050825 Fotboll, allsvenskan, Elfsborg - IFK Göteborg: Johan Sjöberg och Marcus Berg. © Bildbyrån - 61990

Johan Sjöberg: ”Alltid varit speciella möten med IFK Göteborg”

Publicerad: 2022-05-20 09:40

Under söndagen tar IF Elfsborg emot IFK Göteborg hemma på Borås Arena. Förre Elfsborgskaptenen Johan Sjöberg har mött Blåvitt många gånger – och vet att det är en match som betyder extra mycket.
– Jag älskade att möta Blåvitt, säger han.

Johan Sjöberg, förre försvarsspelaren tillika lagkaptenen som har gjort hela 142 allsvenska matcher för IF Elfsborg, ser fram emot söndagseftermiddagen då Di Gule tar emot IFK Göteborg hemma på Borås Arena.

– Jag tror att det blir en bra match, det brukar alltid bli när de här två lagen möts. Dessutom ser det ut att bli storpublik vilket gör det extra roligt för alla spelare, all publik och alla supportrar. Det här är ju vårt riktiga derby och Blåvitt har liksom vi börjat lite upp och ned i prestationerna, åtminstone resultatmässigt, och därmed står det också en del på spel, säger Sjöberg.

Hur är betydelsen av en sådan här match som spelare?

– Jag skulle egentligen inte säga att själva betydelsen är större i en sådan match som spelare än i någon annan. Det handlar om tre poäng i alla matcher. Däremot så känner man givetvis av att det är mer uppståndelse kring en sådan match, mer snack på stan och att man vet att det kommer mycket folk. Då är det desto lättare att få upp adrenalinkicken och tagga igång, säger han och lägger till:

– Men det är utan tvekan väldigt viktigt för fansen och alla Elfsborgare att slå IFK Göteborg, ett storstadslag, så det är alltid jäkligt bra tryck.

Hur var det att spela matcherna mot Blåvitt?

– Alldeles underbart. Jag är inte den typen som kommer ihåg massa resultat – men kommer ihåg en del möten. Mitt enda röda kort kom till exempel mot Blåvitt. Det var borta på Gamla Ullevi och jag minns det väldigt väl. Jag hade ett gult sedan innan och kom, låt säga, lite fel mot Håkan Mild. Jag kände direkt vad som väntade och tror inte ens att jag tittade efter om det var mitt andra gula eller ett direktrött som kom, ha ha.

Johan Sjöberg fortsätter:

– Guldåret 2006 kommer jag ihåg hemmamötet. Jag fick gå ut skadad, så jag spelade inte så länge. Jag tror det var en kollision med egen målvakt, Johan Wiland, om jag inte är helt ute och cyklar. Jag älskade att möta Blåvitt och det vet jag att alla spelare gör idag också. Jag pratade nyligen med Simon Olsson i telefon och han lätt riktigt taggad. Det är något speciellt över matchen, helt klart.

Vad tror du om söndagens match?

– Jag tror att det blir en kul match för oss på läktaren. Bra stämning med två bra klackar, och så brukar det som sagt vara rätt bra matcher enligt mig. Jag har en riktigt god känsla av att vi kommer ta tre poäng. Matchen slutar 3–0 till oss. Vi behöver studsa tillbaka och det vore perfekt att göra det mot just Göteborg.

Huvudpartners Officiella sportleverantörer