Elfsborg mot IFK Göteborg betraktas oavsett tabellplacering som årets match i Borås. I allsvenskan har det spelats 71 matcher och Elfsborg har 37 vinster, 16 oavgjorda och 17 förluster med målskillnaden 127-79. En gång, 1972, möttes lagen i division II och då vann IFK Göteborg med 2-1. Dessutom vann IFK med samma siffror i en kvartsfinal i SM-slutspelet 1983.

Det har varit många stora och viktiga matcher och undertecknad rankar segrarna så här:

Seriefinalen 1961

Den 1 juni kom 21 486, nytt publikrekord, och fick se Elfsborg vinna med 3-2 efter en riktig stormatch.

Henry Larsson gav Elfsborg ledningen. Bertil ”Bebben” Johansson kvitterade på frispark före paus. I den andra halvleken gjorde Jens Söderberg 2-1 innan Owe Ohlsson utjämnade. Det skulle bli Elfsborgs kväll. När tio minuter återstod slog Jens Söderberg, framspelad av Henry Larsson och Leif Petersson in 3-2 målet.

Comebacken 1997

Elfsborg var tillbaka i allsvenskan efter tio år i division I. I premiären kom de senaste fyra årens svenska mästare till Ryavallen. Till de 16 232 åskådarnas stora förvåning och glädje vann Elfsborg sensationellt med 3-0 efter mål av Moses Nsebuga, Stefan Andréasson på straff och Christer Mattiasson.           

Krossen 1965

IFK Göteborg hade klarat 0-0 hemma på Ullevi på våren och försökte göra detsamma på Ryavallen. Nollan var intakt tills 25 minuter var kvar men sedan var det rena målfyrverkeriet.  Ove Grahn gjorde tre, Henry Larsson, Owe Westerberg och Hans ”Lien” Gustafsson var sitt och segersiffrorna skrevs till 6-0.

Läktarraset 1979

Strax före avspark var trycket så hårt på ståplats att många tappade balansen och staketet vid löparbanan gav vika. Många människor vällde in på planen men som ett under skadades ingen allvarligt. Matchen vanns av Elfsborg med 2-1 efter att Leif Målberg gjort 1-0, Hällingsjösonen Anders Ahlberg kvitterat för IFK och Lennart Nilsson nickat i segermålet i slutminuterna.

Anders Svenssons hattrick 2007

Blivande skyttekungen Marcus Berg nickade in 1-0 till IFK strax innan halvtimman var spelad. Det blev sedan Anders Svenssons match. Anders gjorde sitt första allsvenska hattrick och såg till att Elfsborg kunde spela hem en mycket välförtjänt 3-1 seger.

Seriefinalen 1939/40

Det var seriefinal i den tionde spelomgången och Elfsborg var obesegrat inför och var det också efter matchen. Knut Johansson, Sture Andersson och Sven Jonasson gjorde var sitt mål. IFK spurtade med att Holger Bengtsson och Folke Larsson nätade men de kom aldrig i kapp. Elfsborg vann sitt tredje allsvenska guld detta spelår.

Tidig seriefinal 1935 ledde till första guldet

När IFK Göteborg kom till Ramnavallen den 27 oktober 1935 var det en tidig seriefinal och det kom 10 949 och fick se Sven Jonasson näta en kvart före slutet och bli den dagens enda målgörare. Denna segermatch var en av grundstenarna till Elfsborgs första allsvenska guld som kom denna säsong

Utklassningen 1977

IFK hade kommit tillbaka till allsvenskan efter sex år i division II. 20 071 kom och fick Elfsborg vinna en storseger. Efter att Reine Almqvist gjort självmål gjorde Krister Andersén Thomas Ahlström och Göran Ahlström ett mål vardera och Blåvitt fick vända hem med en 4-0 förlust.

Första segern 1926

Den 19 september 1926 var den första allsvenska matchen mellan lagen. 3 913 personer kom till Ramnavallen för att se den legendariske Elfsborgaren – framför allt som ledare – Thure Claesson göra matchens enda mål.

