Hemmahistorik – Det stora Västderbyt

Publicerad: 2022-05-18 13:29

Elfsborg mot IFK Göteborg betraktas oavsett tabellplacering som årets match i Borås. I allsvenskan har det spelats 66 matcher och Elfsborg har 38 vinster, 16 oavgjorda och 17 förluster med målskillnaden 127–77. En gång, 1972, möttes lagen i division II och då vann IFK Göteborg med 2–1. Dessutom vann IFK med samma siffror i en kvartsfinal i SM-slutspelet 1983.

Den 19 september 1926 var den första allsvenska matchen mellan lagen. 3 913 personer kom till Ramnavallen för att se den legendariske Elfsborgaren – framför allt som ledare – Thure Claesson göra matchens enda mål.

De första nio säsongerna kom alltid IFK före Elfsborg i tabellen och denna svit ändades med att IFK Göteborg vann sitt första allsvenska guld 1934/35. Föreningen hade tagit medalj samtliga säsonger sedan allsvenskans begynnelse utan att få den riktiga fullträffen.

I denna upplaga av allsvenskans sista omgång spelade Elfsborg och IFK Göteborg på Ramnavallen. Denna gång kom 9 246 och fick se en 2–0 seger för de gulsvarta efter mål av Karl-Erik Grahn och Sven Jonasson. IFK Göteborg hade redan säkrat sina guldmedaljer men Elfsborg vann här sin första allsvenska medalj med en tredjeplats.

Nästföljande säsong var det omvänd ordning. När IFK Göteborg kom till Ramnavallen den 27 oktober var en tidig seriefinal och det kom 10 949 och fick se Sven Jonasson näta en kvart före slutet och bli den dagens enda målgörare. Denna segermatch var en av grundstenarna till Elfsborgs första allsvenska guld som kom denna säsong.

Under tolv säsonger då båda lagen fanns i allsvenskan, från och med 1932/33 till och med 1944/45 vann IFK bara en match i Borås.

1961 var en riktig toppmatch på Ryavallen. Den 1 juni kom 21 486, nytt publikrekord, och fick se Elfsborg vinna med 3–2 efter en riktig stormatch.

Henry Larsson gav Elfsborg ledningen. Bertil ”Bebben” Johansson kvitterade på frispark före paus. I den andra halvleken gjorde Jens Söderberg 2–1 innan Owe Ohlsson utjämnade. Det skulle bli Elfsborgs kväll. När tio minuter återstod slog Jens Söderberg, framspelad av Henry Larsson och Leif Petersson in 3–2 målet. En som också förtjänar ett omnämnande i denna match är vänsterhalven Bengt Lindroth som gjorde sitt livs match.

1965 års match minns vi gärna. IFK Göteborg hade klarat 0–0 hemma på Ullevi på våren och försökte göra detsamma på Ryavallen. Nollan var intakt tills 25 minuter var kvar men sedan var det rena målfyrverkeriet.  Ove Grahn gjorde tre, Henry Larsson, Owe Westerberg och Hans ”Lien” Gustafsson var sitt och segersiffrorna skrevs till 6–0.

1977 hade IFK kommit tillbaka till allsvenskan efter sex år i division II. 20 071 kom och fick Elfsborg vinna en storseger. Efter att Reine Almqvist gjort självmål gjorde Thomas Ahlström, Göran Ahlström och Krister Andersén ett mål vardera och Blåvitt fick vända hem med en 4–0 förlust.

1979 kunde det ha blivit en riktig katastrof. Strax före avspark var trycket så hårt på ståplats att många tappade balansen och staketet vid löparbanan gav vika. Många människor vällde in på planen men som ett under skadades ingen allvarligt. Matchen vanns av Elfsborg med 2–1 efter att Leif Målberg gjort 1-0 och Lennart Nilsson nickat i segermålet i slutminuterna.

1980 fick IFK revansch och vann med 2–1 efter att Leif Målberg åter blivit målskytt för Elfsborg.

Därefter följde tre oavgjorda matcher i följd i allsvenskan 1981–1983. 1983 träffade också lagen på varandra i SM-slutspelet. IFK som var storfavoriter till att vinna guld vann på Ryavallen med 2–1. I matchen på Ullevi tog Elfsborg sensationellt ledningen med 2–0 men IFK vände och vann med 4–2.

