Statistiken för de 73 allsvenska matcher som spelats i Borås i allsvenskan visar att Elfsborg har 29 vinster, 23 oavgjorda och 21 förluster. Målskillnaden är 117-88 till Elfsborg.

I allsvenskans begynnelse var AIK det stora rika laget. En förklaring till detta kan vara att AIK under allsvenskans första 20 säsonger var nästan ensamma från Stockholm. Westermalm, Hammarby, Reymersholm och Djurgården gjorde endast ströbesök varför någon konkurrens på hemmaplan inte fanns. AIK var också den rika klubben tack vare sin stora publik.

Första gången AIK kom till Borås var i den sista omgången 1926/27 då matchen slutade 1-1 på Ramnavallen. Thure Claesson gjorde hemmalagets mål. 1927/28 träffade lagen på varandra i premiären och Elfsborg vann med 2-1 sedan Thure Claesson gjort mål igen och det andra hemmamålet gjorde Bror Ljunggren. 1928/29 vann Elfsborg klart med hela 4-1 och den gången var det Sven Jonasson, Nils ”Mölndis” Andersson, Bror Ljunggren och Gösta Nordström som förpassade bollen bakom AIK: s målvakt.

AIK lyckades därefter med bedriften att vinna fem segrar i följd i Borås från och med säsongen 1929/30 till och med 1933/34. Sviten bröts 1945/35 då Elfsborg vann med 2-1 efter att Karl-Erik Grahn svarat för båda Elfsborgsmålen.

En legendarisk match var givetvis i den sista omgången 1935/36 då det stora publikrekordet med 16 348 sattes på Ramnavallen och Elfsborg med en 4-1 seger kunde säkra sitt första allsvenska guld. Den dagens hjältar i målprotokollet lystrade till namnen Åke Samuelsson, Sven Jonasson, Gillis Andersson och Karl-Erik Grahn.

Under de kommande nio matcherna vann Elfsborg sju och två slutade oavgjort. Alla de gamla storspelarna förtjänar ett omnämnande och Åke Hallman räddade den ena hemmapoängen i 1-1 matchen 1936/37. 1937/38 var Knut Johansson och Åke Samuelsson målskyttar vid 2-0 segern. Nästa match under Elfsborgs andra guldsäsong 1938/39 var Knut Johansson matchvinnare med två mål då AIK gjorde ett.

Tredje guldåret 1939/40 möttes lagen i sista omgången. Elfsborg hade ledningen med 30 poäng före IFK Göteborg som stod på 29. AIK låg i mitten av tabellen och skulle normalt inte ha någon chans på Ramnavallen. Matchen gick programenligt till en början då Sven Jonasson gjorde 1-0 efter två minuter och Knut Johansson utökade ledningen efter en dryg halvtimmas spel. Guldet tycktes klart i pausen men i den andra halvleken strulade det till sig rejält. AIK tilldömdes en straffspark efter 67 minuter men Åke Sandberg klarade Åke Anderssons skott och allt såg klart ut. Sista kvarten skulle bli en mardröm för Elfsborg. Efter att Kurt Kjellström reducerat i 73: e minuten så kvitterade Holger Belin när tre minuter var kvar. IFK Göteborg ledde samtidigt på Olympia mot Hälsingborg med 2-1 och nu hängde guldet på en skör tråd. AIK pressade men 2-2 stod sig och Elfsborg var mästare med bättre målkvot. Det var förresten sista gången detta räknesätt tillämpades – alltså antalet gjorda mål dividerades med antal insläppta – men än i dag lever detta begrepp märkligt nog kvar och används felaktigt då man menar målskillnad.

1940/41 vann Elfsborg sin största seger mot AIK i Borås då det slutade 5-0. Nils Samuelsson gjorde två mål medan broder Åke Samuelsson, Erik Schönning och Karl-Erik Grahn svarade för var sitt. Nästkommande säsong var Knut Johansson matchens ende målskytt. 1942/43 gjorde Elfsborg fem mål igen och AIK denna gång två. Sven Jonasson två, Evert Grahn, Knut Johansson och Gillis Andersson gjorde hemmamålen. Tre måls marginal blev också nästkommande säsong då det slutade 4-1. Evert Grahn var tvåmålsskytt och Sven Jonasson och Helge Johansson gjorde ett vardera. Elfsborg fullföljde sin segersvit 1944/45 då det blev 3-2 och Sven Jonasson, Helge Johansson och Axel Stenholm var målgörare.

Efter detta följde tre AIK-vinster i rad där det blev 1-0, 2-0 respektive 3-0 till Gnaget.

1948/49 stack Elfsborg emellan med en 4-2 seger efter att Rune Rosén gjort hattrick och Egon Dahlgen ett mål. 1949/50 slutade matchen mållös och 1950/51 hjälpte det inte AIK att de vann med 3-1 – Kurt ”Kocken” Söderström målade för Elfsborg – för AIK åkte ur allsvenska för första gången.

AIK kom tillbaka genast och när de kom till Ryavallen vann de med 2-1 efter att Henry Larsson gjort Elfsborgs mål. 1953/54, detta olyckliga Elfsborgsår, blev det 1-1. Lasse Råberg räddade hemmapoängen men det hjälpte inte. Division II var vad som gällde för Elfsborg efter den säsongen.

