon är en spännande målvakt som trots sin ålder hunnit samla på sig en hel del erfarenhet av seniorspel och U21 landslagssamlingar med Island.

Han är skicklig i sitt spel både i och utanför boxen, samt skicklig på att nyttja sin storlek vid både avslut och vid inlägg.

En ung och hungrig målvakt som vi ser fram emot att få följa i vår verksamhet.

 

Klubbchef Stefan Andreasson.

När Hakon var här och besökte oss i november 2020 gjorde han ett väldigt starkt intryck på oss. Efter en bra dialog med hans isländska klubb Grotta så bestämde vi att Hakon skulle ansluta till oss när vårt sommarfönster öppnade den 15 juli, berättar Stefan.

Att vi som klubb kan attrahera en av Skandinaviens mest talangfulla målvakter känns väldigt bra och påvisar återigen att vi har en miljö som många spelare vill komma till, fortsätter Stefan.

Hakon har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2025 och är spelklar direkt, avslutar Stefan.