1984 vann IFK med 3–2 och 1986 slutade det 3–0 till Blåvitt.

När lagen möttes 1987 hade Hasse Ohlsson just tagit över tränarskapet i Elfsborg efter avgående Sven Andersson. Elfsborg var för länge sedan degraderat men fick i matchen mot IFK ett litet, litet hopp om framtiden då de gulsvarta vann med 3–1. Målgörare var Christer Larsson, Fredrik Johansson och Stefan Ivarsson.

1997 var det Elfsborg som kom tillbaka till allsvenskan efter tio år i division I. I premiären kom de senaste fyra årens svenska mästare till Ryavallen. Till de 16 348 åskådarnas stora förvåning och glädje vann Elfsborg sensationellt med 3–0 efter mål av Moses Nsebuga, Stefan Andréasson på straff och Christer Mattiasson.

1998 vann Elfsborg än en gång. Resultatet blev 1–0 och Christer Mattiasson var segerskytt.

1999 vann IFK Göteborg säkert. 1–0 – mål av Emmanuel Tetteh – var siffrorna också denna gång men Elfsborg var aldrig i närheten av en poäng. Detta var enda matchen av de sista elva omgångarna i serien som Elfsborg gick mållösa av planen.

2000 blev det åter 3–0 till Elfsborg. Denna gång var Fredrik Berglund tvåmålsskytt och Andreas Klarström svarade för det tredje.

2001 minns vi som Anders Svensson sista match i Elfsborgströjan innan sejouren i Southampton. Anders avskedsmatch kunde inte ha blivit bättre då han avgjorde med 3–2 målet med ett skott från 25 meter. Fredrik Berglund gjorde två mål också denna gång.

2002 tog IFK Göteborg ledningen efter mål av Sebastian Henriksson. På två minuter just före pausvilan vände matchen. Hasse Berggren gjord två mål och Elfsborg vann sin enda seger efter att ha vänt ett underläge på hela säsongen. 2–1 vinsten var den femte segern på de sex senaste säsongerna.

2003 blev nästan en repris. Jari Ilola skadades efter en 39 minuters spel och in kom Johan Karlsson. Det första Johan gjorde var att slå en lång drömpassning till Andreas Klarström som överlistade Bengt Anderson. I den andra halvleken stoppades Fredrik Berglund med ojusta medel och domaren pekade på straffpunkten. Kristoffer Arvhage var säker exekutor och Elfsborg hade en säker ledning och fast Patrik Andersson reducerade så var 2–1 segern aldrig i fara.

2004 avgjorde Johan Karlsson med fint distansskott i den första halvleken. När åtta minuter återstod fick IFK straffspark men Johan Wiland gjorde en kanonräddning på en av Niklas Alexandersson ändå välplacerad straffspark. 1–0 och femte raka hemmasegern mot IFK Göteborg var klar.

2005 bröt IFK sviten på fem raka Elfsborgssegrar med att vinna i det första mötet på Borås Arena. Matchen, i ett häftigt regnväder, var låst och det var inte många målchanser. IFK avgjorde i den andra halvleken efter mål av George Mourad och Samuel Wowoah.

GULDÅRET 2006 blev det Elfsborgs första match för året då premiären blev uppskjuten. Vi fick en försmak vad som komma skulle då Elfsborg spelade en underbar fotboll och skapade massor av målchanser. Samuel Holmén dundrade in 1–0 i den 38: e matchminuten och Elfsborg hade bud efter mer. Ibland blir allt inte som man tänkt sig så IFK Göteborg kvitterade på övertid i den andra halvleken då Kalle Svensson nickade in en frispark. Det var ändå en av Elfsborgs spelmässigt bästa matcher under GULDÅRET och det var en viktig byggsten som lades till det härliga slutet.

Utdelningen i form av mål kom i stället 2007. Blivande skyttekungen Marcus Berg nickade in 1–0 till IFK strax innan halvtimman var spelad. Det blev sedan Anders Svenssons match. Anders gjorde sitt första allsvenska hattrick och såg till att Elfsborg kunde spela hem en mycket välförtjänt 3–1 seger.

