Nyförvärvet och återvändare Sebastian Holmén poserar för fotografen. Foto: Jörgen Jarnberger

Välkommen hem Sebastian Holmén!

Publicerad: 2022-07-11 20:00, Uppdaterad 2022-07-12 10:08

Dagen är kommen. Efter sex år utomlands har Sebastian Holmén återvänt till IF Elfsborg, skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2026 och ansluter direkt till truppen.

– Det känns väldigt, väldigt bra. Det finns bara Elfsborg för mig – det är min förening, säger Sebastian Holmén.

Sebastian är idag 30 år gammal, och som de allra flesta vet lillebror till Elfsborgsprofilen Samuel Holmén. Sebastian kom till IF Elfsborg redan som 14-åring år 2007, och fostrades genom föreningens ungdomsled innan ett eftertraktat a-lagskontrakt säkrades inför säsongen 2013. I april samma år gjorde Sebastian allsvensk startdebut i hemmasegern mot Djurgården, som inhoppare för skadade Jon Jönsson. Därifrån tog karriären fart på riktigt, och Sebastian var bland annat med och tog hem Svenska Cupen 2014 i Elfsborgströjan.

Samma år som den allsvenska debuten ägde rum blev Sebastian även för första gången uttagen i U21-landslaget, och totalt sett blev det tolv U21-matcher i Sverige-tröjan. Den största framgången kom i U21-mästerskapet 2015, då Sverige för första gången på elva år lyckats kvala in till ett U21-mästerskap – och dessutom tog hem guldet.

Sebastian debuterade även i det svenska a-landslaget år 2015, med ett inhopp i segern mot Elfenbenskusten i en vänskapsmatch. Under åren som gått sedan dess har han gjort sex A-landskamper, då han bland annat blivit kallad till VM-kval 2017 och Nations League 2020. Sebastian gjorde sitt sista landslagsuppträdande i en träningslandskamp mot Danmark 2020, varefter han själv tackat nej till vidare landslagsdeltagande.

Vad gäller klubbkarriär lämnade Sebastian IF Elfsborg i februari 2016 för ryska Dynamo Moskva där han gjorde hela 98 matchframträdanden, och därefter gick färden till Nederländerna och klubben Willem II Tilburg i juli 2019. I Willem II röstades Sebastian fram till Säsongens Spelare 2019/2020 av klubbens supportrar, och i juni 2021 värvades han vidare till turkiska Caykur Rizespor. När klubben åkte ur högstaligan samma år valde han dock att lämna.

– Första tiden i Ryssland, tre och ett halvt år, var fantastiska. Vi trivdes utmärkt både jag och familjen. I Holland trivdes vi också bra men då kom ju pandemin ganska snabbt, vilket gjorde att det sociala livet utanför blev påverkat väldigt mycket. Men som klubb var Willem ganska likt Elfsborg, en mindre förening med väldigt familjär känsla. Turkiet var det kanske tuffaste året nu senast. Men bortsett från sista året och det sociala i Holland med pandemin så har det varit väldigt bra. Så är det väl med allt – det går upp och ner, summerar Sebastian.

En fantastisk resa – som nu får en lycklig fortsättning när det står klart att Sebastian skrivit på ett avtal med IF Elfsborg som sträcker sig säsongen 2026 ut. Att kontraktet sträcker sig över inget mindre än fyra år är ett tecken på att både IF Elfsborg och Sebastian själv är redo att satsa stort och långsiktigt.

– Man är otroligt glad, och lättad skulle jag säga att äntligen få komma hem och dra på sig Elfsborgsdressen igen. Det är något man har väntat på sedan februari 2016 när man drog till Ryssland, säger Sebastian.

– Elfsborg har jag följt sedan jag var liten. Brorsan var här i många år också, och jag var här sedan jag 14 och gick genom ungdomsleden. Det är Elfsborg som har fostrat mig som fotbollsspelare, så för mig betyder Elfsborg allt gällande fotboll. Det finns bara Elfsborg för mig. Det är min förening, fortsätter han.

