Tidigare i år passerade han imponerande 200 allsvenska matcher för IF Elfsborg. När den här allsvenska säsongen avslutas om någon vecka har han gjort sin sista. Samuel Holmén, 37, avslutar nu en fantastisk karriär – och i måndagens allra sista hemmamatch ska han hyllas stort.

Profil, slitvarg, guldhjälte. Kärt barn har många namn. Nu har hur som helst dagen kommit då en av IF Elfsborgs största har bestämt sig för att tacka för sig. Samuel Holmén avslutar en fantastisk karriär som fotbollsspelare.

Vi backar bandet ett antal år, till år 1984. 26 juni det året firade nämligen föreningen IF Elfsborg 80 fantastiska år – och bara två dagar senare föddes Samuel Holmén likt en något försenad födelsedagspresent. 

Samuel Holméns uppväxt spenderades i Ljung/Annelund och sin fotbollsfostran fick han i Annelunds IF. Men redan som 14-åring hamnade den fotbollstokige liraren i IF Elfsborg. Tony Lundqvist, idag sportchef ungdom, tog in honom i hans P14-gäng. Tony Lundqvists allra första värvning.

Blev snabbt nyckelspelare

Inför säsongen 2003 tog den blott 18 år gamla talangen det riktiga klivet upp i IF Elfsborgs a-lag. Där satte karriären rejäl fart och under det året fick han chansen i hela 23 allsvenska matcher. Succén för innermittfältaren fortsatte och 2006 var han starkt bidragande till det minnesvärda SM-guldet.

Året efter tog han – efter över 100 matcher i allsvenskan, ett antal fina framträdanden i Europa-matcher och dessutom debut i det svenska a-landslaget – steget vidare utomlands. Danska storklubben Bröndby IF var klubben som köpte loss den då 23 år gamla “Sampa”.

Efter nästan tio års spel i Europa kom till slut den dagen många Elfsborgare länge längtat efter. Efter tre år i danska Bröndby IF och sju år i Turkiet spelandes för Istanbul BB, Fenerbahçe SK, Bursaspor och Konyaspor var det dags att komma hem. 

21 juni 2017 presenterades han för sitt IF Elfsborg. Han berättade då att han ville hem och spela för klubben han brinner för. Och precis samma driv han kom hem med har han visat i varenda minut han spelat sedan dess.

Vad har IF Elfsborg betytt för dig, Samuel?

– Fotbollsmässigt, allt. Det har blivit lite som en andra familj. Man kom hit som väldigt ung och hela den ungdomsvägen upp tog man om hand om. Jag offrade ju kompisar och mycket annat i livet för att satsa på fotbollen och ingen i den här klubben har gjort att jag ångrade det på något sätt. Sedan att få komma upp i a-lag och vinna SM- och cupguld med sin klubb är fantastiskt. Kan inte önska mer, på något sätt. Och sedan också få göra min karriär, komma ut och prova på spel i Europa och landslag, och sedan få komma tillbaka och avsluta här. Och lämna klubben i ett skick där vi ska vara. Det känns väldigt, väldigt bra, säger Samuel Holmén.

”Hade varit en dröm”

Det är två matcher kvar innan dess att skorna läggs på hyllan. Och givetvis går det att drömma om en alldeles magisk avslutning.

– Att vinna guld som avslut hade ju givetvis varit nästan lite för bra för att vara sant. Men det är två matcher kvar, sex poäng att spela om och vi har sett att det händer saker varje omgång nu. Det är inte avgjort än. Vi ska vinna våra två matcher och så får vi se hur långt det räcker. Men det är klart att det hade varit en dröm, och det är inte omöjligt. Vi ska tro på det in i det sista, säger han 

Stefan Andreasson, klubbchef i IF Elfsborg, har fått uppleva Samuel Holmén både på och utanför planen. När det nu är dags att summera den här karriären minns han tillbaka på många fina år ihop.

– Samuel förtjänar verkligen att hyllas, precis som alla som tackar för sig gör. Sedan är det så att Samuel har en annan bakgrund än de allra flesta. Han kom till oss väldigt tidigt. Hans resa är, även om vi har haft många stora och fina spelare hos oss, helt unik i sig. Kom som 14-åring från Annelund och från den berömda fotbollssläkten Holmén. Sedan vid starten av gymnasiet flyttade han också till Borås. Det var i den vevan som jag började jobba heltid i föreningen. Man minns tillbaka på den beryktade 84-kullen som bodde på Kulan. Det var nog sju-åtta landslagsspelare som mest i den kullen, där givetvis Samuel stack ut som mest. Det var en av de första kullarna från när vi tog över boendet (Kulan), där Samuel var med i starten, minns Stefan Andreasson.

Han fortsätter:

– Jag gjorde mitt sista år som spelare år 2001, då dök han upp på någon träning och sparkade lite på en. Det blev en kort stund med honom på planen, och man förstod redan då att Samuel skulle bli en väldigt bra spelare. Sedan blev han permanent uppflyttad inför säsongen 2003 och då han fick givetvis ta över nr 8. Sedan minns jag Samuels tävlingsdebut borta mot Gerdsken i Svenska Cupen. Jag tror att det var två spelare sjuka och då fick han spela, var bäst på plan och därefter var han bofast.