När Elfsborg gjorde comeback 1961 var AIK ett bottenlag. Ja, de var så dåliga att de åkte ur allsvenskan efter en sällsynt spännande avslutningsomgång. Hammarby låg under hemma mot IFK Göteborg med 0-3 samtidigt som AIK spelade mot bottenkollegan Degerfors på Stora Valla. Hammarby gjorde det oväntade och kvitterade till 3-3 nästan samtidigt som Boråsdomaren Assar Isaksson modigt blåste en korrekt straff för Degerfors när en kvart återstod. Göran Kummelstedt gjorde mål och då Tord Grip ökade till 2-0 var AIK ett division-II lag.

På Ryavallen förlorade AIK med 2-1 när serien vände sedan Sören Häggström givit AIK ledningen, Wigar Bartholdson kvitterat och Henry Larsson slagit in segermålet för Elfsborg.

Henry Larsson var målskytt såväl 1963, denna gång tillsammans med Jens Söderberg, då det slutade 2-2 som 1964 när Elfsborg vann med 3-0. Henry fick hjälp med målen av Gert Christiansson och Lars-Åke Gunnarsson denna gång.

AIK var riktigt besvärliga för Elfsborg såväl 1965 som 1966. 1965 vann AIK med 2-1 på Ryavallen i en match som var den sista i en förlustsvit på tre raka för Elfsborg. Ove Grahns mål räckte inte och denna förlust kostade så småningom Elfsborg det allsvenska guldet detta år.

1966 vann AIK avslutningsmatchen med 1-0 och med detta förlorade Elfsborg andraplatsen till IFK Norrköping.

En annan viktig match var 1969 då båda lagen var involverade i bottenstriden och Elfsborg räddade 1-1 via ett sent självmål av Paolo Bruchi i AIK som nickade bollen i eget mål. Det var tredje året i rad som matchen lagen emellan slutade 1-1.

1970-talet gav endast två AIK-vinster på Ryavallen men den ena av dem var oerhört betydelsefull. 1979 var AIK bottenlag – de åkte faktiskt ut – men segern med 1-0 på Ryavallen i den 24.e omgången spelade bort Elfsborgs chans att vinna guld också denna gång. I stället vann Halmstads BK.

På 1980-talet var det tvärt om. Av de sex matcher som spelade vann Elfsborg endast en. Det var 1987 som Elfsborg först i den nionde omgången tog årets första seger då Ulf Köhl avgjorde mot ett svagt AIK med matchens enda mål. Det skulle dröja åtta matcher till innan nästa seger kom, denna gång mot Hammarby. Men då var det för sent. Elfsborg åkte ut som sista lag.

I comebacken 1997 var Elfsborgs segersiffror 3-1 med Mats Rotting, Anders Thorstensson och Fredrik Berglund som målskyttar.

Efter att det slutat oavgjort 1998, 1-1 efter mål av Anders Svensson, 1999 2-2, mål av Anders Svensson och Stefan Mogren, vann AIK tre raka segrar med uddamålet. 2000 och 2001 var segersiffrorna 2-1(Elfsborgsmålen av Fredrik Berglund respektive Johan Karlsson) och 2002 med 1-0. Lägger man därtill segern i cupfinalen 1997 (2-1) som spelades tre dagar efter den allsvenska matchen och 2002 års AIK seger i semifinalen i Svenska Cupen (1-0) så hade Elfsborg sju raka i Borås utan hemmaseger.

Sviten bröts 2003 efter en match vi minns med välbehag. Elfsborg presterade sitt bästa spel på många år och dessutom glömmer vi aldrig de två fantastiska mål som Hasse Berggren slog till med vilket gjorde att matchen slutade 2-0.

Det blev en ny gulsvart seger 2004 i en match där AIK gjorde matchens enda mål i egen bur. Detta var signifikativt för AIK denna säsong då laget för tredje gången i historien så småningom ramlade ur allsvenskan.

GULDÅRET 2006 var matchen i den 17: e spelomgången en ren seriefinal. AIK var serieledare en poäng före Elfsborg och skulle också så förbli efter matchen.  Det blev en tät match som slutade 1-1 efter att Andreas Augustsson nickat in en hörna och Daniel Mendes kvitterat från misstänkt offsideposition. Den tuffa matchen gav också två utvisningar, en till vardera laget. AIK ledde serien också efter 17 omgångar men gjorde det inte efter 26.

2007 spelades matchen på Borås Arena endast tre dagar efter att Elfsborg vunnit med 1-0 på Råsunda. Elfsborg lyckades med något som är svårt, nämligen att besegra samma motståndare två gånger inom fyra dagar. Elfsborg tog ledningen genom James Keene i den första halvleken och i den andra gjorde Mattias Svensson sitt livs solomål då han tunnlade AIK-försvaret och rullade in bollen bakom Daniel Öhrlund.

