IF Elfsborgs Simon Strand gjorde sin hundrade allsvenska match när Djurgårdens IF besegrades med 0-3 under måndagen.

Den 28-åriga vänsterbacken som anslöt till gulsvart under 2019 hade själv inte koll på att han efter matchen kunde fira jämnt – men påmindes av flera grattishälsningar efter slutsignalen.

–Jag hade ingen koll på det förrän jag kollade min mobil efter matchen och såg att jag hade fått en del gratulationer, vilket var kul. Perfekt att få kröna 100 matcher med en seger och en bra insats, säger han.

100 Allsvenska matcher. Mäktigt. Vad säger du om det? 

–Det har gått snabbt får man väl säga, men roligt att ha nått hit. Alla 100 matcher är ju inte i Elfsborg men jag hoppas ju såklart att komma dit någon gång också och kanske även slå Sampas (Samuel Holmén) 200 matcher i Elfsborg.

Vad tror du en yngre Simon Strand hade sagt om 100 Allsvenska matcher? 

–Mitt första mål var ju att spela i en allsvensk klubb och det är ju inte många som ens får göra det. När man nu väl är inne i det så tänker man inte jättemycket på det. Men sätts det i ett annat perspektiv så är det häftigt och lite stolt är man ju, säger Strand.

Det var i början av 2019 som stockholmaren anslöt till IF Elfsborg. Han värvades då från Dalkurds FF efter att ha visat framfötterna under sin allsvenska debutsäsong 2018. I sin gulsvarta ankomst beskrev han sig som en aggressiv, spelskicklig och löpstark ytterback, vilket både lagkamrater, Elfsborgsfans och motståndare nu fått erfara.

–Jag har hittat mitt sätt att spela i Elfsborg. Jag har fokuserat ganska mycket på den defensiva biten och att stänga igen min kant för att vara en bra och solid ytterback. Men sedan har vi ett bra kollektiv där alla vet vad man ska göra. Vi har växt in i våra roller, vi förstår oss på varandra och alla vet vad vi vill göra tillsammans, vilket förenklar allt såklart och har påverkat mina insatser, säger Strand.

I maj i år fyllde ytterbacken 28 år och i år gör han sin tredje säsong i gulsvart vilket gör honom till en av de mer rutinerade spelarna i laget.

–Jag känner mig inte och jag uppfattas nog inte som en 28-åring i laget, jag hänger ju gärna med Jacob Ondrejka som är 19, säger han leendes. Nej, men man har väl fått lite rutin, växt in i laget och fått en mer stabil roll. Man har väl nånstans bevisat vilken typ av spelare man är, blivit mognare i sitt spel och uppfattar situationer på ett annat sätt än tidigare, avslutar han.

Simon Strand
Född: 25 maj 1993
Position: Försvarare
Nr: 20