150712 Elfsborgs Arber Zeneli och Häckens Leonard Zuta under en fotbollsmatch i Allsvenskan mellan Elfsborg och Häcken den 12 juli 2015 i Borås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / Cop 112

Historik – Övertag mot BK Häcken

Publicerad: 2022-07-31 11:40

Elfsborg spelar gärna hemma mot BK Häcken. Elfsborg-Häcken har tidigare spelat 28 serie- och kvalmatcher i Borås och Elfsborg har 14 segrar och 13 oavgjorda och två vinster för Häcken. Målen är 53-31. I allsvenskan är tabellraden 9-8-2 31-20

Första gången BK Häcken gästade Elfsborg var i serieepilogen i division II 1955/56 då Elfsborg vann med 4-0. Målskyttarna var Henry Larsson två, Jan Waldenström och Lennart Samuelsson ett vardera. Segern hjälpte ändå inte. GAIS vann serien och kvalade sig upp i allsvenskan via ett möte med Lycksele IF.

1981 tvingades Elfsborg att kvala sig kvar i allsvenskan inför serieomläggningen 1982. Elfsborg vann på Nya Ullevi med 1-0 sedan Lennart Nilsson avgjort. I returen på Ryavallen gjorde Frank Klarström 1-0. Elfsborg tycktes ha segern i sin hand då laget fick en straff. Leif Gustavsson missade emellertid och Häckens Tony Fischer kvitterade. Den sista kvarten blev en gastkramning men Elfsborg klarade 1-1 och sin allsvenska existens.

Första allsvenska matchen var 1983 och det var i sista omgången som Thomas Ahlström svarade för två Elfsborgsmål och säkrade sin seger i den allsvenska skytteligan. BK Häcken hade vid seger chans att stanna kvar i allsvenskan men då rapporter kom att Gefle IF ledde stort mot IFK Göteborg fick matchen ingen större betydelse. 2-2 räckte inte för att Häcken skulle få spela kvar i allsvenskan.

Nästa match i allsvenskan var 1998 och Elfsborg vann med 2-0 efter mål av Fredrik Berglund och Jörgen Wåhlemark.

Fredrik Berglund hittade målet också 2000, då tillsammans med L-G Carlstrand i en match som slutade 2-2.

2001 vann Elfsborg igen, nu med 3-1. Fredrik Berglund gjorde mål igen och han hade denna dag hjälp med målskyttet av Johan Sjöberg och Kristoffer Arvhage.

2005 var det Joakim Sjöhage som inledde målskyttet och Andreas Klarström fastställde slutresultatet 2-0 med ett mål under stopptiden i den andra halvleken.

GULDÅRET 2006 var BK Häcken gäster på Borås Arena redan i den femte spelomgången. Hasse Berggren hade lämnat Elfsborg för Häcken och han gjorde som vanligt mål på sitt gamla lag. Berggren gav Häcken ledningen två gånger i matcher. Dessemellan hade Anders Svensson kvitterat och det blev Mathias Svensson som skulle bli dagens poängräddare med ett kvitteringsmål i den 78.e spelminuten. Häcken skulle tillsammans med Malmö FF bli de enda lag som överlistade Johan Wiland mer än en gång detta härliga fotbollsår.

Häcken var tillbaka i allsvenskan 2009. Matchen spelades i den 28:e omgången och Elfsborg var tvingade att vinna för att haka på i toppstriden. Det började också bra då Mattias Östberg styrde ett inlägg från Stefan Ishizaki i eget mål. Elfsborg behöll sin ledning ända till slutsekunderna men då kvitterade lite snopet Häcken efter mål av Magnus Jarlegren.

2010 var det en tidig vårmatch i omgång fyra. Matchen slutade 0-0.

