Det var inget snack om saken. IF Elfsborg vann under torsdagen klart mot FC Milsami Orhei i den första matchen i Uefa Europa Conference League. Slutresultatet skrevs till hela 4–0 (3–0).

Under torsdagskvällen var det äntligen dags. IF Elfsborg var tillbaka i Europaspel igen och det genom den helt nystartade Uefa Europa Conference League. FC Milsami Orhei stod för motståndet i den här andra kvalrundan, och under den nästkommande veckan väntar det andra mötet av två lagen emellan.

IF Elfsborg inledde det här dubbelmötet hemma på Borås Arena och det framför en publik som tidigt visade att man längtat efter den här typen av matcher.

Sämre stämning på läktaren blev det inte heller när Leo Väisänen redan efter dryga minutens spel nådde högst på en hörna och knoppade in ledningsmålet.

Och därefter rullade det bara på för IF Elfsborgs del. Gång på gång stod man rätt bakåt för att omgående stänga motståndarnas försök till organiserat anfallsspel. Istället kunde hemmalaget sätta igång det egna spelet där Robert Gojani mer än gärna hade ett finger med.

Per Frick kom tidigt till ett avslut från nära håll, men den gången var målvakten med på noterna. Även anfallskollegorna Rasmus Alm och Jeppe Okkels hade anbud på mål framåt, och även om just de bollarna inte letade sig in var det tydligt att Di Gule ville mer.

Mer skulle det också bli. Jeppe Okkels kunde, via hjälp av just kollega Rasmus Alm, sätta full fart fram mot mål hela vägen från mittlinjen. Väl vid straffområdeslinjen tittade han upp för att värdera sina alternativ. Valet föll på eget avslut – vilket han gjorde helt rätt i. Skottet satt klockrent i nättaket vid den första stolpen.

IFE bjöd många gånger på både snabb återerövring av boll och fina kombinationer framåt, vilket verkligen fick igång publiken den här aftonen.

Just innan dess att lagen skulle gå till halvtidsvila tog Simon Strand över bollen på vänsterkanten, tog sig några meter bakåt i planen för att slutligen med högerfoten trycka in ett hårt och välriktat inlägg mot Per Frick. Den senare uppfattade situationen och mötte bollen med pannan helt perfekt för 3–0 i matchen.

Även i den andra halvleken fortsatte IF Elfsborg att hålla i taktpinnen för det här mötet. Tim Rönning styrde och ställde från eget mål, men mycket mer än så hade han inte att göra.

Den andra halvleken blev en annorlunda sådan. Den första halvleken bjöd på hattrick i mål – den andra i röda kort. Gästande FC Milsami Orhei blev allt mer frustrerade och vårdslösa i sitt spel. Mellan minut 65 och 75, alltså på ynka tio minuter, tilldelades de hela tre röda kort.

I samband med det tredje röda kortet tilldömdes också IF Elfsborg och Marokhy Ndione en straff. Anfallaren tog hand om den på egen hand, men sköt över målet.

Istället skulle Frederik Holst med åtta minuter kvar av ordinarie speltid ta tag i bollen och driva framåt för att slutligen placera bollen i målvaktens högra hörn till 4–0.

Därefter var det bara att ta det hela i hamn.

IF Elfsborg imponerade – och vann det första mötet av två med hela 4–0. Returen spelas i Moldavien om en vecka. Härnäst väntar allsvenskt motstånd i form av BK Häcken på söndag.

IF Elfsborg–FC Milsami Orhei 4–0 (3–0)

Målen: 1–0 Leo Väisänen (2), 2–0 Jeppe Okkels (24), 3–0 Per Frick (43), 4–0 Frederik Holst (82)

Startuppställning (4-3-3): Tim Rönning–Johan Larsson (52), Maudo Jarjué, Leo Väisänen, Simon Strand–Frederik Holst, André Römer, Robert Gojani (60)–Jeppe Okkels, Per Frick (71), Rasmus Alm (71)

Ersättare: Mathias Dyngeland, Hakon Valdimarsson, Gustav Broman, Oliver Zandén, Christopher McVey (52), Samuel Holmén (60), Noah Söderberg, Alexander Bernhardsson (71), Ahmed Qasem, Jacob Ondrejka, Marokhy Ndione (71), Jack Cooper-Love

Varningar, IFE: Frederik Holst (28), Johan Larsson (52), Robert Gojani (59)