I mångt och mycket är det samma Sebastian som lämnade som kommer tillbaka menar han själv, men den erfarenhet och rutin han tar med sig från åren i Europa tror han kan bidra till att lyfta laget till nästa nivå.

– Det är många yngre i laget och förhoppningsvis kan jag dela med mig och hjälpa till för att vi ska bli ännu bättre som lag, och förhoppningsvis vinna fler fotbollsmatcher. Det är det man hoppas på, säger Sebastian.

Sebastian har under åren utomlands fortsatt följa IF Elfsborg genom med- och motgång, och lyfter laget som ett av det roligaste i Sverige att följa utifrån. Han ser fram emot att åter bli en del av lagets snabba och aggressiva spelstil.

– Det fattas fortfarande lite för att ta det där sista steget för att förhoppnings vis stå här i november och ta emot medaljer i den ädlaste valören. Det ska bli jättekul att få komma in i det här nu och få fortsätta den här resan, säger Sebastian.

Sebastian kommer dessutom bära tröjan med det i Elfsborgssammanhang anrika och närmast mytiska nummer åtta. Senast tröjan bars var av storebrodern Samuel Holmén, som avslutade karriären i november förra året efter matchen mot AIK på Borås Arena. Innan Samuel bar tröjan 2017–2021 har den legat orörd sedan 2015 då Anders Svensson lade skorna på hyllan – och det var innan detta även Samuel som lämnade över numret till Anders när han återvände till IF Elfsborg 2005. Och nu kommer den alltså pryda lillebror Holméns rygg.

– Jag är väl en person som kanske inte bryr mig särskilt mycket om vilket nummer jag har på ryggen. Sedan är det klart jag förstår att åttan har en extra laddning här i Elfsborg. Den första som nämnde det var Stefan, som tyckte att nummer åtta är såklart till för en Holmén. Nu när Sampa har slutat också så var den ledig och då tyckte han att det var bra timing att komma hem och ta den, då får man ställa upp. Det är inga dussinnamn som har haft numret innan så jag är jättestolt och glad att Stefan ville att jag skulle ta den. Jag ska försöka leva upp till de andra som har haft numret, säger Sebastian.

Under morgondagen träffar Sebastian resten av laget, och gör sin första träning på Borås Arena.

– Det är lite samma som förut men också mycket nytt och väldigt många nya människor i klubben, inte bara spelare. Så det ska bli roligt att få lära känna alla igen, avslutar Sebastian.

Klubbchef Stefan Andreasson:

– Holmén är tillbaka! Vi är väldigt stolta och glada att kunna hälsa Sebastian välkommen hem till Elfsborg. Sebastian har sedan han lämnade oss haft en väldigt fin karriär där han varit nyckelspelare i samtliga lag han representerat och omåttligt populär. Bland annat har han blivit framröstad till årets spelare av sin klubb, och nu senast gjort en stark säsong i turkiska ligan. Han har dessutom representerat det svenska A-landslaget ett flertal gånger.

– Att Sebastian redan nu vänder hem och väljer bort ett flertal andra anbud visar på en stark vilja att återigen bli Elfsborgare. Vi får hem en spelare i sin bästa ålder, med stort Elfsborgshjärta och som delar våra ambitioner. Sebastian kommer ta över storebrorsans nummer 8, har skrivit på ett avtal till säsongen 2026 ut och ansluter direkt till vår trupp.

Manager Jimmy Thelin:

– Sebastian är en skicklig mittback som kommer stärka kulturen i laget ytterligare och bidra med erfarenhet och ledarskap på och utanför planen, samt till att fortsätta stärka vår identitet och fostra nya Elfsborgare.

– Vår klubbledning och styrelse har länge jobbat med att stärka klubbens DNA och Elfsborgsanda. Deras regelbundna dialog med spelarna gör att vi kan fortsätta med vår identitet hemvändare, spelare från ungdomsverksamhet och spelare utifrån till en bra mix. Det är inte givet att få hem spelare som kan fostra våra unga spelare och bidra med erfarenhet i den allt mer globala fotbollsvärlden. Vi har en tydlig långsiktig modell som vi jobbar efter och är stolta över.

Huvudpartners Officiella sportleverantörer