2011 var Häcken på besök i seriepremiären. René Makondele gjorde allsvenskans snabbaste mål då han gav Häcken ledningen redan i den tredje matchminuten. Lasse Nilsson spelade fram Johan Larsson till Elfsborgs kvittering efter 23 minuter. På stopptid nickade sedan Lasse Nilsson in segermålet 2-1 efter en kontring och ett fint inlägg från Andreas Klarström. Elfsborg vann äntligen en seriepremiär igen. Senast det hände var 2002 och Magnus Haglund fick i sin sista säsong i denna sejour som huvudtränare jubla efter en premiärmatch.

GULDÅRET 2012 spelades matchen i den tolfte omgången, vilken var den sista innan EM-uppehållet. Elfsborg var i storform och vann sin tionde seger i säsongens allsvenska. Stefan Ishizaki gjorde 1-0 redan i en sjätte minuten. Elfsborg var klart bättre men segern säkrades ändå inte förrän tio minuter återstod då Lasse Nilsson slog in 2-0.

2013 möttes lagen i en ganska avslagen match i den 28:e omgången som slutade mållös.

2014 kom BK Häcken till Borås Arena redan i den andra omgången. Det var en riktigt bra match som var mållös ända fram till 72:a spelminuten då Anders Svensson gav Elfsborg ledningen. Johan Larsson utökade denna sex minuter senare och segern tycktes vara klar. Men Häcken kom tillbaka och reducerade efter 83 minuter efter mål av René Makondele. Det blev i stället Lasse Nilsson som med ett 3-1 mål säkrade segern på stopptid.

2015 var BK Häcken gäster i omgång femton. Elfsborg vann med matchens enda mål. Simon Hedlund var målskytt framspelad av Viktor Claesson.

2016 var i omgång 17 som Häcken kom till Borås Arena. Det skulle bli matchen då Häcken 23 tidigare försök vann en seriematch borta mot Elfsborg.

Det blev en målrik första halvlek. Simon Hedlund gjorde mål redan efter tre minuter. Men det vände. Mellan spelminut 13 och 26 gjorde John Owoeri två mål och Samuel Gustafson ett. Viktor Prodell reducerade också detta i den första delen av matchen. I den andra var Alhassan Kamara den ende målskytten med kvarten kvar och Häcken reste hem med en 4-2 seger.

2017 vann Elfsborg igen. Match i omgång 12.  Simon Olsson blev för fösta gången målskytt i allsvenskan och Per Frick kompletterade så det slutade 2-0.

2018 spelade matchen i omgång 24. Denna dag var Häcken det klart bättre laget och vann säkert med 3-0. Paulinho, Alexander Jeremejef och Viktor Lundberg var den dagens målskyttar

2019 var det återigen (som 2017) match i omgång 12 på Borås Arena. Denna dag var det inga spelare som gjorde mål på de båda målvakterna Kevin Stuhr Ellegaard och Peter Abrahamsson.

2020 blev det oavgjort igen. Johan Larsson gav Elfsborg ledningen men i slutminuterna kvitterade Johan Hammar för Häcken så det blev 1-1.

2021 blev en målrik match. Högerbacken Ekpolo gav Häcken ledningen i den första halvleken men Per Frick kvitterade före halvtid. Alexander Jeremejeff gav Häcken ledningen men Per Frick kvitterade åter efter en timmas spel. Bara två minuter senare gav Johan Larsson Elfsborg ledningen. När så Sveinn Aron Gudjohnsen kom in som ersättare och fastställde 4-2 under tilläggstioden så var hemmasegern säkrad.

Den målrikaste matchen lagen emellan spelades 1990 i division I då Elfsborg vann med 4-3. Jonas Andréasson svarade för två mål och Victor Chlus och Joachim Modigh för var sitt.

I division I minns vi också en viktig match 1996 då än en gång blev 3-1 och Stefan Andréasson, Mathias Svensson och Anders Torstensson var målskyttar. Detta var en viktig grund till Elfsborgs återkomst till allsvenskan.

Text: Mikael Häggström

Huvudpartners Officiella sportleverantörer