110725 Fotboll, allsvenskan, Elfsborg - Djurgården: Slutsekunder, Pa Demba Touray, målvakt, Djurgården, är uppe och nickar © Bildbyrån - 63827

Historik – klart plus i historien mot Djurgården i Borås

Publicerad: 2022-05-08 11:12

Djurgårdens IF kommer till Borås Arena på måndag för lagens 53:e möte i allsvenskan i Borås.

Totalt har Elfsborg ett klart övertag i statistiken. 24 segrar för de gulsvarta, 15 oavgjorda och 13 segrar för Djurgården har det blivit genom historien. Elfsborg har också ett övertag i målskillnaden med 86-60.

Första allsvenska mötet i Borås var säsongen 1927/28 då Elfsborg vann på Ramnavallen med 3-1 och målen gjordes av Bror Ljunggren, Sven Jonasson och Thure Claesson. Djurgården degraderades denna säsong.

Djurgården gjorde ett andra tillfälligt besök 1936/37 och då var det Gillis Andersson som sänkte gästerna med att göra matchens två mål.

Stockholmarna kom tillbaka till allsvenskan 1945/46 och då vann Elfsborg med 2-1 efter mål av Hugo Lydén och Ernst Hernqvist. 1946/47 vann Elfsborg med 6-3 och denna gång hade hemmalaget tre tvåmålsskyttar, Rune Rosén, Stig Lindkvist och Karl-Erik Grahn.

1947/48 vann Djurgården på Ryavallen med 3-0 i den sista omgången men det hjälpte inte. Halmia utklassade Hälsingborgs IF 5-0 och Jönköpings Södra IF vann mot GAIS på Gamla Ullevi med 2-0 och detta skickade ut blåränderna från allsvenskan.

Djurgården kom igen efter en säsong i Division II och nu började man bygga upp ett bra lag. Trots detta var det svårt i Borås och 1949/50 vann Elfsborg med 3-1 efter två mål igen av Rune Rosén och ett av Hugo Lydén.

Rune Rosén gjorde gärna mål mot Djurgården och i nästa match gjorde han tre och Evert Grahn ett då Elfsborg vann med 4-2 säsongen 1950/51.

1951/52 klarade Elfsborg sig kvar i allsvenskan genom att besegra Djurgården i näst sista omgången med 2-1. Denna gång var det Olle Claesson och Urban Larsson som svarade för de viktiga gulsvarta målen.

Elfsborg klarade sedan inte att vinna på de två följande matcherna, 1952/53 vann Djurgården med 1-0 och den för Elfsborg så olycksaliga säsongen 1953/54 slutade det 2-2 sedan Bernt Olausson gjort båda hemmamålen.

När Elfsborg kom tillbaka 1961 hade Djurgården vunnit allsvenska guldmedaljer såväl 1954/55 som 1959 men sensationellt blivit degraderat 1960 som mästarlag. Vid tre andra tillfällen har ett mästarlag fått lämna allsvenskan den kommande säsongen. Hälsingborg blev först då laget vann 1933/34 och därefter hände detta GAIS som vann 1953/54 och slutligen IFK Göteborg som degraderades 1970 efter att ha vunnit 1969.

1962 var Djurgården ett allsvenskt lag igen och erövrade stora silvermedaljerna. Matchen på Ryavallen slutade 2-2 sedan Lasse Råberg svarat för båda Elfsborgsmålen.

1963 spelades den allsvenska premiären mellan Elfsborg och Djurgården och det slutade 1-1 sedan Ove Grahn målat för Elfsborg och Leif Skiöld för Djurgården.

Djurgården vann allsvenskan 1964 och 1966 men vid båda tillfällena förlorade laget på Ryavallen. 1964 blev det 2-0 efter mål av Ove Grahn och Owe Westerberg och 1966 var det den då unge Hasse Höglund och Hans ”Lien” Gustavsson som var hemmalagets målskyttar vid 2-1 vinsten.