Anders Svensson sista innan Southampton          

2001 minns vi som Anders Svensson senaste match i Elfsborgströjan innan han flyttade till England. Jon-Inge Höjland gav IFK ledningen men Fredrik Berglund hade vänt före paus. Martin Ericsson utjämnade för IFK innan Anders avskedsmatch inte kunde blivit bättre då han avgjorde med 3-2 målet med ett skott från 25 meter.

Dramatiken 2011

Den här matchen sitter fortfarande på näthinnan. Lasse Nilsson gjorde mål efter två minuter. Sebastian Eriksson kvitterade före paus. Anders Svensson gjorde 2-1 efter 68 minuter. IFK kvitterade genom Jakob Johansson när                    fyra minuter var kvar och hade ett friläge på tilläggstid som Ante Covic räddade. I nästa anfall tryckte David Elm in segermålet 3-2.

Rivstarten 1943

Den 24 oktober 1943 minns vi framförallt matchen för den rivstart den fick. Efter tio minuter hade det redan producerats fyra mål varav Elfsborg hade gjort tre. Knut Johansson, Axel Stenholm och Evert Grahn hade nätat tidigt och i den andra halvleken gjorde Knut Johansson och Sture Andersson ett vardera så segersiffrorna skrevs till 5-1.

Tidigt segermål 2012

Redan efter 13 minuter föll matchens enda mål och det var Lasse Nilsson som säkert placerade in en straffspark bakom Johan Alvbåge.

Första Elfsborgshattricket 1952/53

Säsongen 1952/53 blev Olle Claesson förste Elfsborgare att på hemmaplan göra hattrick mot IFK Göteborg. Ola Evaldsson, förresten den ende som spelat allsvenskt för såväl Elfsborg som Norrby, blev tvåmålsskytt och Bernt Olausson bidrog också med ett mål till segersiffrorna 6-2.

Målrikt 1978

Elfsborg upprepade segern från 1977 och då var de gulsvarta i ledningen med 2-0 redan efter fem minuter sedan Thomas Ahlström och Tommy Svensson nätat. IFK kom tillbaka och Olle Nordin och Torbjörn Nilsson såg till att det var 2-2 i paus. I den andra halvlekens första kvart svarade Thomas Johansson och Thomas Ahlström för var sitt mål och det slutade 4-2.

Viktig seger i botten 1963

Matchen spelades i den 20:e omgången och Elfsborg var på nedflyttningsplats. Ove Grahn blev den dagens ende målgörare och Elfsborg klarade sig kvar på bekostnad av Hammarby som åkte ned tillsammans med Halmia.

Fredrik Berglund avgör 2008

Fredrik Berglund tyckte om att spela mot IFK Göteborg. 2008 blev han tvåmålsskytt och Stefan Ishizaki spädde på till 3-0 i slutminuterna.

 Seger mot mästarna 1934/35 gav första medaljen

De första nio säsongerna kom alltid IFK före Elfsborg i tabellen och denna svit ändades med att IFK Göteborg vann sitt första allsvenska guld 1934/35. I denna upplaga av allsvenskans sista omgång spelade Elfsborg och IFK Göteborg på Ramnavallen. Denna gång kom 9 246 och fick se en 2-0 seger för de gulsvarta efter mål av Karl-Erik Grahn och Sven Jonasson. IFK Göteborg hade redan säkrat sina guldmedaljer men Elfsborg vann här sin första allsvenska medalj med en tredjeplats.

Kitten avgör 1998

Den notoriske målskytten Christer Mattiasson skulle naturligtvis också avgöra en match mot IFK. 1998 avgjorde Kitten med matchens enda mål.

Härlig seger 2009

Denna gång var det Daniel Mobaeck och Emir Bajrami som såg till att Elfsborg bärgade den tredje raka hemmasegern mot IFK och siffrorna blev 2-0.

Premiärseger 1967

Liksom 30 år senare vann Elfsborg i den allsvenska premiären med 3-0 mot IFK. Roger Karlsson, Henry Larsson och Leif Målberg med sitt första allsvenska mål var den dagens målskyttar.