Elfsborg vann en tidig vårmatch 2008 med 3-0 efter har avgjort matchen under femton underbara spelminuter mellan 38 och 53. I tur och ordning nätade Stefan Ishizaki, Joakim Sjöhage och Denni Avdic och så var den matchen klar.

2009 spelades matchen i den 26:e spelomgången och Elfsborg behövde en seger för att ha en sista chans att hänga på i striden om det allsvenska guldet. Elfsborg var det bättre laget men lyckades aldrig spräcka målnollan så matchen slutade mållös och AIK gick vidare mot ett allsvenskt guld detta spelår.

När AIK kom på besök 2010 var det som regerande mästare men vi har väl aldrig sett ett så svagt AIK i Borås. Elfsborg var fullständigt överlägsna och vann med 4-0 sedan Denni Avdic två, Martin Ericsson och Amadou Jawo nätat.

2011 gjorde AIK:s succényförvärv Mohamed Bangura två mål i den första halvleken. Niklas Hult reducerade före paus och efter densamma så styrde David Elm in 2-2 efter ett skott från Daniel Nordmark. Detta var enda gången under hela den allsvenska säsongen 2011 som ett lag som hade ledningen med 2-0 inte vann matchen.

GULDÅRET 2012 var AIK gäster i omgång nio. Matchen var länge mållös och dagens hjälte David Elm startade på bänken. David Elm kom in i 64:e matchminuten och tio minuter senare nickade David in segermål på ett inlägg från Oscar Hiljemark. En härlig seger och viktig byggsten mot guldet hade tagits.

2013 var det seriepremiär på Borås Arena mot AIK. En nästan fullsatt arena fick se en mållös första halvlek men efter paus hände allt. Nabil Bahoui gav AIK ledningen. James Keene kvitterade. Henok Goitom såg till att AIK ledde igen innan James Keene kvitterade igen och det slutade 2-2.

2014 var det möte i omgång 26. Det skulle visa sig Elfsborg fortfarande efter nio AIKbesök på Borås Arena var obesegrade mot de svartgula. Simon Hedlund gjorde sitt första allsvenska mål på hemmaplan framspelad av Viktor Claesson efter 20 minuters spel av den andra halvleken.. Det skulle dock inte räcka till seger då Nabil Bahoui åter blev målskytt i Borås när han kvitterade med fem minuter kvar innan de nittio hade spelats och det slutade 1-1.

2015 gjorde AIK sitt tionde allsvenska besök på Borås Arena och inte heller nu fick Gnaget med sig en seger hem. AIK startade bäst och Nabil Bahoui gjorde 1-0 redan efter två minuter. Men det tog bara sex minuter innan Viktor Claesson kvitterade. Målkavalkaden fortsatte med att Per Frick gjorde 2-1 efter 16 minuter men Elfsborg fick bara behålla ledningen i två minuter då Nabil Bahoui kvitterade. Denna lite märkliga målexplosion fortsatte efter 21 minuter då Arber Zeneli gav Elfsborg ledningen med 3-2.

Det började spekuleras i om det för första gången sedan 1964 (Elfsborg-GAIS 7-3) skulle bli tvåsiffrigt antal mål i en Hemmamatch för Elfsborg men icke. Det blev inga fler mål och Elfsborg kunde räkna hem en härlig 3-2 seger.

Målexplosion blev det också 2016. AIK:s sommarförvärv Chinedu Obasi gjort två mål inom tre minuter då halvtimman spelats. Elfsborg replikerade genast då Viktor Prodell reducerade. AIK tycktes gå mot sin första seger på Borås Arena men Per Frick trängde in kvitteringen när en kvart återstod av matchen och det slutade 2-2.

2017 var det hemmapremiär i andra omgången. Henok Goitom gav AIK ledningen men Per Frick kvitterade före halvtidsvilan. I andra halvleken så avgjorde AIK:s allsvenska debutant Jesper Nyholm och såg till att AIK för första gången vann på Borås Arena. 2-1 slutade det alltså.

2018 var det match i omgång 8. Matchen mot den säsongens blivande svenska mästare slutade 0-0

2019 blev det höstbesök i omgång 26. Henok Goitom (igen) gav AIK ledningen med endast kvarten kvar att spela. Elfsborg ville inte förlora denna dag och Jonathan Levi lyckades kvittera så det slutade 1-1.

2020 så spelades sista omgången på Borås Arena. Elfsborg tog ledningen med 2-0 i den första halvleken efter mål av Simon Olsson och Rasmus Alm. I den andra halvleken kom AIK tillbaka och Nabil Bahoui och Mikael Lustig gjorde var sitt mål så det slutade 2-2..

Anmärkningsvärt inför måndagens match är att AIK inte har förlorat efter att ha gjort första målet sedan 10 augusti 2017. AIK har sedan då tagit ledningen med 1-0 i hela 80 matcher utan att förlora. 68 av de 80 har slutat med vinst.

Finns också tre som är aktuella för spel som varit flitiga målskyttar lagen emellan. Henok Goitom har svarat för 8 allsvenska mål mot Elfsborg. Nabil Bahoui har lyckats med etta sex gånger. Per Frick har å andra sidan gjort fem mål mot AIK.

Text: Mikael Häggström