Elfsborgs elitverksamhet – en av landets bästa

Publicerad: 2022-01-15 09:55, Uppdaterad 2022-03-07 16:42

Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) har tillsammans med Unicoach presenterat 2021 års certifiering av SEF-klubbarnas ungdomsakademier. Där tilldelas IF Elfsborg fortsatt fem stjärnor, vilket är det maximala betyget man kan få. 

Varje år utför Svensk Elitfotboll (SEF) en certifiering av medlemsklubbarna som ingår i Unicoach och deras akademier. Samtliga föreningars ungdomsverksamhet genomlyses och poängsätts i syfte att utveckla svensk elitfotboll. Syftet är att bland annat kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutbildning, att identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden och att framhålla vikten av ledarutbildning. SEF poängterar i sin bedömning att det viktigaste inte är att utse vilken akademi som får flest poäng, utan snarare att få ett mått på sin egen verksamhet och en referenspunkt på vad varje förening behöver försöka förbättra till kommande säsong.

Fem stjärnor är det maximala antalet som kan utdelas, och där har Elfsborg än en gång nått högsta betyg. Det är totalt 11föreningar i landet som når upp till fem stjärnor. Från år 2020 blev bedömningen dessutom hårdare under vissa områden, men klubbarna kunde ändå visa upp goda resultat där Elfsborg under fjolåret också hade fem stjärnor, vilket man når när man fått över 2500 poäng. Det absolut viktigaste är dock den enskilda poäng varje förening får som då går att jämföra med fjolårets poäng.

Föreningen blir intervjuade, verksamhetsplaner gås igenom och blir till slut en samlad bedömning. De områden som bedöms är värdegrund och mål med akademin, spelarutbildning, ledarorganisation, faciliteter, skolsamverkan, samarbete med andra klubbar och sportsliga resultat av Akademin. Elfsborg ökade här i år 110 poäng, vilket också gör att laget klättrar i ”tabellen”.

De tio föreningar som fått fem stjärnor är följande:

Malmö FF
5470
IF Brommapojkarna*
4749
AIK
3977
IF Elfsborg
3082
IFK Norrköping
3031
IFK Göteborg
3013
Helsingborgs IF
2985
BK Häcken
2700
Halmstads BK
2656
Hammarby Fotboll
2597
Djurgårdens IF
2549

*IF Brommapojkarna ingår inte i Unicoach-nätverket och är därför inte med på tidigare publicerad lista

Elfsborgs sportchef ungdom, Tony Lundqvist, är den som jobbat hårt med att ta fram allt underlag till certifieringen – och han är givetvis nöjd.
– Glädjande nog visar vi att vi kan hålla i och fortsatt varar en av landets bästa föreningar sett till talangutveckling. Det i kombination med att också A-laget är och fajtas i högsta tabelltopp i år igen är otroligt glädjande, särskilt med tanke på att vi fortsätter lyfta upp talanger från våra egna led. Det hårda jobb, den långsiktiga plan som vi följer ytterst noga gällande talangutveckling och all den dokumentation vi gör ger också resultat. Det är lätt att känna sig nöjd, och vi är nöjda, men vi behöver fortsatt ligga i framkant och jobba för att bli bättre. Att vi klättrar poängmässigt är också glädjande och vi kan fortsatt locka hit landets mest talangfulla spelare då det här är ett kvitto att visa – vår modell fungerar, säger Tony Lundqvist.

Huvudpartners Officiella sportleverantörer