Alla Elfsborgssupportrar minns också gärna 1968 då det slutade hela 4-0 till Elfsborg. Henry Larsson två, Bosse Falk och Hasse Höglund var målgörare i den matchen.

På 1970-talet slutade sex av nio matcher oavgjort. Det var endast 1974 då Elfsborg vann med 3-1 – två mål av Tommy Svensson och ett av Sverre Rökaas – 1971 och 1979 då Djurgården vann med matchens enda mål som något lag gick från planen som vinnare.

1980-talet startade åter med två raka 1-1 matcher. Stefan Larsson och Leif Gustavsson var de hemmaspelare som var målskyttar.

Djurgården åkte ut 1981 och när laget kom tillbaka 1986 blev det rejält med stryk. Än en gång slutade det 4-0 och Lennart Johansson, Lennart Nilsson, Stefan Larsson och Reino Oscarsson var glada målskyttar.

Nästa möte lagen emellan var 1999 då Elfsborg vände ett 0-1 underläge till seger med 2-1. Sharbel Touma gav Djurgården ledningen på straff och Mikael Martinsson utjämnade sedan Jörgen Wåhlemark blivit fälld. Segermålet gjorde Andreas Klarström.

2001 tog Djurgården revansch då efter att Niklas Gudmundsson givit Elfsborg ledningen men Johan Wallinder och Stefan Bärlin gjorde var sitt mål och det slutade med en 2-1 seger för gästerna.

2002 var den stora guldfesten för Djurgården i sista omgången. Johan Elmander och Andreas Johansson gjorde målen inför 18 000 personer varav många var djurgårdare som kom till Borås och jublade över det första guldet sedan 1966.

2003 spelade Elfsborg bra men trots många tillfällen kunde laget inte överlista en storspelande Andreas Isaksson. I stället var det Gert den Ouden och Rene Makondele som svarade för var sitt mål och därmed kopierades Djurgårdens 2-0 seger från 2002.

2004 slutade det 0-0 efter en jämn match där de båda målvakterna Johan Wiland och Andreas Isaksson gjorde bra insatser. Det var i den sjunde omgången och Elfsborg hade dittills inte vunnit någon match den säsongen.

2005 vann Djurgården med 2-1 i det första mötet på Borås Arena. Samuel Holmén gav Elfsborg ledningen men i den andra halvleken kvitterade först Johan Arneng och därefter slog Sören Larsen in segermålet i en match som djurgårdarna själva betraktade som en mycket viktig byggsten mot det allsvenska guldet.

GULDÅRET 2006 minns vi alla med enorm glädje avslutningsmatchen. Daniel Alexanderssons slog ett fint inlägg som Mathias Svensson kastade sig och nickade förbi Djurgårdsmålvakten Pa Dembo Tourray och Joakim Sjöhage stötte in målet som gav oss det efterlängtade guldet efter 45 års väntan. Slutminuterna var nervösa men Elfsborg säkrade segern och det allsvenska guldet med 1-0 vinsten.

2007 tog Elfsborg ledningen efter att Jon Jönsson pangat in en frispark efter en tolv minuters spel. Pangar var ordet denna dag och Robert Stoltz skickade in kvitteringen med ett distansskott strax innan halvtimman spelats. Anders Svensson var dribblingskung just före paus då åkte slalom mellan djurgårdsförsvararna och rullade in Elfsborgs ledningsmål. Elfsborg var det bättre laget i den andra halvleken och därför var det väldigt snöpligt att Mikael Dahlberg kunde styra in ett högerinlägg när tio minuter återstod och fastställa slutresultatet till 2-2.

Elfsborg vann en ny uddamålsseger 2008 och denna gång var det James Keene som fick göra det avgörande målet som skulle visa sig bli matchens enda.