Fredrik Berglund har också varit framgångsrik mot IFK Göteborg. 2008 svarade Fredrik för Elfsborgs båda första mål och då sedan Stefan Ishizaki strax före slutet gjorde mål på frispark var den femte 3–0 viktorian hemma mot IFK Göteborg ett faktum.

Elfsborg vann sin tredje raka seger mot IFK Göteborg 2009. Denna gång var segersiffrorna 2–0 och bakom målen låg Daniel Mobaeck och Emir Bajrami.

Elfsborgs segersvit bröts 2010 då det slutade 1–1. Tobias Hysén gav IFK ledningen och Jon Jönsson kvitterade i den andra halvleken. Denna match innehöll fem varningar vardera för lagen och James Keene blev därutöver utvisad i slutminuterna.

2011 var det en oerhört dramatisk match. Stefan Ishizaki spelade fram Lasse Nilsson och han slog in Elfsborgs ledningsmål redan efter två minuter. Sebastian Eriksson kvitterade före paus. Anders Svensson gav Elfsborg ledningen igen efter en dryg timma och detta tycktes stå sig. Med bara fyra minuter kvar kvitterade Jakob Johansson och inte nog med detta. Joel Allansson hade ett friläge som Ante Covic räddade och Elfsborg gick till attack och David Elm tog ned bollen på bröstet slog in segermålet 3–2 efter tre minuters stopptid, framspelad av Andreas Augustsson.

Ny gulsvart viktoria 2012. Matchens enda mål kom på straffspark redan efter 13 minuter och Lasse Nilsson placerade säkert in den bakom John Alvbåge.

2013 utökas sviten då Elfsborg är obesegrade hemma mot IFK Göteborg till åtta matcher men denna gång slutade det 0–0.

Inte heller 2014 klarade IFK Göteborg att spräcka förlustnollan. Än en gång blev det mållöst och det var andra gången i den allsvenska historien som Elfsborg spelade två mållösa matcher i följd på hemmaplan (Helsingborgs IF 2006–2007 var den första).

2015 blev det tionde raka matchen i Borås utan att IFK Göteborg kunde vinna. Anders Svensson nickade in 1–0 i den 87:e spelminuten och segern tycktes vara klar. Efter 90+3 fick IFK Göteborg en straff som Emil Salomonsson förvaltade och det slutade 1–1.

2016 förlängdes Elfsborgs obesegrade svit till elva.  Det var sommarmatch i den 14:e spelomgången vilket var första gången i historien. En annan svit som förlängdes var att det blev oavgjort för fjärde året i följd. Mikael Bohman gav IFK Göteborg ledningen i den första halvleken. Simon Hedlund kvitterade i den andra halvlekens inledning och det slutade 1–1.

2017 sprack Elfsborgs svit. Simon Lundevall blev målgörare med ett tidigt ledningsmål men det kvitterades nästan omgående av Tobias Hysén. I början av den andra halvleken så blev Sören Rieks den dagens matchvinnare då han fastställde IFK:s ser till 2–1.

2018 var den vårmatch i omgång 9. Det var mållöst under den första halvleken men då en knapp halvtimma återstod så tog gästerna ledningen. Georgien George Kharaishvili gav IFK ledningen och det såg mörkt ut för Elfsborg. Ljusare blev det då Per Frick i matchens sista minut kvitterade till 1–1 och räddade poäng åt Elfsborg.

2019 kom IFK Göteborg på besök i årets sista hemmamatch. Det var skönt att efter sex hemmamatcher utan vinst åter få stå som segrare. Rasmus Alm och Jesper Karlsson var målskyttar vid 2–0 segern.

2020 slutade matchen i omgång 22 mållös.

2021 vann Elfsborg med 1–0 mot ett ovanligt svagt IFK Göteborg. Jeppe Okkels var den dagens målskytt. Elfsborg har med detta nu hållit nollan i fem raka allsvenska matcher (hemma och borta) mot IFK Göteborg..

Text: Mikael Häggström

Huvudpartners Officiella sportleverantörer