200927 Elfsborgs Jesper Karlsson och Simon Strand inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Elfsborg och IFK Göteborg den 27 september 2020 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / COP 112 / JJ0030

Proffskollen – Jesper Karlsson

Publicerad: 2022-06-30 19:11, Uppdaterad 2022-06-30 19:12

Efter det stora genombrottet i IF Elfsborg gick fotbollskarriären vidare i nederländska AZ Alkmaar under hösten 2020. Nu har vi kollat läget med Jesper om livet på och utanför planen, första tiden i Nederländerna och naturligtvis också kring framtidsdrömmar.

Vem: Jesper Karlsson
Var: AZ Alkmaar, Eredivisie
Sedan: September 2020
Kom till IFE: 
2017, 18 år gammal

Tjena, Jesper! Hur är läget?

– Läget med mig är bara bra. Jag tränar just nu som en galning. Jag har varit lite småskadad så jag håller på att fixa till det nu. Det hände i sista matchen för säsongen, åkte på en liten översträckning i baksidan. Jag åkte på semester med den och trodde att det skulle lägga sig. Men det var lite problem kvar nu när vi körde igång igen, men det är på rätt väg, säger han.

Hur trivs du i AZ Alkmaar och i Nederländerna?

– Jag trivs bra. Det är ett bra gäng och laget spelar en fotboll som gör det ännu roligare. Det var också en stor anledning till att man flyttade hit. Som sagt, sköna och enkla gubbar. Sedan så bor jag inte i Alkmaar utan jag bor inne i Amsterdam. Lite som när jag spelade i Elfsborg, att jag valde att bo i Göteborg. Jag är ju från Falkenberg vilket inte direkt är en storstad, och jag gillar egentligen när det är lite lugnt. Så nu när man bott i dessa två större städer i tre och ett halvt år, så känner man ju i alla fall att till nästa destination ska jag nog söka mig till något lugnare och sedan åka till stan när man känner för det.

Vad hittar du helst på en ledig dag?

– Det är väldigt olika. Min tjej bor här med mig, så det kan bli att vi hittar på något. Ibland blir det att spela lite golf eller kanske ta någon lunch. Jag är en galning med träning, så det brukar blir att göra lite extra med rehab och egenträning. Sedan ibland blir det ju också lite besök från Sverige.

Hur tycker du det gått för dig och er sedan din ankomst?

– Första året skulle jag säga att det var som jag förväntade mig, vi var uppe i toppen och slogs. Där gick det väldigt fort för mig, jag hade lite flyt med att en ytter blev avstängd fyra matcher. Jag kom dit när han hade en kvar på den avstängningen och då öppnade det upp sig en plats. Jag gjorde det bra och har därefter fått fortsatt förtroende. Så första säsongen var bra och vi hade ett bra lag. Sedan var det många spelare som lämnade inför den senaste säsongen och det har varit lite förändringar. Jag har bland annat fått en större roll som jag tycker jag har hanterat bra. Vi har inte varit i den absoluta toppen, som vi ska vara. Så både positivt och negativt.

Hur ser du tillbaka på tiden i IFE?

– Med mycket blandade känslor, men det jag verkligen tagit med sig är slutet. Sedan får man säga att gå till Elfsborg var verkligen ett nyttigt steg. Där fick jag också stöta på min första motgång. Jag fick spela med större spelare än jag tidigare gjort och det var en annan attityd och jargong. Men på slutet var det bara positivt och det är väldigt många människor i Elfsborg man blir varm av att prata med och om.

Hur gick tankarna när det sedan var dags att kliva vidare?

– Jag hade väl någonstans det i tankarna redan när jag gick från Falkenberg till Elfsborg. Att mina ambitioner och i mina drömmar skulle det vara ett mellansteg innan jag skulle ta mig vidare. Då tänkte jag ett-två år, men det blev längre än så. Och sedan fick jag också uppleva motgångar som var nyttigt för mig. Jag blev starkare av det, vilket jag verkligen har förstått. Sedan kunde jag lämna redan efter 2019, men jag kände att jag hade en bra plats i laget. Så jag körde på ett år till och det gick ju som det gick, så efter sommaren kände jag att jag ville ha lite nya utmaningar. Mäta sig med ännu bättre spelare. En ännu större utmaning.

Han fortsätter:

– Magkänslan är något jag litar på mycket. Redan när jag var 17-18 hade jag i tankarna att Nederländerna skulle vara nästa steg. När AZ hörde av sig var det ingen tvekan kring att det var dit jag ville. Det är ett perfekt första steg utomlands.

Hur mycket följer du Elfsborg idag?

– Ibland spelar vi typ samtidigt, men annars brukar jag alltid kolla på matcherna. Så jag följer Elfsborg hela tiden. Sedan pratar jag mycket med, och har bra kontakt med, bland andra Simon Strand, Jacob Ondrejka och Gustav Henriksson.

Hur ser framtidsdrömmarna ut?

– Jag har en tydlig plan med vad jag vill och var jag vill spela. Men det gäller att hålla sig skadefri och i form. Jag har en dröm, och sen så får vi helt enkelt se. Kanske inom en snar framtid…

Läs mer Proffskollen

Rami Kaib

Huvudpartners Officiella sportleverantörer