2009 vände allsvenskan mellan de båda lagen. Elfsborg hade vunnit på Stadion efter ett sent segermål av Teddy Lucic och var stora favoriter på hemmaplan. Elfsborg hade ett stort spelövertag i den första halvleken men fick aldrig någon utdelning i form av mål. Det var i stället Djurgården som tog ledningen på straff som Daniel Sjölund slog in. Elfsborg pressade sedan rejält i den andra akten men det skulle dröja ändå till 79:e minuten innan Denni Avdic, som kommit in som ersättare, kvitterade. I nästa matchminut spelade Denni fram Daniel Nordmark som slog in 2-1 från nära håll. På stopptid lyfte James Keene in bollen mot motståndarmålet och där fanns bara Petter Gustafsson som olyckligtvis styrde bollen i eget mål.

2010 spelades matchen lagen emellan i den sjätte spelomgången. Johan Oremo gav Djurgården en tidig ledning men Denni Avdic hade redan före paus vänt matchen till Elfsborgs fördel med två mål. Martin Ericsson spikade sedan slutresultatet 3-1 i den andra halvleken.

Djurgården tog också ledningen 2011 då Joona Toivo överlistade Ante Covic. Daniel Mobaeck kvitterade efter en dryg halvtimma och det blev Stefan Ishizaki förunnat att efter ett drömanfall i slutminuterna klacka in segermålet 2-1 till Elfsborg.

GULDÅRET 2012 var det allsvenska premiär mellan Elfsborg och Djurgården. Anders Svensson blev tvåmålsskytt i den första halvleken. Djurgården pressade hårt i den andra och det var Kenneth Höie som debuterade i målet för Elfsborg som räddade hemmasegern. Marc Pedersen reducerade men Elfsborg höll undan och vann med 2-1.

2013 vann Elfsborg sin sjätte raka hemmaseger mot Djurgården. Mål av Lasse Nilsson och Stefan Ishizaki under den första kvarten av den andra halvleken gav en säker 2-0 seger.

Segersviten sprack 2014. I säsongen sista hemmamatch i den näst sista spelomgången så avgjorde Haris Radetinac matchen till Djurgårdens fördel med ett mål strax efter pausen och Djurgården hade vunnit sin andra match på Borås Arena.

2015 blev det ordning igen. Viktor Prodell gjorde ett mål i vardera halvleken och Elfsborg vann säkert med 2-0.

2016 var det match i omgång sex. Elfsborg avgjorde redan före paus med två mål under slutet av halvleken då Lasse Nilsson och Viktor Claesson nätade. Viktor Prodell blev målskytt i den andra för andra året i följd då han fastställde slutresultatet till 3-0. 

2017 var det match i omgång 24. Magnus Eriksson var matchens första målskytt tidigt. I den andra halvleken kom tre mål inom 10 minuter. Viktor Prodell kvitterade, Kim Källström gav Djurgården ledningen innan Issam Jebali med knappa kvarten kvar fastställde 2-2.

2018 var det Elfsborg som tog en tidig ledning. Simon Lundevall var målskytt. Jonathan Ring kvitterade och just före paus så gav Aliou Badji Djurgården ledningen.

Det verkade bli en Djurgårdsseger men i matchen 90:e minut kvitterade Jon Jönsson och resultatet 2-2 från föregående år upprepades.

2019 blev det bara ett enda mål. Kevin Walker hade kommit in tidigt i matchen och fem minuter in på den andra halvleken avgjorde han.

2020 var det också en Djurgårdare som gjorde matchens enda mål. Men då var Jakob Une Larsson som skulle passa bakåt till sin målvakt Per Kristian Bråtveit men då hade målvakten redan lämnat målet.

2021 var det premiär på Borås Arena en svinkall aprildag med snö i luften. Aslak Vonn Witry blev den säsongen snabbaste allsvenska målskytt efter 11 minuter. I den andra halvleken fastställde Edward Chilufya Djurgårdens seger till 2-0.

Mikael Häggström

Huvudpartners Officiella sportleverantörer