Ännu en storseger 1946/47

5-1 viktorian 1947/47 innebar att Elfsborg tog en bronsmedalj vilken var den tionde medaljen under tretton år och den sista medaljen under Elfsborgs första allsvenska epok. Stig Lindkvist två, Hugo Lydén, Per Bengtsson och Rune Persson var den dagens målskyttar.

Fredrik Berglund avgör igen 2000

Fredrik Berglund blev tvåmålsskytt också 2000 och Andreas Klarström såg till att IFK fick åka hem med en 3-0 förlust.

Hasse Berggren avgör 2002

Två snabba mål av Hasse Berggren just före paus vände 0-1 av Sebastian Henriksson till en 2-1 seger för Elfsborg.

Fjärde raka 2003

Elfsborg vann fjärde raka hemmavinsten mot IFK 2003. Andreas Klarström och Kristoffer Arvhage på straffspark var målskyttar för Elfsborg. Patric Andersson reducerade men IFK kom aldrig ifatt.

Johan Karlsson matchhjälte 2004

Segersviten hemma mot IFK förlängdes till rekordlånga fem då Johan Karlsson gjorde matchens enda mål 2004.

IFK Göteborg spelades ur allsvenskan 1970

IFK Göteborg var visserligen regerande svenska mästare men när de kom till Ryavallen i den 15:e omgången var de på jumboplats och denna förstärktes när Hans Höglund avgjorde med matchens enda fullträff och så småningom degraderades IFK Göteborg.

Äntligen vinst efter sex raka utan 2019

2019 var det match i näst sista omgången. Matchen hade poängmässigt ingen jättestor betydelse men skönt att spräcka sviten utan sex raka segrar (5 oavgjorda och en förlust). Rasmus Alm och Jesper Karlsson var målskyttar då det slutade 2-0.                                      

Hjälp till stora silver 1942/43

I den 10:e omgången vann Elfsborg med 4-1 sedan Knut Johansson två, Gillis Andersson och Axel Stenholm nätat och säsongen slutade med stora silver för Elfsborg efter IFK Norrköping som vann sitt första allsvenska guld.

Tredje allsvenska medaljen 1937/38

Elfsborg vann sin tredje allsvenska medalj (brons) 1937/38 och en av byggstenarna till denna var 3-0 vinsten mot IFK Göteborg efter att Sven Jonasson, Knut Johansson och Gillis Andersson nätat.

Tidig höstmatch 1940/41

I den fjärde omgången kom IFK till Ramnavallen och fick åka hem utan poäng. Knut Johansson, Åke Samuelsson och Evert Grahn var de som fick sträcka händerna i luften som målskyttar i den match som slutade 3-1.

Premiärseger 1968

För andra året i rad kom IFK till Ryavallen för den allsvenska premiären. Roger Karlsson och Hans Höglund gjorde var sitt mål innan Karl-Henrik Larsson reducerade för IFK i slutminuten.

3-2 1932/33

Einar Jonasson vaktade Elfsborgs mål när Åke Samuelsson med två mål och Karl-Erik Grahn med ett såg till att Elfsborg vann med 3-2 1932/33.       

Enda målet 1927/28

Elfsborg hemmaslog också IFK med 1-0 i sin andra allsvenska säsong. Bror Ljunggren var målskytt och anmärkningsvärt var att Elfsborg bara använde 12 spelare under hela året.

2-1 1951/52

Thure Nygren var målvakt och Lasse Råberg och Rune Persson nätade när Elfsborg vann med 2-1.

Seger men nedflyttning 1953/54

Lasse Råberg avgjorde då Elfsborg vann med 1-0 i den tredje omgången men det skulle inte hjälpa till slut. Elfsborg degraderades efter 28 raka allsvenska säsonger.

 Nedflyttning också 1987

När lagen möttes 1987 hade Hasse Ohlsson just tagit över tränarskapet i Elfsborg efter avgående Sven Andersson. Elfsborg var för länge sedan degraderat men fick i matchen mot IFK en litet, litet hopp om framtiden då de gulsvarta vann med 3-1. Målgörare var Christer Larsson, Fredrik Johansson och Stefan Ivarsson.

TEXT: Mikael Häggström