”Ska inte varva ned…”

Samuel Holmén blev snabbt ett eftertraktat namn. Stefan Andreasson tänker tillbaka på när klubb efter annan visade intresse för mittfältaren.

– Under alla de åren, 2004-2007 där han vinner SM-guld och går till Bröndby, var han en tydlig nyckelspelare. Han var också alltid jagad av många klubbar, men han stannade hos oss. Jag tror det kan ha varit inför säsongen 2005 när Djurgården jagade honom som jag hade stämt av med Samuel, och då kommenterade jag det hela med att “Holmén ska inte varva ner på många år”, säger han och skrattar. 

Han fortsätter:

– Han ville vara i Elfsborg och han ville verkligen att vi skulle vinna en titel innan han skulle gå vidare – och det gjorde vi. Mitt under den perioden skrev vi också ett nytt kontrakt, för det var hans bestämda uppfattning att Elfsborg ska ha pengar för honom. Det gjorde han på ett väldigt bra sätt. Sedan var han med i Europaspelet tills vi åkte ur, och det var också viktigt att han skulle vara med hela vägen. Sista matchen blev borta mot Valencia innan han därefter lämnade för Bröndby.

– Ytterligare en grej jag tänker på med Samuel är från år 2005. Anders Svensson kom hem det året och då ville givetvis Anders ha nummer åtta. Det var ett krav från Anders. För Samuel var det givet och han tog tian istället.

Satte stort avtryck

Samuel Holmén lämnade IF Elfsborg, men ställde alltid upp de sätt han kunde och Stefan Andreasson berättar om en tid där såväl kontakten som relationen sinsemellan var intakt. 

– Han gjorde det han kunde, alltid för IF Elfsborgs bästa.

Karriären gick som bekant från Danmark och vidare till Turkiet. Där blev det alltså totalt sju år.

– Hela tiden så följde man hans karriär med stolthet. Det var också landslagsspel där han under en period var ganska given, men som ytter i och för sig. Och inte minst karriären i Turkiet där man kanske förstod en liten del av hans storhet när han var där – men framför allt när han skulle hem. Då förstod man på riktigt vilket avtryck han gjort där. Han var alltid rankad högt och en väldigt uppskattad spelare. En fantastiskt fin karriär.

Och sedan, sommaren 2017, kom dagen. Återkomsten.

– Ja, och en fråga man alltid ställer sig är när det är rätt tajming att komma hem. Det vet man aldrig. Vi pratade varje år om att komma hem. Men det är aldrig riktigt skarpt läge förrän man själv känner det. Så blev det sommaren 2017, trots att han hade ett år kvar på sitt förmånliga avtal där. Det var också ett bevis på hur uppskattad han var. När han väl sa att han ville komma hem till IF Elfsborg hade de förståelse för det, säger han och minns tillbaka på uppståndelsen kring det hela:

– Den här är den tredje spelaren, efter Mathias Svensson och Anders Svensson, som samtliga sponsorer och supportrar vill ha hem till Borås. Den uppslutningen runt den här hemkomsten var fantastisk, och det kände Samuel av. Det var en fin period där man mobiliserade ett stort stöd och han kände engagemanget. Han fick en fin premiärmatch, 3–0 hemma mot Hammarby och med en assist till Jocke (Joakim Nilsson) och tack vare segern toppkänning i tabellen. Det var en häftig och bra period – och fin premiär för honom.

”Ett fantastiskt föredöme”

29 november 2021 blir Samuel Holméns sista hemmamatch. Lördagen därpå väntar den allra sista matchen.

– Så står vi här idag efter fyra och ett halv år. Det är dags att summera Samuels karriär som förhoppningsvis alla kommer komma ihåg vad för spelare det är, och vad han har gjort för IF Elfsborg.

Hur beskriver du Samuel Holmén som människa och som spelare?

– Samuel är ett fantastiskt föredöme, en lagspelare som alltid har gett allt. Han behöver inte synas i alla lägen, utan han bara kör på. Då blir man populär och ett föredöme för många. Precis så han varit, mån om såväl klubb som lagkamrater. Han tar hand om nya spelare och ska det fixas lagaktiviteter står alltid Samuel bland de längst fram. Samuels påverkan sedan hemkomsten har gjort att vi kunnat ta ny sats och kommit upp och utmanat igen.

Hemma mot AIK 29 november ska Samuel Holmén hyllas stort för en fantastisk karriär.

– Cirkeln sluts nu i Samuels sista hemmamatch framför många Holménare på läktaren. Och vi ska ge en hyllning till Samuel på det sätt som han verkligen förtjänar, avslutar Stefan Andreasson, klubbchef i IF Elfsborg. 

Tack för allt – Samuel Holmén!

En längre filmad intervju med Samuel Holmén publiceras på elfsborg.se inom kort.